Να διδασκομαστε

Της έκδοσης

Όπως φαίνεται, από όσα «έπιασαν» το μάτι μας το Σαββατοκύριακο, αρκετοί ήταν οι συντοπίτες που κάθισαν μπροστά από τις τηλεοράσεις τους για να παρακολουθήσουν την περιήγηση του Ευτύχη Μπλέτσα στη Ροδόπη. Και μάλλον την υποδέχθηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα. Άλλοι ικανοποίησης για το αποτέλεσμα και τα όσα πρόβαλε και είπε για την περιοχή και τους κατοίκους ο τηλεοπτικός ταξιδιώτης. Άλλοι πάλι με αφορισμούς, για τα λάθη που έκανε στην παρουσίαση ή για τα μέρη που άφησε απ’ έξω κατά την περιήγηση στον τόπο μας.

Κι αν τη συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων που είδαμε εμείς απασχόλησε η ανεπιτυχής ανεύρεση του Σπηλαίου του Κύκλωπα -κάτι που έχει βέβαια την αξία του να επισημανθεί και να μας απασχολήσει- νομίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα σημεία στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούμε. Όπως για παράδειγμα τα ατελείωτα χιλιόμετρα χωματόδρομου που έδειξε η εκπομπή. Αν κατά πως λένε ο κύριος τουριστικός όγκος της περιοχής βασίζεται στον οδικό τουρισμό σίγουρα οι χωματόδρομοι δεν αποτελούν πλεονέκτημα. Όπως δεν αποτελούν πλεονέκτημα και οι διάφορες εικόνες εγκατάλειψης και ερημιάς, όπως για παράδειγμα το περίφημο παρατηρητήριο πουλιών, που ήταν απλά ένα κιόσκι, χωρίς τίποτε άλλο…

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τον σχολιασμό για πολλά ακόμα. Το μείζον όμως θαρρούμε πως είναι να διδασκόμαστε και να μην έχουμε αυταπάτες. Ούτε να ωραιοποιούμε τα πράγματα επειδή είναι ο τόπος μας, ούτε να αφορίζουμε επειδή δεν μας άρεσε αυτό που είδαμε. Τέτοιου είδους αποτυπώσεις νομίζουμε ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε την οπτική των «άλλων» για τον τόπο μας. Κάτι που αν μιλάμε για τον τουρισμό, πιστεύουμε πως έχει μεγαλύτερη αξία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.