Το κτιριο της Τσανακλειου: «Κληρονομια του Θρακικου Λαου»

«Η επιστολή της Εταιρείας Θρακικών Ερευνών είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη ως η καλύτερη, ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση για την αξιοποίηση της Τσανακλείου» - «Να επανακτήσει την αίγλη και την ιστορική αξία της και να προβάλλει την ιστορία της πόλης και τον Νέστορα Τσανακλή ως ένα ζωντανό «Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού» - «Να σταθούμε με πολύ σεβασμό τόσο στην λειτουργία του Κέντρου όσο και στην προβολή του και να μην “καταντήσει” ένα ακόμη στέκι ορισμένων “ομάδων” με ανάρμοστες λειτουργίες και χρήσεις» - «Να πάρει θέση και να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση με τη συμμετοχή και του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Θρακικών Ερευνών»

«Για το σκοπό αυτό πρέπει να πάρει θέση και να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση με τη συμμετοχή και του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Θρακικών Ερευνών, όπου με σοβαρότητα και συνέπεια θα αποδώσει σε λειτουργία στην πόλη της Κομοτηνής το εξαιρετικό αυτό ιστορικής, κοινωνικής και αρχιτεκτονικής αξίας κτίριο. Οι μονοπρόσωπες και ετερόφωτες αποφάσεις ως προς τη χρήση του Τσανακλείου μεγάρου δεν έχουν θέση, το κτίριο είναι κληρονομιά του λαού της Θράκης.»
 
Με αφορμή την εμπεριστατωμένη επιστολή της Εταιρείας Θρακικών Ερευνών, που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα («Παρατηρητής της Θράκης»20/11/15), επιτρέψτε μου να εκφράσω και πάλι τις απόψεις μου, ωθούμενη από την επιθυμία μου να γίνει η Τσανάκλειος Σχολή, σημείο αναφοράς και προβολής της πόλης μας και της ιστορίας της.
 
Η επιστολή της Εταιρείας – γνωστής και αναγνωρισμένης για το πνευματικό έργο της από το 1929 – που εστάλη στον Δήμαρχο της Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη από τον Αύγουστο, αναπτύσσει και περιγράφει με λεπτομερή, εμπεριστατωμένο και ρεαλιστικό τρόπο, πρόταση για την αξιοποίηση του κτιρίου της Τσανακλείου στην Κομοτηνή.
 
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2015 είχαν δημοσιοποιηθεί στον τοπικό τύπο («Παρατηρητής της Θράκης», 26/05/15) προτάσεις συμπολιτών – μεταξύ των οποίων των κ.Γ.Σιδηρά, Ξ.Κώστογλου και δική μου (αποσπάσματα της οποίας παραθέτω)- και αναπτύχθηκε ένας κατά την γνώμη μου πολύ «παραγωγικός» διάλογος, για την αξιοποίηση της Τσανακλείου.
 
Αυτό το εξαιρετικό οικοδόμημα, δωρεά του Νέστορος Τσανακλή, είναι επιτακτικά αναγκαίο και σκόπιμο, να αποδοθεί στην πόλη μας ως μικρή αναγνώριση στον δωρητή του. Να οργανωθεί δηλαδή ως Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού. Ένα κτίριο – ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και όχι απλά μουσειακός απόμακρος χώρος- που θα λειτουργεί και θα φυλάσσεται μόνιμη έκθεση ιστορικών στοιχείων, φωτογραφιών, συγγραμμάτων, εγγράφων, εντύπων, ηλεκτρονικών προϊόντων κ.λ.π. με περιεχόμενο σχετικό με την ιστορία της πόλης μας, ένα Κέντρο όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να πληροφορηθεί και να συλλέξει στοιχεία για τον δωρητή του αλλά και για την πόλη και την περιοχή μας, με την οποία ο Ν. Τσανακλής είναι άρρηκτα συνδεδεμένος. Μια μοναδική ευκαιρία να συγκεντρωθεί αυτό το πλούσιο και πολύτιμο υλικό που βρίσκεται σκορπισμένο σε φορείς και ιδιώτες. Παράλληλα θα μπορούσε να δέχεται και να φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις ανάλογου περιεχομένου στους χώρους του, αλλά και στον μοναδικό κήπο που το περιβάλλει καθώς και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μουσικής, ζωγραφικής κ.λ.π.
 
Δεν επιτρέπεται να αλλοιώσουμε τον χαρακτήρα του και να το «φορτώσουμε» με την φιλοξενία και άλλων ετερόκλητων συλλόγων π.χ. Σύλλογος Καραθεοδωρή αποδυναμώνοντας την αίγλη, τον στόχο και τον προορισμό του. Οι σύλλογοι αυτοί διαθέτουν χώρους και ήδη στεγάζονται ή θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν άλλα κτίρια. Έτσι που η πόλη να αναπτύσσει και να συντηρεί ένα δίκτυο πολιτισμικών σημείων – κόμβων.
 
Με τον τρόπο αυτό η Τσανάκλειος θα επανακτήσει την αίγλη και την ιστορική αξία της και θα προβάλλει την ιστορία της πόλης και τον Νέστορα Τσανακλή. Ένα ζωντανό «Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού».
 
Εξυπακούεται ότι βασική προϋπόθεση είναι να σταθούμε με πολύ σεβασμό τόσο στην λειτουργία του όσο και στην προβολή του και να μην «καταντήσει » ένα ακόμη στέκι ορισμένων «ομάδων» με ανάρμοστες λειτουργίες και χρήσεις (π.χ. Λέσχη Κομοτηναίων κ. ά.) Και κυρίως να στελεχωθεί με επιστήμονες ειδικούς που υπάρχουν ευτυχώς γέννημα – θρέμμα της πόλης μας αλλά δυστυχώς αναζητούν την τύχη τους σε άλλες πόλεις ή χώρες. Δεν καταφεύγουμε σε «πρόχειρες λύσεις», προσωρινές, ανεύθυνες και …φτηνές παραχωρώντας την …φροντίδα τους σε συλλόγους…. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να υπηρετούμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ποιότητα τις πολιτιστικές λειτουργίες του τόπου μας.
 
Η επιστολή της Εταιρείας Θρακικών Ερευνών είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη ως η καλύτερη, ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση, για την αξιοποίηση του λαμπρού αυτού ιστορικού κτιρίου. Η απόφαση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ούτε με προχειρότητα ούτε με γραφειοκρατικά κριτήρια από υπηρεσιακούς θεσμούς.
 
Για το σκοπό αυτό πρέπει να πάρει θέση και να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση με τη συμμετοχή και του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Θρακικών Ερευνών, όπου με σοβαρότητα και συνέπεια θα αποδώσει σε λειτουργία στην πόλη της Κομοτηνής το εξαιρετικό αυτό ιστορικής, κοινωνικής και αρχιτεκτονικής αξίας κτίριο. Οι μονοπρόσωπες και ετερόφωτες αποφάσεις ως προς τη χρήση του Τσανάκλειου μεγάρου δεν έχουν θέση, το κτίριο είναι κληρονομιά του λαού της Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.