Περιβαλλοντικη πολιτικη για το ιδιο και την τοπικη κοινωνια θελει το ΔΠΘ

Έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη τόσο εσωτερικά, όσο και σε όλη τη Θράκη, θέλει να δώσει η Επιτροπή Βιώσιμης Ανάπτυξης

Μιλούν στον «ΠτΘ» τα μέλη της Επιτροπής Βιώσιμης Ανάπτυξης Μαρία Πεμπετζόγλου και Γιάννης Νικολάου

Πολυδιάστατη θα είναι η Περιβαλλοντική Πολιτική του ΔΠΘ, η οποία θα παρουσιαστεί κατά την διάρκεια της σημερινής ημερίδας με θέμα «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ στην μετά-COVID εποχή» η οποία διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Σε αυτή την προσπάθεια πρωτοστατεί η Επιτροπή Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΔΠΘ, απαρτιζόμενη από τον Αντιπρύτανη κ. Φώτη Μάρη, την Πρόεδρο του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Καθηγήτρια κ. Μαρία Πεμπετζόγλου και τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Νικολάου, που θα παρουσιάσει αυτή ακριβώς την Πολιτική, καθώς και τις δράσεις του Πανεπιστημίου για την εφαρμογή της.

Η κ. Πεμπετζόγλου, και ο κ. Νικολάου, μίλησαν για την ημερίδα, αλλά και την Περιβαλλοντική Πολιτική του ΔΠΘ, που αγγίζει τόσο την έρευνα και τη λειτουργία του, αλλά και την επαφή με την τοπική κοινωνία για την ευαισθητοποίησή της, στη βάση των 17  στόχων της αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ, στο Ράδιο Παρατηρητής και την Νατάσσα Βαφειάδου

Μαρία Πεμπετζόγλου

«Το ΔΠΘ συνδράμει ενεργά στην  προώθηση των 17 στόχων της αειφόρου ανάπτυξης και την προστασία του περιβάλλοντος»

«Το πανεπιστήμιό μας πρωτοστατεί, και συνδράμει ενεργά στην  προώθηση των 17 στόχων της αειφόρου ανάπτυξης και την προστασία του περιβάλλοντος» σημείωσε η κ. Πεμπετζόγλου.

Ήδη στο πλαίσιο αυτών των δράσεων και των ενεργειών του πανεπιστημίου, λειτουργεί το περιβαλλοντικό συμβούλιο του πανεπιστημίου και η επιτροπή βιώσιμης ανάπτυξης. Το ΔΠΘ να είναι από το 2019 μέλος του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, πολλοί φοιτητές τους έχουν ενταχθεί και στην ομάδα νέων του Δικτύου Λύσεων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και επίσης έχει συγκροτηθεί και μια ομάδα εργασίας-συνεργασίας για το Δίκτυο Ελληνικών Πανεπιστημίων για την αειφορία.

Η Ε.Ε. είχε δεσμευτεί στην προ κορωνοϊού εποχή, να μετασχηματίσει την οικονομία της και να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Αυτό όμως, σημείωσε η κ.  Πεμπετζόγλου,  συνεπάγεται ένα υψηλό κόστος, γιατί παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί τόσο η δίκαιη μετάβαση όσο η στήριξη των πληγέντων από τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν.

Για αυτό δημιουργήθηκε το ταμείο δίκαιης μετάβασης, όμως η πανδημία έφερε αλλαγές στο σχεδιασμό, με πάρα πολλές και άμεσες σοβαρές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις για το σύνολο του πληθυσμού και για την οικονομία.

Για αυτό το λόγο οι στόχοι της Ε.Ε. για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού θα χρειαστεί να επανεξεταστούν, να αναπροσαρμοστούν, ενδεχομένως να είναι αναγκαία να υπάρξει μια καθυστέρηση στην επίτευξη τους, γιατί θα πρέπει να διατεθούν όχι μόνο για τη δίκαιη μετάβαση προ τη νέα πράσινη οικονομία, αλλά και για τη στήριξη των πληγέντων από την κρίση του κορωνοϊού.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα, σημείωσε, αλλά μπορεί να γίνει ευκαιρία, για να δημιουργηθούν νέες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη, για κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, και για μια περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη.

Απαραίτητη η ισοσταθμισμένη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη

Η χώρα μας, παρόλο που ήταν από τις πρώτες που έθεσε στο σύνταγμά της την προστασία του περιβάλλοντος σαν ένα άρθρο του συντάγματός της, στην πράξη έχει μείνει πίσω από άλλες χώρες της ΕΕ, από το 2019 όμως η κυβέρνηση έθεσε κάποιους πολύ αισιόδοξους στόχους για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028. Η κ. Πεμπετζόγλου θεωρεί πως θα πρέπει να ισοσταθμίστούν τα οφέλη και τα κόστη σε αυτή τη διαδικασία, γιατί ο μετασχηματισμός της οικονομικής δραστηριότητας και των αναπτυξιακών προοπτικών που έχει η χώρα, θα πρέπει να είναι σταδιακός.

