Περι ευθυνων ο λογος

Της έκδοσης

Η πυρκαγιά στο Παπίκιο όρος αποτελεί πρώτο θέμα της τοπικής, δυστυχώς μόνο, επικαιρότητας από τις πρώτες ημέρες εκδήλωσής της. Από την ώρα που το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος ενημέρωνε για την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή της Κερασιάς στην Ροδόπη.

Έκτοτε παρά τις αναφορές του τοπικού τύπου με πληροφορίες και υλικό που με τεράστια δυσκολία και με πίστη στα ντοκουμέντα του φωτογραφικού υλικού που αναρτώνται σε σελίδες όπως τα «Καιρικά Νέα Θράκης» αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που επιχειρούν και λοιπούς μάρτυρες, σε επίπεδο δημοσιότητας του θέματος δεν άλλαξε τίποτα. Υπό την έννοια ότι το θέμα συνεχίζει να απασχολεί μόνο τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, εξαιρουμένων κάποιων αναφορών και ρεπορτάζ στην κρατική τηλεόραση και αυτά χάρη στο ντόπιο δημοσιογραφικό τους δυναμικό.

Πέραν της παραδοχής που αφορά στα «κωφεύοντα» ΜΜΕ των Αθηνών, από αυτά που εξ αρχής εντοπίσαμε είναι και το τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης που αντιμετωπίσαμε όλες αυτές τις ημέρες από πλευράς των αρμοδίων, στην προσπάθειά μας να μεταδώσουμε έγκυρες πληροφορίες. Κατεβασμένα τηλέφωνα, πληροφορίες άλλοτε “off the record” ή άλλοτε συνοδευόμενες από δήλωση αναρμοδιότητας συνέστηναν για πολλές ημέρες την δική μας προσπάθεια ενημέρωσης και προφανώς και των λοιπών συναδέλφων, γεγονός που πέραν της δικής μας δυσκολίας οδήγησαν και στην γιγάντωση της αγανάκτησης και της δυσφορίας του κόσμου, που μόνο λογική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Άλλωστε δεν έχουμε συνηθίσει να ξυπνάμε σε μια περιοχή ο ουρανός της οποίας είναι καφέ από τους καπνούς και αντικρίζουμε το πλέον πολύτιμο φυσικό πλούτο της περιοχής με τεράστια ιστορική επίσης αξία να «καπνίζει».

Το έλλειμμα αυτό και όσα ακολούθησαν με αποκορύφωμα και την χθεσινή κινητοποίηση των αρχών, αποδεικνύουν ότι πέραν των όσων επιχειρούν στο σημείο, το πολιτικό προσωπικό της περιοχής υποτίμησε το μέγεθος της πυρκαγιάς και την πιθανή εξέλιξή της.

Ίσως γι’ αυτό γίναμε μάρτυρες δηλώσεων όπως αυτή που μεταφέρθηκε δια της ανακοίνωσης του βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ από το κέντρο επιχειρήσεων του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας ότι η πυρκαγιά «αυτήν την στιγμή δεν ενέχει κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια και για το δάσος».

Όπως και δηλώσεων – εξηγήσεων όπως το ότι τα ιδιωτικά μέσα πυρόσβεσης δεν μπορούσαν να πετάξουν λόγω λήξης των συμβάσεων που ήρθε με την λήξη της αντιπυρικής περιόδου. Δικαιολογία που σε ένα σοβαρό κράτος και μια πολιτεία που θέλει να λέγεται οργανωμένη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να «σταθεί».

Η πυρκαγιά στο Παπίκιο λοιπόν είναι γεγονός ότι υποτιμήθηκε από τους αρμοδίους, τοπικούς και πολύ δε περισσότερο τους της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Και αν και δεν είναι η ώρα αναζήτησης των σχετικών ευθυνών, που οφείλει να έρθει και σε επίπεδο αυτογνωσίας από όσους επιθυμούν να διεκδικούν την ψήφο μας την επαύριο, είναι δεδομένο κατά την άποψή μας ότι αυτές υπάρχουν και θα πρέπει να αναζητηθούν μετά την επιτυχή ελπίζουμε κατάληξη της όλης προσπάθειας κατάσβεσής της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.