Ο Πατερας, οι πατροκτονοι, οι νεες μεταλλαξεις του ιου και του φοβου

Ανεξάρτητα από το πώς θα ονομάσουμε τελικά τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, ανεξάρτητα αν θα έχει διάρκεια  η νέα αφρικανική —αυτή τη φορά— εκδοχή του Covid μας υπενθυμίζει πόσο εύθραυστος έχει γίνει ο διασυνδεδεμένος και περίπλοκος κόσμος μας. Πριν καν η επιστημονική κοινότητα μιλήσει, πριν μετρηθεί ο πραγματικός κίνδυνος οι πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες του αναπτυγμένου κόσμου, με πρώτες και καλύτερες τις ευρωπαϊκές, αντιδρούν με τρόπο που ενσπείρει φόβο και αγωνία στον πληθυσμό. Η στάση αυτή μπορεί να  πυροδοτήσει νέο κύμα αμφιβολίας για τα επιστημονικά δεδομένα και την αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος, νέο κύκλο θεωριών συνωμοσίας.

Μετά από ένα χρόνο από την εμφάνιση του ιού Covid-19 οι επιστήμονες ανακάλυψαν το εμβόλιο που είναι  το βασικό όπλο κατά της πανδημίας. Δεκάδες επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι, αν δεν εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης, θα παράγονται συνεχώς μεταλλάξεις στις περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως είναι σήμερα η Αφρική, όπου μόνο ένα πολύ μικρό % του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ καταγγέλλει εδώ και μήνες την εμβολιαστική ανισότητα που έχει ως αποτέλεσμα 1,5 στους 100 ανθρώπους στις φτωχές χώρες να έχει λάβει μία δόση εμβολίου έναντι 100 στους 100 στις πλούσιες χώρες. Τα τραγικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, προφανώς δεν είναι άσχετο με το ότι εκεί γεννήθηκε η νέα μετάλλαξη. Ήδη απ τις αρχές του 2021 τέθηκε το ζήτημα της άρσης προστασίας των πατεντών των εμβολίων προκειμένου να μπορεί να εμβολιαστεί το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού για να επιτευχθεί το τείχος ανοησίας.

Όταν τον Ιανουάριο του 2021 ο Α. Τσίπρας διατύπωσε τη σχετική πρόταση, ο κ. Μητσοτάκης τον αντιμετώπισε στη Βουλή με το γνωστό αλαζονικό ύφος:  «Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα. Η ανεδαφικότητά τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες. Είτε δηλώνουν σοβαρή άγνοια για τα ισχύοντα στο διεθνές ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είτε κάτι άλλο, μία ανεξήγητη αφέλεια, μία διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης… φαίνεται ότι κάποιοι, μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα»

Όταν τον Ιανουάριο του 2021 ο Α. Τσίπρας διατύπωσε τη σχετική πρόταση, ο κ. Μητσοτάκης τον αντιμετώπισε στη Βουλή με το γνωστό αλαζονικό ύφος:  «Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα. Η ανεδαφικότητά τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες. Είτε δηλώνουν σοβαρή άγνοια για τα ισχύοντα στο διεθνές ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είτε κάτι άλλο, μία ανεξήγητη αφέλεια, μία διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης… φαίνεται ότι κάποιοι, μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα».

Φυσικά όταν παρόμοια πρόταση διατυπώθηκε απ τον Αμερικανό Πρόεδρο υπήρξε  σχετική Αμηχανία στην κυβέρνηση, αλλά μετά επικοινωνιακή διαχείριση: μέσω των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, κυκλοφόρησαν ότι ο Τζο Μπάιντεν «είχε κλέψει» την ιδέα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που υποτίθεται ότι ήταν από την αρχή υπέρ της άρσης της πατέντας!

Σήμερα πάνω από 100 κυβερνήσεις ανά τον κόσμο είναι  υπέρ της άρσης των ευρεσιτεχνιών για τα εμβόλια κατά της πανδημίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού στους λιγότερο προνομιούχους, ακόμη και στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Το  «εμβόλιο του λαού» αναπτύχθηκε με τη βοήθεια και τη συνδρομή των φορολογουμένων πολλών χωρών  που το  κόστος της επένδυσης δεν επιβαρύνει αποκλειστικά τις φαρμακευτικές εταιρίες. Το μεγαλύτερο κομμάτι χρηματοδοτήθηκε με κρατικά κονδύλια.

Την εβδομάδα που πέρασε μετά από αμφίρροπη και δύσκολη μάχη, οι προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο κατάφεραν να ψηφίσουν  υπέρ της άρσης  τής πατέντας παραγωγής των εμβολίων covid. Η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε με  333 ψήφους υπέρ και 328 κατά, με πέντε δηλαδή ψήφους διαφορά. Υπέρ τάχθηκαν οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, του Κέντρου και της Αριστεράς. Κατά η ακροδεξιά και η δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας  ψήφισαν κατά ό,τι και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει

Την εβδομάδα που πέρασε μετά από αμφίρροπη και δύσκολη μάχη, οι προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο κατάφεραν να ψηφίσουν  υπέρ της άρσης  τής πατέντας παραγωγής των εμβολίων covid. Η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε με  333 ψήφους υπέρ και 328 κατά, με πέντε δηλαδή ψήφους διαφορά. Υπέρ τάχθηκαν οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, του Κέντρου και της Αριστεράς. Κατά η ακροδεξιά και η δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας  ψήφισαν κατά ό,τι και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει.

Έπρεπε να περάσουν 11 μήνες για να παραδεχθούν το αυτονόητο: ότι θεωρούν τα συμφέροντα των εταιρειών big Pharma  υπεράνω της υγείας των φτωχών κρατών. Τελικά αν ο κ Μητσοτάκης είναι πατέρας της ιδέας για άρση των πατεντών των εμβολίων, τότε οι ευρωβουλευτές της  ΝΔ είναι πατροκτόνοι που  ψηφίζουν κατά στο ευρωκοινοβούλιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.