Συνδιασκεψη των ΟΠΕΚΕΠΕ: Μια ευκαιρια ανεκμεταλλευτη… οχι για ολους ομως!

Αν και από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης- μηδέ εξαιρουμένου του «ΠτΘ»- προαναγγέλθηκε ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προβληθούν πανελλαδικά, αν όχι και διεθνώς, η Κομοτηνή και η Ροδόπη, εντούτοις οι προσδοκίες δεν άργησαν να διαψευστούν και η ευκαιρία εντέλει ελάχιστα αξιοποιήθηκε. Ο λόγος για τη φιλοξενία στις αρχές του τρέχοντος μήνα της 35ης Συνδιάσκεψης των Ευρωπαϊκών ΟΠΕΚΕΠΕ, μιας διοργάνωσης που, ως εντεταγμένη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε για λίγο να στρέψει τα φώτα της εγχώριας και διεθνούς δημοσιότητας στην πόλη μας και στο νομό μας. Με δεδομένο ότι η Συνδιάσκεψη των ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν η μοναδική εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας, που δε συμπεριλήφθηκε στα άκρως συγκεντρωτικά σχέδια των Αθηνών, η φιλοξενία της στην ακριτική Κομοτηνή εύλογα δημιούργησε αυξημένες προσδοκίες για το μέγεθος της προβολής, που θα απολάμβανε η περιοχή. Αντ’ αυτού, όμως, το κατόρθωμα της απόσπασης μιας διεθνούς διοργάνωσης από την Αθήνα δεν άργησε να μετατραπεί σε «αχίλλειο πτέρνα» του φιλόδοξου σχεδιασμού περί κεφαλαιοποίησής του.

Η χιλιομετρική απόσταση που μας χωρίζει από το κέντρο, σε συνδυασμό με την ολιγωρία των υπευθύνων να την καλύψουν δια της διπλωματικής οδού, είχε ως αποτέλεσμα η διεθνής εκδήλωση που λάμβανε χώρα στην πρωτεύουσα της Θράκης να αγνοηθεί πλήρως από τα πανελλαδικής εμβέλειας μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σε αυτό προφανώς συνετέλεσε και η ματαίωση της επίσκεψης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί δικαιολογία για την παράλειψη κινητοποίησης του επικοινωνιακού μηχανισμού των Αθηνών. Εξάλλου, η είδηση της διοργάνωσης της Συνδιάσκεψης, αλλά και οι φωτογραφίες από την περιοχή που θα μπορούσαν να τη συνοδεύουν, δεν «έπαιξε» όχι μόνο στα ελληνικά κεντρικά ΜΜΕ, αλλά ούτε στον επίσημο ιστότοπο της ελληνικής προεδρίας. Μετά ταύτα, καθίσταται προφανές πως οι μόνες εικόνες της Κομοτηνής, που ενδεχομένως «ταξίδεψαν» εκτός των ελληνικών συνόρων, ήταν εκείνες που αποτυπώθηκαν στις αναμνηστικές φωτογραφίες, τις οποίες έβαλαν στις αποσκευές τους οι ευρωπαίοι επισκέπτες.

Φωτογραφίες δηλαδή από το επιβλητικό Μέγαρο Μουσικής, από την ιστορική Λέσχη Κομοτηναίων, από το «καμάρι» του τοπικού επιχειρείν, το εργοστάσιο της μπύρας «Βεργίνα», από την πλούσια σε βιοποικιλότητα Βιστωνίδα λίμνη και από την τουριστική «ναυαρχίδα» του νομού μας, την παραλιακή περιοχή του Φαναρίου. Ένα ερώτημα, που γεννάται εδώ, είναι αν οι παραπάνω προορισμοί ήταν οι μοναδικοί που είχε να παρουσιάσει η Ροδόπη στους εκλεκτούς συμμετέχοντες στη διεθνή διοργάνωση, που φιλοξενήθηκε στην Κομοτηνή. Άραγε όταν μια μικρή επαρχιακή πόλη αναλαμβάνει μια τόσο σημαντική διοργάνωση, με την- έστω εκ των υστέρων διαψευσθείσα- προσδοκία για μεγάλης έκτασης προβολή, πώς είναι δυνατόν οι εμπλεκόμενοι στον σχεδιασμό να περιορίζονται σε αυτόν μόνο τον κατάλογο προορισμών;