«Όσο πιο γρήγορα προσπαθείς να κάνεις αυτή τη μετάβαση, τόσο πιο υψηλό θα είναι αυτό το κόστος. Άρα θα πρέπει να είμαστε γενικότερα σκεπτικοί και να κάνουμε τα κατάλληλα βήματα πάντοτε, γιατί αυτό μπορεί να επιφέρει ένα πολύ μεγάλο κόστος στην κοινωνία». «Προφανώς είμαστε υπέρ της πράσινης οικονομίας, με σταθερά βήματα και ισοσταθμίζοντας πάντοτε τα οφέλη και τα κόστη για το κοινωνικό σύνολο», κατέληξε.

Γιάννης Νικολάου

«Η περιβαλλοντική πολιτική του ΔΠΘ καθορίζεται από τους 17 στόχους της αειφόρου ανάπτυξης, που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη»

Η κλιματική αλλαγή ήδη επηρεάζει τόσο την κοινωνία, όσο και την οικονομία, σημείωσε με την σειρά του ο κ. Νικολάου, γιατί όπως εξήγησε ακόμα και όταν μια επιχείρηση δεν πλήττεται άμεσα, αν επηρεαστεί η εφοδιαστική της αλυσίδα, θα δει διακοπές των προμηθειών και αύξηση του κόστους, που θα μετακυλήσει στους καταναλωτές, ζημιές η αποκατάσταση των οποίων θα επιβαρύνει το κράτος, ενώ ήδη όπως γνωστοποίησε βλέπουμε προσφυγικές ροές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ακόμα και στα κέντρα υποδοχής της ΠΑΜ-Θ.

Ερωτηθείς ως προς την περιβαλλοντική πολιτική του ΔΠΘ αυτή καθορίζεται από τους 17 στόχους της αειφόρου ανάπτυξης, που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι η μηδενική φτώχεια, η μηδενική πείνα, η καλή υγεία και ευημερία, η ποιοτική εκπαίδευση, η Ισότητα των Φύλων και άλλοι, κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί και οικονομικοί στόχοι.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται επιχειρήσεις, κράτη περιφέρειες και πανεπιστήμια, ανέφερε ο κ. Νικολάου, με τα τελευταία να έχουν τρία επίπεδα προσαρμογής.

Πως προσαρμόζεται το ΔΠΘ

Ένα από αυτά είναι η προσαρμογή της έρευνας σε αυτούς τους στόχους, κάτι που ήδη γίνεται στο ΔΠΘ, με δημοσιεύσεις από τα μέλη ΔΕΠ του και για τους 17 στόχους, τις οποίες έχουν συγκεντρώσει και κατηγοριοποιήσει.

Επίσης το Πανεπιστήμιο μειώνει τους ρύπους του ως οργανισμός. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν καταρτίσει τους περιβαλλοντικούς όρους σε διάφορα τμήματα πανεπιστημίων, ώστε να δουλεύουν φιλικά προς το περιβάλλον, να προάγουν την ανακύκλωση, εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά για τις εστίες του πανεπιστημίου, γίνονται μετρήσεις ποιότητας του νερού κ.α.

Άνοιγμα στις τοπικές κοινωνίες

Την ίδια ώρα υπάρχουν πολλά προγράμματα δια βίου μάθησης, κάτι που θεωρεί πολύ σημαντικό,  και ημερίδες με τις οποίες ανοίγονται στις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύοντας τα ζητήματα αυτά και πώς πρέπει να ενεργούν. Άλλωστε αυτό είναι και το επόμενο βήμα που θα κάνουν, ετοιμάζοντας προγράμματα για τις τοπικές κοινωνίες δωρεάν, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων.

«Έχουμε μια πολύ δυναμική ομάδα φοιτητών, παροτρύνουμε τους φοιτητές να συμμετέχουν στους 17 στόχους, μας βοηθάνε πάρα πολύ και αυτοί με τις πρωτοβουλίες τους και την προώθηση των στόχων μέσα στα μέλη» σημείωσε, γιατί μόνο έτσι επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Οι διεργασίες βέβαια δεν σταματούν, για αυτό και ετοιμάζουν οδηγούς για όλα τα τμήματα για να προάγουν αυτούς τους στόχους πιο στοχευμένα, με προσαρμογή και των οδηγών σπουδών προς αυτή την κατεύθυνση,  ενώ θέλουν να αρχίσουν και επαφές με επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς, με στόχο να ξεκινήσουν να ενσωματώνουν τους 17 στόχους, αν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Έτοιμες οι κοινωνίες, αλλά τροχοπέδη το κόστος

Ο κ. Νικολάου πιστεύει πως οι κοινωνίες είναι έτοιμες για αυτή τη μετάβαση, μιας και το ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι μεγάλο, αν και ακόμα δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία να επωμιστούν το κόστος, με εξαίρεση τα βιολογικά προϊόντα, που συνδέονται πιο άμεσα και με την υγεία των ανθρώπων.

«Ιδεολογικά φαίνεται ότι θέλουν οι άνθρωποι, αλλά κάπου είναι και το οικονομικό που τους δυσκολεύει» ανέφερε.

Προειδοποίησε πάντως πως το περιβάλλον δεν είναι σαν την οικονομία που μπορεί πάλι να αναζωπυρωθεί με μια πολιτική. «Αν περάσουμε την φέρουσα ικανότητα των συστημάτων, τότε μπορεί να έχουμε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Να μην μπορεί καμία τεχνολογία να επιστρέψει και να είναι βιώσιμη η γη για μας» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.