Σε 15 χρονια και αμα … το Σπηλαιο της Μαρωνειας

Της Έκδοσης

Πολλά χρόνια μακριά από το να καταστεί αξιοποιήσιμο και άρα επισκέψιμο προς το ευρύ κοινό φαίνεται πως είναι το Σπήλαιο της Μαρώνειας.

Αυτό τουλάχιστον έγινε κατανοητό στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜ-Θ όπου και συζητήθηκε  –και εγκρίθηκε ομοφώνως– η τροποποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για το έργο που αφορούσε στην αύξηση του προϋπολογισμού που πλέον θα αγγίζει το 1 εκ. ευρώ.

Και αν στο ευρύ κοινό το τελευταίο διάστημα, προφανώς από την επαναφορά του ζητήματος στην πολιτική επικαιρότητα, έχει δοθεί η εντύπωση πως η λειτουργία του για τους «πολλούς» απέχει λίγα χρόνια, η πραγματικότητα όπως την κατέθεσε μεταξύ άλλων τόσο εντός όσο και εκτός της συνεδρίασης ο Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κώστας Κατσιμίγας.

Ο κ. Κατσιμίγας και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης εξέφρασε τον προβληματισμό του ως προς το γεγονός ότι στην ουσία δεν πρόκειται για νέα εξέλιξη αλλά για τα πρώτα βήματα μιας προσπάθειας που στην προκειμένη αφορούν στην προκήρυξη για την εκπόνηση μελέτης, γεγονός που από μόνο του, αν και εφόσον το Υπουργείο Πολιτισμού που ανέλαβε την υποχρέωση της εκπόνησης των σχετικών με τον διαγωνισμό τευχών το φέρει εις πέρας, συνεπάγεται σε δύο με τρία χρόνια που απαιτούνται από τον μελετητή που θα αναδειχθεί.

Σε αυτά ο ίδιος, γνωρίζοντας πολύ καλά και από επαγγελματικής άποψης τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, προστίθενται και τα όσα θα απαιτηθούν για την προκήρυξη του βασισμένου πλέον στην σχετική μελέτη έργου, την ανάδειξη αναδόχου και την τελική υλοποίησή του με τον ίδιο να δηλώνει χαρακτηριστικά πως υπολογίζει τουλάχιστον «μια δεκαπενταετία, στην καλύτερη των περιπτώσεων και αυτό αν και εφόσον κυλήσουν όλα σαν γάργαρο νερό».

Υπερτονίζοντας δε την άποψή του, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «δεν νομίζω πως θα είμαι εν ζωή για να δω το Σπήλαιο της Μαρώνειας να αξιοποιείται» κάνοντας και μια ιστορική αναφορά στα όσα έχουν προηγηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες, από τις οποίες τα βήματα που έχουν γίνει είναι σχεδόν μηδενικά.

Στο θετικό ωστόσο της υπόθεσης, πέραν της σπουδαίας αξίας του έργου που έσπευσε να υπογραμμίσει ο κ.Κατσιμίγας γνωστοποίησε και ένα από τα «μοναδικά» γνωρίσματα που εφόσον όντως όλα τα προαναφερθέντα υλοποιηθούν, θα έχει το Σπήλαιο, τονίζοντας πως το ανάγλυφό του θα το καταστήσει ένα από τα ελάχιστα προσβάσιμα σε ΑμεΑ σπήλαια στην Ευρώπη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.