Ας αφήσουμε όμως κατά μέρος τη Βιστωνίδα, το Φανάρι και το εργοστάσιο της «Βεργίνας», που ούτως ή άλλως δεν κόστισαν ιδιαίτερα στους διοργανωτές της πρόσφατης Συνδιάσκεψης, για να επικεντρώσουμε κατά πρώτον στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, το εκκολαπτόμενο brand name της πόλης, το οποίο πολλάκις εκθειάστηκε για τη συμβολή του στην επιτυχία της διοργάνωσης. Εκείνο, ωστόσο, που δεν έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό για το Μέγαρο, είναι ότι για τη φιλοξενία των εργασιών της 35ης Συνδιάσκεψης ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε ένα «τσουχτερό» αντίτιμο στην Αναπτυξιακή Ροδόπης. Αν αυτό το αντίτιμο δεν αντιστοιχούσε σε χρήματα του έλληνα φορολογούμενου, ίσως αυτή η λεπτομέρεια να μην παρουσίαζε ενδιαφέρον και αξία προσοχής. Όπως το ίδιο θα συνέβαινε, αν το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής είχε αποκτήσει αυτόνομη νομική υπόσταση, υπαγόμενο σε δικό του Φορέα Διαχείρισης, που να επιτρέπει την ύπαρξη μιας ξεκάθαρης εικόνας γύρω από το οικονομικό γίγνεσθαι, το οποίο απορρέει από τις όποιες πολιτιστικές ή άλλες δραστηριότητες αναλαμβάνει. Όσο όμως παραμένει υπό τη διαχείριση της Αναπτυξιακής Ροδόπης και μιας παρέας «φίλων», εύλογα ελλοχεύουν καχυποψίες και κίνδυνοι παρερμηνειών, ακόμα και από την πλευρά των πλέον καλόπιστων συμπολιτών μας. Άλλωστε, στον ενάμιση χρόνο από την παρθενική λειτουργία του Μεγάρου, έχουν παραχωρηθεί συνεντεύξεις τύπου για παντός είδους εκδηλώσεις, που κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει, αλλά καμία προς το παρόν για έναν οικονομικό απολογισμό της αξιόλογης αυτής διαδρομής και λειτουργίας του.

Για να περάσουμε στους αριθμούς, οι πληροφορίες μας θέλουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ να κατέβαλε ως αντίτιμο για τη χρήση του Μεγάρου στην Αναπτυξιακή Ροδόπης ποσό που αγγίζει τις 23.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί στο 40% περίπου της συνολικής δαπάνης για τη διεθνή διοργάνωση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα μισά από αυτά τα χρήματα προορίστηκαν αποκλειστικά για τη μίσθωση του χώρου του Μεγάρου. Ένα ποσό κατά τι μικρότερο από αυτό της μίσθωσης αφορά στον εξοπλισμό και στη διαμόρφωση της σκηνής για τις ανάγκες της Συνδιάσκεψης, ενώ ένα πολύ μικρότερο, της τάξης των 500 ευρώ περίπου, δόθηκε στην Αναπτυξιακή Ροδόπης για την παροχή μικροφωνικής εγκατάστασης. Σημειωτέον ότι από τη φύση τους οι παροχές εξοπλισμού και μικροφωνικής εγκατάστασης είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν από την ίδια την Αναπτυξιακή ως εταιρία, αλλά από επιχειρήσεις που ειδικεύονται στα παραπάνω αντικείμενα. Θα ήταν ενδιαφέρον λοιπόν να μάθουμε σε ποιον και με ποιες διαδικασίες έγιναν οι εκ νέου αναθέσεις των παραπάνω παροχών από την Αναπτυξιακή.

Τέλος, επειδή πολύ λόγος έγινε και για την ιστορική Λέσχη Κομοτηναίων, που η υπόθεση της εκμίσθωσής της σε ιδιώτες προκάλεσε αντιδράσεις στο πρόσφατο παρελθόν, αξίζει να καταγραφεί ότι η παραχώρηση του κτιρίου στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά της προσφοράς ενός δείπνου στους προσκεκλημένους, κόστισε στον Οργανισμό ούτε λίγο ούτε πολύ 6.500 ευρώ.

Συμπερασματικά θα παρατηρούσαμε ότι σε έναν άλλο ιδιωτικό συνεδριακό χώρο, λιγότερο επιβλητικό από το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, και σε έναν άλλο ιδιωτικό χώρο εστίασης, με μικρότερη ιστορική αξία για την πόλη, ο οικοδεσπότης της 35ης Συνδιάσκεψης ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σίγουρο πως θα ξόδευε πολύ λιγότερα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων για την επιτυχία της. Υπό προϋποθέσεις, επίσης, τα όποια χρήματα θα μπορούσαν να πιάσουν περισσότερο τόπο αναφορικά με την ανάδειξη της περιοχής και των ντόπιων συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Δυστυχώς, όμως, εγκλωβισμένοι σε λογικές «φίλων», καταφέραμε να απολέσουμε αυτήν την πρώτης τάξεως ευκαιρία, που μας δόθηκε, για την αξιοποίηση του σημαντικού διεθνούς γεγονότος υπέρ όλης της Κομοτηνής και της Ροδόπης, επιτρέποντας τελικά να θυμούνται στο μέλλον τη διοργάνωση μόνο εκείνοι που την κεφαλαιοποίησαν πέραν του δέοντος…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.