Πεδιο δοξης λαμπρον για τη συλλογη του ιδρυματος Παπανικολαου

Της έκδοσης

Με μεγάλη χαρά είδαμε ότι στο πλαίσιο του έργου που γίνεται στο Ιμαρέτ, δημιουργήθηκε στην Κομοτηνή ένα εργαστήριο για την συντήρηση βιβλίων και εγγράφων, χαρτώων τεκμηρίων όπως αποκαλούνται.

Μάλιστα είναι σημαντικό ότι πρόκειται για το μοναδικό στη Θράκη, προχωρώντας σε μια σημαντική προσπάθεια συντήρησης των κειμηλίων της έκθεσης, πολλά από τα οποία είναι άνω της εκατονταετίας, και το καθένα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Από την άλλη είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι συντηρητές που εργάζονται στο έργο του Ιμαρέτ, από τα χαρτώα, στα μέταλλα και τις εικόνες, είναι συμβασιούχοι (το Τμήμα συντήρησης έχει δύο μόνιμους υπαλλήλους) και θα αποχωρήσουν, μαζί με την εμπειρία τους, στο τέλος της προγραμματικής περιόδου.

Φυσικά οι ανάγκες θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ιδιαίτερα με τον προγραμματισμό της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, που θα έχει τις δικές της απαιτήσεις για τη συντήρηση, όμως η συγκεκριμένη έκθεση δεν περιλαμβάνει χαρτώα τεκμήρια, για να αξιοποιηθεί ο εργαστηριακός εξοπλισμός που ανήκει πλέον στην Εφορεία Αρχαιοτήτων (άλλωστε για αυτό και μέχρι τώρα δεν υπήρχε ενδιαφέρον για την προμήθειά του).

Όμως τεκμήρια υπάρχουν αρκετά σε διάφορες συλλογές της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, με την κυριότερη συλλογή, κατά την άποψή μας, που έχει σημαντική ανάγκη μέριμνας, να είναι αυτή του Ιδρύματος Παπανικολάου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βέβαια δεν έχει δικαιοδοσία επάνω στη συλλογή, όπως όμως δεν είχε και στη συλλογή του Εκκλησιαστικού Μουσείου, και μέσω του προγράμματος προχώρησε στην συντήρησή της.

Ίσως έχει έρθει η ώρα να διερευνηθεί, εκ μέρους του Ιδρύματος, αν μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για την συντήρηση και την επανέκθεση της συλλογής, ώστε και αυτή να αποτελέσει ακόμα ένα πόλο πολιτισμού στην πόλη μας, η οποία τον χρειάζεται, και τον χρειάζεται εδώ και 30 χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.