Στους ημετερους η «κοτα με τα χρυσα αυγα» της ευρωβουλης
Αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια προκάλεσαν οι επιλογές ορισμένων Ελλήνων ευρωβουλευτών για να στελεχώσουν τα γραφεία τους βρίσκοντας την ευκαιρία να αποκαταστήσουν συζύγους, παιδιά, συγγενείς διαφόρων ειδών, κομματικούς φίλους και γενικότερα τους «ημέτερους». Πιο συγκεκριμένα στο κόμμα της Χρυσής Αυγής, επειδή ο κάθε πατέρας δεν επιτρεπόταν από τον Κανονισμό να προσλάβει την κόρη του, ο Γιώργος Επιτήδειος προσέλαβε την κόρη του Λευτέρη Συναδινού, Θεοδότα. Όμως, για να μη γίνει εντελώς προκλητικό, συμφώνησαν, και την κόρη του κ. Επιτήδειου, Μάρθα, δεν την προσέλαβε ο κ. Συναδινός, αλλά ο τρίτος εκ των ευρωβουλευτών του κόμματος Λάμπρος Φουντούλης. Στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» ο γιος του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά προσελήφθη στο γραφείο της ευρωπαϊκής ομάδας των Αντιφεντεραλιστών, στην οποία επέλεξε να ανήκει ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής ενώ όσο αφορά στην Ελιά επιτελικό ρόλο στο γραφείο της Εύας Καϊλή έχει η αδελφή της Μανταλένα, μόνιμη συνεργάτης της από την αρχή της πολιτικής σταδιοδρομίας της. Κομματικούς και όχι συγγενικούς ημέτερους επέλεξε η Μαρία Σπυράκη για τη στελέχωση του γραφείου της και πιο συγκεκριμένα τους γιους δύο παλαιών κομματικών στελεχών. Τον Γιώργο Μολυβιάτη, γιο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, και τον Μάκη Ζαγορίτη, γιο του παλιού γραμματέα της Ν.Δ. με τη Μαρία Σπυράκη μάλιστα να υπεραμύνεται των επιλογών της, αναρτώντας στο facebook την επεξήγηση ότι «επιλέγω τους συνεργάτες του με βάση τα προσόντα, την εμπειρία και την αξιοσύνη τους». Γιατί τόση πρεμούρα θα διερωτηθεί κάποιος ανυποψίαστος; Μα φυσικά γιατί οι μισθοί για τέτοιες θέσεις είναι κυριολεκτικά η «κότα με τα χρυσά αυγά».
Κάθε μέλος του Ευρωκοινοβουλίου έχει τη δυνατότητα να προσλάβει συνεργάτες, αλλά με συνολικό προϋπολογισμό 21.000 ευρώ τον μήνα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τις αμοιβές που προβλέπονται για τους συνεργάτες στις Βρυξέλλες, μπορεί να προσλάβει όσους συνεργάτες επιλέξει.
Υπάρχουν 19 βαθμίδες συμβούλων, με την πρώτη και χαμηλότερη να προβλέπεται αμοιβή 1.694,21 ευρώ (μεικτά 2.139,13) και την 19η και υψηλότερη να φτάνει τα 7.802,33 ευρώ (μεικτά 9.466,82). Οι κρατήσεις δηλαδή είναι περίπου της τάξης του 20%, ενώ για να περάσει κάποιος από την 13η βαθμίδα και πάνω πρέπει να έχει πτυχίο πανεπιστημίου ή τριετή προϋπηρεσία οπουδήποτε. Για τους συνεργάτες στην Αθήνα ισχύουν όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία με τις αμοιβές των εργαζομένων και μπορεί να προσληφθούν είτε με τυπική πρόσληψη είτε με μπλοκ παροχής υπηρεσιών.
Οι ευρωβουλευτές μπορούν επίσης να προσλάβουν εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες οργάνωσης και λειτουργίας γραφείων. Όλα αυτά τα έξοδα, όμως, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 21.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι ειδικά και μόνο για τους Έλληνες ευρωβουλευτές ισχύει και η παροχή που τους δίδει με δικά του έξοδα το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δηλαδή επιπλέον τέσσερις συνεργάτες (δύο αποσπασμένους και δύο μετακλητούς).
Για τους συνεργάτες που διορίζονται στο γραφείο των ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες ισχύει και το εξής: στις περιπτώσεις που βρεθούν σε αποστολή εκτός Βρυξελλών, για παράδειγμα αν ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τις ανάγκες της δράσης του ευρωβουλευτή, λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, πλέον του μισθού τους, 100 ευρώ! Μπορεί δηλαδή ένας συνεργάτης ευρωβουλευτή να βρίσκεται δέκα ημέρες στις Βρυξέλλες και τις άλλες είκοσι στην Ελλάδα κι έτσι θα πληρωθεί τον μισθό του και επιπλέον 2.000 ευρώ! Ακόμη κι αν δεν έχει κανένα πανεπιστημιακό πτυχίο, ένα παιδί ευρωβουλευτή μπορεί να παίρνει καθαρό μισθό 4.430 ευρώ (βαθμίδα 12) και μένοντας στην Αθήνα για είκοσι ημέρες να συμπληρώνει ακόμη 2.000 ευρώ! Όλα αυτά επί δώδεκα μήνες τον χρόνο και επί πέντε χρόνια κάνουν ένα σεβαστό ποσό
Ο καθαρός μισθός του ευρωβουλευτή είναι 6.200 ευρώ τον μήνα και ημερήσια αποζημίωση για κάθε ημέρα στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο 300 ευρώ (περίπου 22 ημέρες επί 300, άλλα 6.000 ευρώ δηλαδή). Επίσης, έχουν επιπλέον 4.000 ευρώ για άλλα έξοδα γραφείου, πέραν δηλαδή εκείνων για τους συνεργάτες.
Τώρα τι να πει κανείς τόσο για το «ελληνικό» ευρύτερα, και την κουτοπονηριά μας για την αποκατάσταση των συγγενών, όσο για την οικονομική αποκατάσταση των ιδίων των εκλεγομένων… Ιδιαίτερα σε ημέρες κρίσης…
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
