Πετυχε η οχι η FRONTEX;

Όπως μπερδεύτηκε ο κόσμος με το χρυσό και την κρεμάμενη σπάθη του πάνω από τη Θράκη χθες που συζητήθηκε το σχέδιο για την εξόρυξη στη Χαλκιδική, όπως ξαφνικά βρήκαμε επιχειρήματα υπέρ μαζί με τα κατά που ήδη ξέραμε, έτσι μπερδεύτηκαν και οι αναγνώστες με τα αποτελέσματα της «ανάσχεσης» εισόδου λαθρομεταναστών στον Έβρο. Έκανε τελικά δουλειά η FRONTEX ή όχι; Άλλα δημοσιεύματα εμφανίζουν τεκμήρια και ποσοστά θετικής αποτίμησης του έργου της, ενώ άλλα τη βγάζουν ανεπαρκή. Θα μου πείτε, ας γνωρίζει ο καθένας από ποιον γράφονται τα εκάστοτε κείμενα, ωστόσο η κοινή γνώμη δεν είναι υποχρεωμένη να ξέρει, είτε πρόκειται για τον χρυσό είτε για τη λαθραία μετανάστευση, αν ο μπλόγκερ είναι αριστερός ή όχι, αν η εφημερίδα ή ο δικτυακός τόπος είναι φίλα ή μη προσκείμενος στα κυβερνητικά σχέδια… Το μόνο που πρέπει να ξέρει είναι αν έγινε η δουλειά και τι αποτελέσματα αναμένονται.

 

Πετυχημένη λοιπόν θεωρούν οι εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. τη μέχρι τώρα ανάπτυξη των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αν και η παρουσία της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης (Rapid Border Intervention Team) που έστειλε η Frontex σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη δεν συνοδεύεται από εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως πολλοί ανέμεναν, η ΕΛ.ΑΣ. με την παρουσίαση στατιστικών στοιχείων κάνει λόγο για πολλαπλή προσφορά των 175 Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων, με πρώτη και σημαντικότερη τη μείωση της εισροής που δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 30% στο τέλος Νοεμβρίου συγκριτικά με τους μήνες Οκτώβριο και Σεπτέμβριο. Οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες, αν τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα της αποστολής τους, θα αποχωρήσουν από την Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη στο τέλος του χρόνου.

 

«Σοβαρούς ενδοιασμούς» σχετικά με μία πολιτική, η οποία εστιάζεται εξ’ ολοκλήρου στην παρεμπόδιση «παράτυπων μεταναστών» να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνησίας, με αφορμή την ανάπτυξη δυνάμεων των Ομάδων Ταχείας Επέμβασης στα Σύνορα κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, στον Έβρο. Όπως σημειώνει, οι ανησυχίες της Οργάνωσης είναι η αβεβαιότητα σχετικά με το είδος της εκπαίδευσης που έχουν λάβει οι συνοριοφύλακες πριν την ανάπτυξή τους, οι αμφιβολίες για το είδος της υποστήριξης από εμπειρογνώμονες σε ευαίσθητα θέματα προστασίας και το είδος των μέτρων που λαμβάνονται προκειμένου να βοηθηθεί η Ελλάδα σε επίπεδο δημιουργίας εγκαταστάσεων υποδοχής των μεταναστών. Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της για το βαθμό πρόσβασης των ανθρωπιστικών οργανισμών στις εγκαταστάσεις αυτές αλλά και για το εάν υπάρχει πρόνοια για την παροχή νομικής συνδρομής στους παράτυπους μετανάστες που φιλοξενούνται εκεί. Σε δήλωσή του για το θέμα, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Οργάνωσης, Νίκολας Μπέργκερ, τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη ύπαρξης σαφούς πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών αρχών και της FRONTEX, ώστε, όπως σημειώνει, να είναι δυνατή η αναθεώρηση οποιωνδήποτε αποφάσεων που λαμβάνονται σχετικά με τη μεταχείριση παράτυπων μεταναστών.
Για συνεργασία με την Τουρκία τι λέτε;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.