Το εθος της γνωσης

Δεν είμαστε και από τους λαούς που αγαπάμε τη γνώση και ούτε απ΄ αυτούς που αναζητάμε το καλύτερο. Εξάλλου αν ήταν διαφορετικά, όπως ακράδαντα πιστεύει αυτή η εφημερίδα, θα’ χαμε και επίπεδο δημόσιας ζωής αντάξιό μας. Επίπεδο και ποιότητα δημόσιας ζωής όπου ο καθένας θα ήξερε το ρόλο του και τις ευθύνες του, αφού μόνον έτσι ένα κράτος μπορεί να σταθεί και να προοδεύσει, χωρίς να εξαναγκάζεται συνέχεια όπως το δικό μας να τρέχει στο κατόπιν.

Το σχόλιο μ΄ αφορμή τις πλημμύρες στον Κάλχαντα και στο Κόσμιο εξ αιτίας του ότι οι κοίτες των ποταμών ήταν γεμάτες από μπάζα και σκουπίδια. Όταν καταρτίζονται τα ετήσια προγράμματα όμως, μέλημα της νομαρχίας, αλλά και της περιφέρειας και του επιφορτισμένου με τα κονδύλια για τα έργα υπουργείου, αυτού του Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, θα πρέπει να είναι και κονδύλια για τον καθαρισμό της κοίτης των ποταμών.

Στη χώρα μας ποτέ δεν γίνεται κάτι τέτοιο όμως, και μοιάζει «το ένα χέρι να νίβει τ’ άλλο»… Το κράτος δηλαδή ν’ αγνοεί τ’ αυτονόητο, την πρόληψη δηλαδή, και το ίδιο και ο πολίτης που μεταβάλει σε σκουπιδότοπους τις κοίτες με τα γνωστά αποτελέσματα.

Μήπως τελικά αντί να τρέχουμε εκ των υστέρων είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.