Κυβερνηση στο πλαι των εργοδοτων

Αν η κυβέρνηση ήθελε να θωρακίσει την αγορά εργασίας θα μπορούσε και όφειλε να κάνει πολλά. Άλλωστε τα προβλήματα της εργασιακής καθημερινότητας δεν είναι άγνωστα στους πολιτικούς μας ταγούς ούτε είναι και ασήμαντα. Όταν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν, το πρώτο πράγμα που θα χρειαζόταν είναι ρυθμίσεις έτσι ώστε να αποτραπούν όλα όσα αφήνουν σήμερα περιθώρια για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, υπερωρίες που πραγματοποιούνται και δεν πληρώνονται, ανεξέλεγκτα ωράρια εργασίας, ανύπαρκτο έλεγχο και ασήμαντες ποινές.

Αντί για όλα αυτά η κυβέρνηση επέλεξε να ασχοληθεί με θέματα τα οποία αποτελούσαν αποκλειστική αρμοδιότητα άλλων. Eπανειλημμένως, άλλωστε, έχει υπογραμμιστεί ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας, θέματα που έχουν να κάνουν με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις υπερωρίες ρυθμίζονται με διαπραγματεύσεις μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων.

Για ποιο λόγο λοιπόν η κυβέρνηση επέλεξε αυτό το δρόμο; Γιατί παρενέβη και μάλιστα νομοθετικά προσπαθεί να ευνοήσει την εργοδοτική πλευρά;

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι στην περίπτωση διεξαγωγής απευθείας διαπραγματεύσεων δεν θα είχε μόνο οφέλη η εργοδοτική πλευρά, αλλά θα υποχρεωνόταν να ικανοποιήσει και κάποια από τα αιτήματα που θα έθετε η πλευρά των εργαζομένων.

Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Οι εργοδότες θα πάρουν χωρίς να δώσουν χάρη στη φιλολαϊκή πολιτική της Νέας Διακυβέρνησης. Το επιβεβαίωσε εξάλλου και ο κ. Παναγιωτόπουλος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.