To camping Φαναριου και οι προοπτικες

Της Έκδοσης

Ο Σύλλογος Περπατώ, ύστερα από πολλά χρόνια κινήσεων, δράσεων και προτάσεων για τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής με όρους καθολικής προσβασιμότητας έφτασε στο σημείο να δημιουργήσει μια πρόταση που μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε για τον τουρισμό στην περιοχή μας.

Για την πρόταση αυτή ενημερωθήκαμε δια μέσου του σχετικού δελτίου τύπου του αφορά στην επιστολή του βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη προς τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ.

Η ιδέα του «ΠΕΡΠΑΤΩ» είναι ένας πολυδιάστατος χώρος, δίπλα στην θάλασσα, που θα μπορεί να φιλοξενεί κάθε άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις, και θα του προσφέρει επιλογές ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

Ο λόγος για μετατροπή ενός ουσιαστικά ανεκμετάλλευτου τμήματος του camping Φαναρίου, σε μια τουριστική δομή συναφούς χαρακτήρα, αλλά ανταποκρινόμενη σε περισσότερες απαιτήσεις και φυσικά φιλική σε εμποδιζόμενα άτομα και ανθρώπους με κάθε αναπηρία (κινητική, νοητική κλπ.).

Σκοπός αυτού του χώρου δεν είναι η κερδοφορία, μιας και ο Σύλλογος, όπως έχει αποδείξει πολλάκις, δεν αποσκοπεί στο οικονομικό όφελος, αλλά να αποδειχτεί ακόμα μια φορά έμπρακτα στα μάτια των Θρακιωτών, και των υπολοίπων, πως κάθε έργο και κάθε πράξη οφείλει να έχει συμπεριληπτικό χαρακτήρα.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν ο Δήμος Κομοτηνής πρόσφατα διακρίθηκε από τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προσβάσιμης Πόλης με Ειδική Μνεία, ως η πόλη που βλέπει την Προσβασιμότητα ως Ευκαιρία για Ολόκληρη την Πόλη. Το βραβείο παραδόξως δεν παρέλαβε ο Δήμαρχος αλλά το νεαρό μέλος του Συλλόγου Περπατώ, Σπύρος Νταντανίδης, ο οποίος και μίλησε σχετικά στον «ΠτΘ» για αυτήν την διάκριση.

Η πρόταση λοιπόν αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί συνέχεια αυτής της διάκρισης, όπως και αρκετές κινήσεις που έπονται σύμφωνα με πηγές του «ΠτΘ».
Για να γίνει όμως η λογική αυτή κτήμα όλων μας- κυρίως όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης- και κυρίως προτάσεις όπως αυτή να μην «πέσουν στο κενό» κάτι που πολλάκις έχουμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε τον όρο «συνέργεια».

Για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση ο «ΠΕΡΠΑΤΩ» θα πρέπει να συνεργαστεί με πληθώρα φορέων, θεσμικών και μη, του αναπηρικού χώρου και άλλων χώρων, ώστε να διασφαλίσει την καθολική προσβασιμότητα, τον αντίκτυπο στην κοινότητα και την ύπαρξη κατάλληλων πόρων. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργειών, πέραν της ήδη καταγεγραμμένης συνεργασίας με τον Δήμο Κομοτηνής, περιμένουμε να δούμε κινήσεις από το σύνολο των τοπικών φορέων, σε αντιστοιχία αυτής τους κ. Στυλιανίδη, που φαίνεται πως κατανόησε τόσο την σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας όσο και τα πολλαπλά οφέλη, που θα μπορούσε μία τέτοια δομή να προσδώσει στην περιοχή μας ευρύτερα.

Το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει την επιστολή του κ. Στυλιανίδη και την πρόταση του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» δίνει μία ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα μπορούσε ο χώρος του camping να διαμορφωθεί μετά την παραχώρηση στον Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ». Μία εικόνα η οποία και «στέκεται» από μόνη της, αλλά πολύ περισσότερο θα μπορούσε να «εμπλουτιστεί» με τη συμμετοχή όλων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.