Πληρης η αδιαφορια για τα εγκαταλελειμμενα κτιρια

Της Έκδοσης

Ιδιαίτερη ανησυχία, περισσότερο για την σύνθεση του μαύρου καπνού που σκοτείνιασε τον ουρανό της Κομοτηνής, αλλά και για τον κίνδυνο επέκτασής της στον αστικό ιστό, προκάλεσε η φωτιά στις εγκαταλελειμμένες αποθήκες στην περιοχή της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, με το 112 να ενεργοποιείται για να συμβουλέψει τους κατοίκους της περιοχής να κρατήσουν τα παράθυρα κλειστά και να μείνουν μέσα. Ήταν μάλιστα η δεύτερη φωτιά που πιάνει στο συγκεκριμένο σύμπλεγμα τα τελευταία χρόνια, παρόλο που η προηγούμενη δεν ήταν τόσο μεγάλη σε ένταση.

Μια μέρα πριν, το βράδυ της Κυριακής, είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, σε βαγόνια τρένου που βρίσκονται σε περιοχή αποθηκών, κοντά σε πυκνοκατοικημένη γειτονιά της πόλης, προκαλώντας και εκεί ανησυχία.

Αυτές βέβαια δεν είναι οι πρώτες, ούτε οι τελευταίες, που ξεσπούν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, για διάφορους λόγους (να θυμίσουμε μόνο την πυρκαγιά σε καπναποθήκη της Ξάνθης πριν από ενάμισι χρόνο, πάλι εντός του αστικού ιστού).

Ανεξάρτητα από την προσέγγιση του καθενός για τον δημόσιο χώρο, αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα κτίρια αυτά, τα οποία δεν είναι λίγα στις ελληνικές πόλεις, αποτελούν κίνδυνο, μιας και δεν έχει γίνει τίποτα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα για τα γειτονικά σπίτια, και κυριότερα στις ανθρώπινες ζωές, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Φυσικά το πρόβλημα αυτό αποτελεί γενικότερη κακοδαιμονία της χώρας, που αφήνει τα προβλήματα να σοβούν μέχρι να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, και στη συνέχεια να τρέχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Όμως χρειάζεται μια γενικότερη πολιτική για αυτά τα ζητήματα, διαφορετικά θα περιμένουμε μέχρι να γίνει κανένα μεγάλο κακό, και μετά θα φυσάμε και το γιαούρτι…   

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.