Να παιρνει σειρα το Φραγμα Κομψατου;

Της Έκδοσης

Πήρε περίπου 20 χρόνια, αλλά θα προχωρήσει, εκτός απροόπτου, το έργο της μεταφοράς νερού από τον ποταμό Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης, το οποίο ανακοινώθηκε την Τρίτη κατά την επίσημη παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος «Ύδωρ 2.0», που αφορά στην κατασκευή 21 μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων στην ελληνική περιφέρεια

Στο πλαίσιο της παρουσίασης ανακοινώθηκαν τα πρώτα 8, ίσως γιατί θέλουν να μας κρατάν σε αγωνία για τα υπόλοιπα, αλλά το σημαντικό είναι ότι προχωρά το ζήτημα στο Νέστο, το οποίο ταλάνισε πολλές διοικήσεις της περιοχής, από την Νομαρχία Ξάνθης μέχρι την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Να θυμίσουμε πως η καθυστέρηση οφειλόταν μόνο εν μέρει στην φημισμένη ταχύτητα της ελληνικής γραφειοκρατίας, μιας και για το θέμα περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούσαν για νέο Αχελώο, και είχαν προσφύγει στο ΣτΕ. Οι δικαστικές περιπέτειες του έργου κράτησαν μέχρι το 2018, όταν με απόφασή του το ΣτΕ έκρινε νόμιμη την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, ανοίγοντας τον δρόμο για την χρηματοδότηση του έργου (είχε ενταχθεί στο Α. Μπαλτατζής αλλά φυσικά, λόγω μη υλοποίησης, απεντάχθηκε).

Αν προχωρήσει το έργο (υπήρχαν πάντα επιφυλάξεις για τα περιβαλλοντικά του από κάποιες πλευρές, και δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει εκ νέου προσπάθεια για ανάσχεση της κατασκευής του) θα μπορούσαμε να πούμε πως ανοίγει ο δρόμος για το φράγμα του Κομψάτου, αν και θα πρέπει να είναι δεδομένο ότι η όποια πρόοδος σε αυτό τον τομέα, ξεκινά από την ΜΠΕ, που σε αντίθεση με το έργο του Νέστου, ουδέποτε εγκρίθηκε.

Οι προθέσεις μέχρι τώρα, φαίνεται να υπάρχουν: από την Περιφέρεια, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, ακόμα και από τον Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αραχωβίτη, που εξέφρασε την ελπίδα, πριν από μερικές μέρες, ότι θα βρεθεί μια μέση λύση στο θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και στις διαφωνίες που υπήρχαν από τον τότε Φορέα Διαχείρισης Βιστωνίδας για το έργο, που προβάλλονται ως ο κυριότερος παράγοντας για τον οποίο δεν προχώρησε το φράγμα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Δεν ξέρουμε αν θα προχωρήσει κάτι τώρα, άλλωστε στα λόγια το χτίζουμε από τη δεκαετία του 1960.

Ξέρουμε πάντως πως αν κάθε πολιτικός που είχε επισκεφτεί τη Ροδόπη και είχε μιλήσει για την ανάγκη της δημιουργίας του, είχε βάλει και από μία πέτρα, τώρα μπορεί αν είχαμε και δύο φράγματα. Πέρα όμως από το φαιδρό του πράγματος, η αλήθεια είναι πως τέτοια έργα δεν πρέπει ούτε να γίνονται ελαφρά την καρδία, πριν ληφθούν όλοι οι παράγοντες υπόψη, και χωρίς να είναι διασφαλισμένα όλα όσα θα τα κάνουν πλήρως λειτουργικά (για όποιον αμφιβάλει, δείτε την πρόοδο στα δίκτυα διανομής του φράγματος Ιασίου). Η νέα όμως έμφαση στα υδρευτικά έργα στη χώρα μας, ίσως φέρει και σε εμάς τα… απόνερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.