La Casa De Papel στον e-ΕΦΚΑ

Γνώμη

Ένα καλά οργανωμένο σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή  το τελευταίο διάστημα στον e-ΕΦΚΑ στο όνομα των 450.000 εκκρεμών συντάξεων.

Όλα θυμίζουν την πολύ επιτυχημένη σειρά του Netflix με το ομότιτλο όνομα, με την μόνη αλλαγή στο σχέδιο να δείχνει πως είναι ο σκοπός, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση είναι η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε ημέτερους. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με επικοινωνιακά τεχνάσματα και συναισθηματική χειραγώγηση των άμεσα ενδιαφερόμενων.

Ο κ. Χατζηδάκης και οι στενοί του συνεργάτες που ηγούνται αυτής της προσπάθειας, είχαν εδώ και πολύ καιρό μια καλά μελετημένη ιδέα ώστε να επιτύχουν τον σκοπό τους μέσα από το εσωτερικό του Υπουργείου.

Το σχέδιο είναι στηριγμένο σε μια νεοφιλελεύθερη νοσηρή πολιτική, αφού  συνάπτει σύμβαση μίσθωσης έργου με Ιδιώτες Δικηγόρους και Λογιστές, οι όποιοι  αρχικά θα ήταν 200, αλλά τελικά κατέληξαν να είναι πλέον 1.200 (και που θα φτάσουν σε λίγο σχεδόν τους 3600).

Οι 200 Ιδιώτες αυτοί, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού τον προηγούμενο μήνα στην εκπομπή της κ. Μαυραγάνη, θα βγάζουνε περίπου 10.000 συντάξεις τον μήνα, ενώ αντίστοιχα οι 1.200 Νομικοί και Λογιστές θα πρέπει να βγάζουν 60.000 συντάξεις τον μήνα.

Με απλούς υπολογισμούς λοιπόν φαίνεται πως οι 1.200 αυτοί “εξωτερικοί συνεργάτες” του ΕΦΚΑ θα κοστίζουν περί τα 4.800.000 ευρώ στο κράτος για ένα μόλις μήνα εργασίας, ενώ για έναν ολόκληρο χρόνο θα κοστίσουν 57.600.000 ευρώ στο ελληνικό κράτος και στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη.

Επιπρόσθετα σε όλα αυτά, δεν έχει καν υπολογιστεί το στρατηγείο που έστησε ο Υπουργός στο Χαλάνδρι, που αποτελείται από την εκπαίδευση και τον απαραίτητο εξοπλισμό τους.

Το μεμπτό της υπόθεσης είναι ότι όταν υπήρχαν και υπάρχουν, 683 επιστήμονες πλήρως καταρτισμένοι και εκπαιδευμένοι ήδη, που βγάζανε σχεδόν 35.000 εκκρεμείς συντάξεις μηνιαίως, με κόστος μόλις 700.000 χιλιάδες ευρώ το μήνα (έναντι των 4.800.000 ευρώ/μήνα των 1200 ιδιωτών δικηγορών και λογιστών), για ποιο λόγο κύριε Υπουργέ δαπανάτε σχεδόν εφταπλάσιο ουσιαστικά κόστος από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για ένα τέτοιο αποτέλεσμα; Και μάλιστα όταν δημοσιονομικά, όπως υποστηρίζετε, δεν υπάρχει δυνατότητα να στηριχθούν νέες προσλήψεις, είτε προσλήψεις εκτάκτων αναγκών (συμβασιούχων) για τον σκοπό αυτό, δημιουργείται η απορία πώς γίνεται να βρίσκονται και να σπαταλούνται συνολικά τόσο άσκοπα σχεδόν 70.000.000 του Ελληνικού Κράτους για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού;

