«Την Κομοτηνη να τη λατρεψετε οσο τη λατρεψαμε και εμεις καινουργιοι»

Σαν σήμερα, το 2009. Ο πρώτος καφές σε ένα ό,τι να ναι μαγαζί και η χιλιοειπωμένη ατάκα: «Που μένεις; Εγώ νοίκιασα πίσω από τα Κτελ».
 
Το κρύο που σου έκοβε την ανάσα, το παζάρι κάθε Σάββατο πρωί και ο Mc-d που περίμενες ώρα για μια μπουγάτσα με κοτόπουλο. Μετά ήρθαν τα γλέντια στα «Βαρελάκια», η φωνή του Χότζα που σε νανούριζε να κοιμηθείς και οι Κυριακές στην Πάνδροσο με φίλους και καβουρμά με αυγό. Κάτι Δευτέρες αργότερα που σε έβρισκαν να βλέπεις τα τρένα να περνάνε και μερικές Τρίτες στην ταράτσα που μετρούσες τα αστέρια.
 
Κι ύστερα ο Καμενίδης με τη self-servive τη ρετσίνα, το Αλλόκοτο και το πρώτο ρακόμελο στον Κύκλο. Το Αλάβαστρον το παλιό, στην Πλατεία, το αυθεντικό. Το τίμιο. Καμιά φορά στο Valhalla για ενα σφηνάκι στα γρήγορα, μην τυχόν και σε έπαιρνε κανένα μάτι. Η ουρά στη φοιτητική λέσχη, ο οδηγός του λεωφορείου που άκουγε Οικονομόπουλο και ο ταξιτζής με τις μαντικές ικανότητες. Το διάβασμα μέσα στη βιβλιοθήκη της Νομικής, το Κυλικείο και τα φοιτητικά party. Η πρώτη εισαγωγή στο Σισμανόγλειο και ο τρίτος εμετός από τις ρετσίνες που ήπιαμε στην Σπηλιά.
 
Η αστυνομία που σου χαλούσε το πάρτι, η από πάνω που βογγούσε κάθε βράδυ, κάτι κοινόχρηστα που τα έκανες σφηνάκια στο Λού.Κι και κρυβόσουν από τη διαχειρίστρια μην τυχόν και καταλάβει ότι είσαι στο σπίτι. Οι φάρσες που έκανες σε τοπικές εκπομπές στην τηλεόραση και οι χυλόπιτες που έφαγες στο παρκάκι πίσω από το Σπαθί. Το πρώτο τσιγάρο που δοκίμασες σε ένα σπίτι που ούτε καν ήξερες ποιανού είναι και το τσιφτετέλι πάνω σε ένα τραπέζι στο Ηχοδρόμιο.
 
Μια φορά, μια φίλη, μου είχε πει ότι η πόλη αυτή είναι ζυγαριά. Φέρνει έτσι ακριβώς τα πράγματα που όσο ζεις σ' αυτήν όλα στο τέλος ισορροπούν. Έπρεπε να φύγω για να καταλάβω τι εννοούσε.
 
Οκτώ χρόνια μετά διαπιστώνω ότι δεν ήταν τελικά μόνο η πόλη. Ήταν και όλοι εκείνοι που πέρασαν από εκεί και οι οποίοι άφησαν πίσω το πιο κρυφό τους κομμάτι. Τίποτα δε θα ήταν το ίδιο χωρίς την Κομοτηνή όπως τίποτα δε θα ήταν η Κομοτηνή χωρίς όλους εκείνους που πέρασαν από εκεί.
 
Να τη λατρέψετε όσο τη λατρέψαμε και εμείς καινούργιοι. Το αξίζει!
 

*Ο Ευθύμης Κάλφας είναι δημοσιογράφος. Αρθρογραφεί σε πολύ γνωστά εγχώρια έντυπα, είναι editor in chief στο φοιτητικό portal mycampus.gr και είναι ο διαχειριστής του portal www.miSmi.gr 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.