«Προσκυνημα» στο Οχυρο Νυμφαιας απο τους απογονους του ηρωα δεκανεα Εμμανουηλ Ορφανου που ειχε χασει την οραση του στην μαχη το 1941

Της Έκδοσης

Κάθε χρόνο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα μέλη της οικογένειας Ορφανού, από την Κρήτη, ταξιδεύουν στην Κομοτηνή, και συμμετέχουν στους εορτασμούς του Οχυρού της Νυμφαίας, τιμώντας τον πατέρα τους, ο οποίος τυφλώθηκε κατά την μάχη ενάντια στους Γερμανούς, στις 6 Απριλίου 1941.

Κατά τη μάχη έχασαν την ζωή τους 7 Έλληνες, ενώ ο δεκανέας Εμμανουήλ Ορφανός, από την Κρήτη, τραυματίστηκε βαριά, χάνοντας τελικά την όρασή του και στα δύο του μάτια.

Κατάφερε όμως να επιζήσει, και επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου παντρεύτηκε και είχε την χαρά να γνωρίσει και παιδιά και εγγόνια.

Φέτος ο γιός του Ιωάννης ήταν αυτός που κατέθεσε το στεφάνι, τιμώντας την μνήμη του αποβιώσαντα πλέον πατέρα του, ο οποίος, παρότι έζησε πολλά χρόνια, ποτέ δεν επέστρεψε στο Οχυρό που άλλαξε τη ζωή του. «Αν πάω εκεί θα πεθάνω» έλεγε στους γιούς του, που κράτησαν την μνήμη του άσβεστη όλα τα χρόνια.

Να θυμίσουμε πως η ιστορία του Εμμανουήλ Ορφανού, ο οποίος τελικά κατέληξε να συμπεθερέψει με ένα Γερμανό, καταγράφηκε σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιήσει πριν από μερικά χρόνια ο Σύλλογος Κρητών Κομοτηνής   

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.