Με όλες τις παραπάνω κινήσεις επιλέγετε ουσιαστικά να αφήσετε άνεργους νέους ανθρώπους που είναι ήδη εξιδεικευμένοι και καταρτισμένοι στις απονομές συντάξεων και που δεν έχουν καμία άλλη πηγή κύριου εισοδήματος (καταπολεμώντας με αυτόν τον τρόπο και ως ένα σημείο την ανεργία των νέων ανθρώπων αυτού του τόπου) αλλά προτιμάτε να δώσετε έξτρα δουλειά και παχυλό εισόδημα σε ήδη εργαζόμενους ιδιώτες και μάλιστα με μία τερατώδη σπατάλη του δημοσίου χρήματος αφού σε κάθε έναν από αυτούς θα αποδίδετε για κάθε σύνταξη που θα βγάζει 80 ευρώ, που αυτό με απλούς υπολογισμούς σημαίνει ότι για να φτάσουν το στόχο που έχετε θέσει θα πρέπει να βγάζουν σχεδόν 2,5 συντάξεις την ημέρα, δηλαδή θα φτάνουν κοντά στα 4000 ευρώ έξτρα εισόδημα κάθε μήνα!

Φυσικά όλα αυτά είναι εν αγνοία όλων των πολιτών, καθώς αυτό και μόνο που προβάλλεται είναι η δήθεν πολιτική βούληση του Υπουργού να βοηθήσει.

Κ. Υπουργέ, ως Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων, ως νέος επιστήμονας αλλά και ως πρώην εργαζόμενος του ΕΦΚΑ σας ρωτώ ευθέως, γιατί τέτοια εμμονή και εμπάθεια με τους επιστήμονες και την νέα γενιά;

Αν τόσο απλά προσφέρετε δουλειά με τόσο καλές απολαβές σε ήδη εργαζόμενους ανθρώπους και ταυτόχρονα στερείτε το δικαίωμα της εργασίας  στα παιδιά της νέας γενιάς που είναι άνεργα χωρίς κανένα άλλο κύριο εισόδημα, πώς να κοιτάμε όλοι εμείς οι νέοι το μέλλον αυτού του τόπου αισιόδοξα;

Αισθάνεστε άξιος πολιτικός του τόπου αυτού, όταν βλέπετε τους νέους Έλληνες να χάνουν τα όνειρα, τις ελπίδες, τη διάθεση για ζωή αφού οι προσδοκίες και οι στόχοι τους διαψεύδονται εξαιτίας των δικών σας επιλογών;

Έχετε σκεφτεί ότι ακριβώς αυτές οι πολιτικές σας είναι τα γενεσιουργά αίτια της ανεργίας, που αναγκάζουν όλους αυτούς τους νέους επιστήμονες του τόπου να μεταναστέψουν στο εξωτερικό και να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας που ανταποκρίνεται στις γνώσεις και στα πτυχία τους;

Κ. Υπουργέ μετά από όλα αυτά φάνηκε πως λεφτά τελικά υπάρχουν και μάλιστα αρκετά…αλλά μόνο για προσωπικές σας συμφωνίες καθώς σε προσωπική επικοινωνία απαντήσατε πως για δημοσιονομικούς λόγους δεν μπορούν να ξανά προσληφθούν οι 683 επιστήμονες που παρ’ όλα αυτά αποδεδειγμένα ήταν αποτελεσματικοί.

Κ. Υπουργέ μήπως τελικά ο κύριος σκοπός και στόχος σας δεν είναι το να βγουν έγκαιρα οι συντάξεις αλλά η στροφή γύρω από τις ιδιωτικοποιήσεις και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος;

Κ. Υπουργέ, με βάση τις υπολογισμούς σας και τα χρήματα που θα δαπανήσετε, οι εκκρεμείς συντάξεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022. Ας περιμένουμε λίγο ακόμα λοιπόν για να δούμε αν όντως οι καρποί όλου αυτού του φαντασμαγορικού σόου θα αποδώσουν όντως και τα βέλτιστα αποτελέσματα ή αν θα είναι ακόμη μία αποτυχής προσπάθεια που έπιασε ξανά πάτο σε βάρος και πάλι της τσέπης του Ελληνικού λαού.

Τέλος, σε αυτό το σημείο να τονιστεί πως στηρίζουμε την προσπάθεια του ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ και την προσφυγή τους στο Σ.τ.Ε, καθώς  όπως δίδασκε άλλωστε και ο Άγιος Αυγουστίνος: “Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι η πολιτική, παρά οργανωμένη ληστεία;”

*Ο Γιώργος Δημητριάδης είναι Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.