Μια νεα κατηγορια… προσφυγων: οι «κλιματικοι» προσφυγες

Της Έκδοσης

Με ένα πολύ ενδιαφέρον δεδομένο,  πρωτόγνωρο  αλήθεια, τουλάχιστον για τα έως μέχρι τώρα ευρέως γνωστά, ήρθαμε σε επαφή σήμερα δια μέσου των σελίδων του «ΠτΘ» και μάλιστα σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Ο λόγος για την ύπαρξη προσφύγων λόγω κλιματικής αλλαγής! Στο δεδομένο αυτό λοιπόν αναφέρεται σήμερα στο σχόλιό του τόσο ο Οικονομολόγος Μενέλαος Μαλτέζος ο οποίος κάνει λόγο για «περιβαλλοντικούς πρόσφυγες και μετανάστες» ως ένα εκ των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής, όσο και ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ Γιάννης Νικολάου, με τον οποίο συνομιλήσαμε χθες στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και γνωστοποίησε, δηλώνοντας και ο ίδιος την έκπληξή του, την ύπαρξη προσφύγων λόγω κλιματικής αλλαγής.

Και αν οι έννοιες του πρόσφυγα και του μετανάστη με την έκταση που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και στην χώρα μας έχουν γίνει κατά τρόπον τινά «κτήμα» μας, η έννοια του περιβαλλοντικού ή «κλιματικού» πρόσφυγα η αλήθεια είναι ότι δεν συναντάται συχνά.

Μάλιστα σε μία σύντομη έρευνα σε νομικά ηλεκτρονικά περιοδικά και βάσεις δεδομένων, με αφορμή ακριβώς τις συζητήσεις αυτές, εντοπίσαμε ότι η «άγνοια» του ευρέως κοινού επί της ύπαρξής του,  δεν συναντάται ως τέτοια, ως άγνοια δηλαδή και σε φορείς και διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με το προσφυγικό, συναντάται όμως ως διχογνωμία σχετικά με τον προσδιορισμό των εκτοπισμένων λόγω μετάλλαξης του περιβάλλοντος ως «πρόσφυγες».

Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ έχει προσδιοριστεί ο όρος «κλιματικός πρόσφυγας» ο οποίος χρησιμοποιείται ακριβώς για να προσδιορίσει ανθρώπους που έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν την χώρα τους λόγω της κλιματικής αλλαγής, ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί (βλέπετε Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ΔΟΜ κ.α.) διαφωνούν καθώς, όπως τουλάχιστον κατανοήσαμε εμείς, δεν εμπεριέχεται ο φόβος της δίωξης που σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης είναι απαραίτητο για την αναγνώριση του καθεστώτος του «πρόσφυγα».

Κοινώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς τη δημιουργία νομικής κατηγορίας γι’ αυτήν την ομάδα των εκτοπισμένων πληθυσμών ή ατόμων, που σύμφωνα όμως με όσα γνωρίζουμε και προκύπτουν και από την κοινή λογική, συνεπάγεται πρώτα της αναγνώρισης του φαινομένου αυτού καθ’ αυτού, ήτοι δηλαδή της ύπαρξής του.

Η κλιματική αλλαγή είναι «παρούσα», γεγονός διαπιστωμένο και ερευνητικά αλλά και «δια γυμνού οφθαλμού» και όπως φαίνεται «παρόντες» είναι και οι άνθρωποι που «ανήκουν» σε αυτή τη νέα κατηγορία εκτοπισμένων πληθυσμών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.