Λειπει η κυβερνησιμοτητα στην τοπικη αυτοδιοικηση;

Της Έκδοσης

Την επιστροφή στην κυβερνησιμότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε, προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, μιας και το προηγούμενο εκλογικό καθεστώς «οδήγησε την πλειονότητα των Δημοτικών Αρχών σε καθεστώς ακυβερνησίας».

Τώρα για το καθεστώς ακυβερνησίας δεν ξέρουμε, αλλά η αλήθεια είναι πως δυσκολίες υπήρξαν και υπάρχουν στην περιοχή μας, παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις είδαμε τουλάχιστον ένα μίνιμουμ συνεννόησης να υφίσταται.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως με την «μετακίνηση» (κάποιοι θα μπορούσαν να το πουν και υφαρπαγή) αρμοδιοτήτων των συμβουλίων στις οικονομικές επιτροπές, όπου με τις αλλαγές στο νόμο η διοίκηση έχει την πλειοψηφία, ο εκάστοτε Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης μπορούσε να προωθήσει κάποια πράγματα, χωρίς ενόχληση από την αντιπολίτευση, όμως και πάλι, για κάποια πράγματα που έπρεπε να αποφασίζουν τα συμβούλια, οι μάχες ήταν ομηρικές.

Θα πρέπει να ομολογήσουμε παρ’ όλα αυτά, ότι σημαντικό ρόλο παίζει και ο χαρακτήρας τόσο αυτών που ασκούν την διοίκηση, όσο και των αντιπολιτευομένων, ώστε να μπορέσουν να εγκριθούν, ή να απορριφθούν, σχεδιασμοί για το Δήμο.

Πάνω σε αυτά τα ζητήματα άλλωστε πατά και ο Υπουργός για να μιλήσει για την επιστροφή στην κυβερνησιμότητα. Σε ένα βαθμό έχει δίκιο, γιατί δεν μπορείς να επαφίεσαι μόνο στην καλή θέληση όλων των πλευρών για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος, σε ένα βαθμό όμως, δεν έδωσαν και την ευκαιρία σε κάποιους από αυτούς (όχι σε όλους, υπήρχαν περιπτώσεις που φαινόταν ακόμα πριν από τις εκλογές πως το μόνο που θα βλέπαμε ήταν καυγάδες) να προσαρμοστούν στις καταστάσεις.

Η μεγαλύτερη πάντως απογοήτευση για την απλή αναλογική, θεωρούμε πως ήταν στο θέμα των συνεργασιών, όχι γιατί δεν υπήρχαν, αλλά στο πως τις υποδέχθηκαν οι αντιπολιτευόμενοι. Γιατί κάθε συνεργασία που έγινε στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, αντιμετωπίστηκε από όσους βρισκόταν στην αντιπολίτευση ούτε λίγο ούτε πολύ ως έγκλημα καθοσιώσεως. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τις αναρτήσεις με τις καρέκλες και τα σκαμπό κατά την συνεργασία των παρατάξεων στην Περιφέρεια;

Σίγουρα υπήρξαν «νταραβέρια», για να το θέσουμε λίγο πιο ωμά, αλλά η φύση της απλής αναλογικής επιβάλλει επαφές, και όποιος θεωρεί πως ξαφνικά οι πολιτικοί της χώρας μας θα αγκαλιάσουν την αρετή, πλανώνται πλάνη οικτρά. Την ίδια ώρα, ακόμα και περιπτώσεις που μία παράταξη, χωρίς να συνεργάζεται, υπερψήφιζε κάποια πρόταση της διοίκησης, αμέσως ξεκινούσαν οι ψίθυροι για συνεργασίες, άνομες επαφές κ.ο.κ.

Αυτό είναι σίγουρα ένα κομμάτι της σημερινής κατάστασης που δεν θα μας λείψει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.