Σε αυτη τη χωρα δεν βαριεσαι ποτε!

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι αυτός ο λαός δεν σταματά να εκπλήσσει ποτέ! Το πρόσημο της έκπληξης εξαρτάται από την οπτική του καθενός αλλά σίγουρα μας εκπλήσσει! Ας ξεκινήσω από τα πιο εμφανή. Πεντακομματική Βουλή υπό σύστημα απλής αναλογικής και οκτακομματική ως απόρροια ενισχυμένης, πού αλλού το συναντά κανείς;

Η είσοδος των καινοφανών Σπαρτιατών και της Νίκης έχει σίγουρα ενδιαφέρον. Αλλά η κακόγουστη καραμέλα που ήδη ακούγεται περί «ακροδεξιάς, μισαλλοδοξίας και σκοταδισμού» κάνει όσους την αναμασούν αυτιστικά να φαίνονται γελοίοι. Από την παρελθούσα πολιτική δεκαετία δεν διδαχθήκαμε ότι η εκτόξευση ταμπελών, χαρακτηρισμών χωρίς νόημα και λεκτικών βομβών δεν αφήνει χώρο στη νηφάλια αναζήτηση αιτιών και υποβιβάζει την νοημοσύνη του κόσμου; Το βράδυ των εκλογών σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ άκουσα έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να λέει πως «Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ συνεπάγεται την άνοδο της ακροδεξιάς, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε το ανάχωμα απέναντι στην ακροδεξιά!». Γέλασα φωναχτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ο νούμερο ένα υπεύθυνος της δεξιάς στροφής του εκλογικού σώματος. Η μεταπολιτευτική ιδεολογική δικτατορία της αριστεράς, με αποκορύφωμα την περίοδο 2015-2019, δείχνει για πρώτη φορά να απονευρώνεται. Ιδεολογικές εμμονές, μειοδοτικός διεθνισμός, ανθρωπισμός συμφερόντων και μόνιμη διαφοροποίηση από ό,τι θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα μπροστά δείχνουν να έχουν κουράσει επιτέλους την κοινωνία. Σε όσους δε (εκ συμφέροντος) αναφέρονται στους Σπαρτιάτες, στην Ελληνική Λύση και στη Νίκη ως άκρα, να τους υπενθυμίσω πως τα άκρα στην πολιτική είναι μέρος μίας διελκυστίνδας, όσο τραβάς την μία πλευρά τόσο τεντώνει και η άλλη. Με απλά λόγια, τα άκρα φέρνουν άκρα. Η καρκινογόνος αριστερίλα είναι αυτή που ενίσχυσε την δεξιά. Ο «προοδευτισμός», η WOKE ατζέντα, το εθνικό πένθος για αλλοεθνείς παράνομους αυτά οδήγησαν φυσιολογικά στην άνοδο της δεξιάς.

Με τη θεαματική είσοδο των Σπαρτιατών στο Κοινοβούλιο ελπίζω πια το πολιτικό σύστημα να αντιληφθεί πως η (ελλειμματική ελληνική) Δικαιοσύνη δεν αποτελεί κλειδί για τα προβλήματα της πολιτικής. Τα κόμματα εκφράζονται, ανέρχονται, καταβαραθρώνονται στις κάλπες, όχι στις δικαστικές αίθουσες. Δεν μπορεί με δικονομικά τερτίπια να εμποδίσεις την έκφραση του εκλογικού σώματος, ασχέτως αν αυτή είναι ορθή ή προβληματική.

Ας αναφερθώ, τέλος, και στη ροζ παραφωνία. Παραφωνία ναι. Υπό τις συνθήκες που πραγματοποιείται αποτελεί μια εκκωφαντική εθνική παραφωνία, όχι κομματική. Οι τοπικοί αφελείς, ελπίζω, να μην πίστευαν στα αλήθεια ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να αλλάξει στην Ροδόπη. Η όλη αψιμαχία για τα μάτια μας έγινε με όρους προεκλογικούς, ανειλικρινείς και με τον πήχυ των εθνικών επιταγών πολύ χαμηλά. Χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς ενέργειες, μόνο με καταγγελίες το τουρκικό προξενείο απλώς συνέχισε αυτό που ξέρει να κάνει τόσο καλά, να εκμεταλλεύεται την φοβικότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος και την αρχή «το κόμμα πάνω απ’ όλα, κι απ’ την πατρίδα ακόμα»! Η νέα κυβέρνηση ας μην θαμπωθεί από το πολύ μπλε αλλά να ασχοληθεί με ειλικρίνεια με το ξεχωριστό του ροζ. Εξάλλου, η παρουσία των Σπαρτιατών, της Λύσης και της Νίκης είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τη ΝΔ να εγκαταλείψει την θωπεία της μεγάλης εκλογικής δεξαμενής των κεντρώων – κεντροαριστερών, να περιορίσει την  κουλτουροφιλελέ κοινωνική ατζέντα και να αντιμετωπίσει τα εθνικά ζητήματα με ιστορική υπευθυνότητα!

* Ο Βαγγέλης Σιδερούδης είναι πτυχιούχος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών  του Παντείου Πανεπιστημίου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.