Το ελληνικο μοντελο

Ιρλανδικό μοντέλο… Σουηδικό μοντέλο… Αγγλικό μοντέλο… Γερμανικό μοντέλο… Ιταλικό μοντέλο… Μοντέλα που γεννούν ευλόγως το ερώτημα αν η οικονομία μιας χώρας είναι αυτοκινητοβιομηχανία. Και δυστυχώς απ’ ό,τι φαίνεται σύμφωνα με τους κυβερνώντες μας τα αδιέξοδα της οικονομίας μπορούν να λυθούν με την επιλογή ενός μοντέλου.

Υπέρ του Ιρλανδικού μοντέλου ο Υπουργός Οικονομίας αλλά και ο Πρωθυπουργός εφόσον κατ’ επανάληψη έχει αναφερθεί σε αυτό, υπέρ του Σκανδιναβικού μοντέλου οι του ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά στα άλλα μοντέλα βρίσκονται σε κρίση. Το γαλλικό με το νομοσχέδιο Βιλπέν, το ιταλικό με τη συντριβή του Μπερλουσκόνι δείχνουν ότι γενικότερα η ακολουθούμενη πολιτική πνέει τα λοίσθια. Και μέσα σε όλη αυτή τη συζήτηση αναφέρθηκε και το ελληνικό μοντέλο. Ποιος όμως θα μας εξηγήσει ποιο είναι αυτό; Είναι οι στρατιές των ανέργων; Είναι οι στρατιές των απολυμένων; Είναι η ανάπτυξη που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας; Είναι η στήριξη των συνταξιούχων; Είναι η δωρεάν και δημόσια παιδεία; Κρίνοντας το μέχρι σήμερα κυβερνητικό έργο θα λέγαμε ότι περιορίζεται σε κινήσεις που στόχο έχουν τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι γεγονός ότι από την εμπειρία των άλλων χωρών μπορεί κάποιος να εξαγάγει συμπεράσματα για τις συνέπειες συγκεκριμένων πολιτικών και στη συνέχεια να μεταφέρει την εμπειρία του στη δική μας πραγματικότητα, αναζητώντας το ελληνικό μοντέλο. Ανεξαρτήτως όμως μοντέλου εκείνο που θέλουν οι πολίτες είναι η ανάπτυξη να στηρίζεται στο κράτος πρόνοιας που θα έχει προτεραιότητα τις ανάγκες των μισθωτών, των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων, που θα καταπολεμά την ανεργία και θα δημιουργεί σωστές βάσεις και υποδομές για την ανάπτυξη της χώρας. Όλα τα άλλα απλά λέγονται για να λέγονται…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.