Καπου τα εχουμε ξανακουσει

Της έκδοσης

Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, αυτά περί manager και Συμβουλίων Ιδρύματος στα πανεπιστήμια, τα έχουμε ακούσει και στο παρελθόν. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρούνται τέτοιου είδους αλλαγές. Αν δεν κάνουμε, λάθος η τελευταία φορά που επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο ήταν το 2011 με τον αποκαλούμενο νόμο Διαμαντοπούλου. Τότε βέβαια ο εν λόγω νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη, αφού στην Ελλάδα της κρίσης, οι αλλαγές των κυβερνήσεων ήταν συχνές και έτσι η επόμενη δεν επέμεινε στην εφαρμογή του. Στο μεταξύ υπήρξαν και οι σφοδρότατες αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, με καταλήψεις, κινητοποιήσεις και όλα τα συμπαρομαρτούντα.  

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των κεντρικών μέσων ενημέρωσης η παρούσα κυβέρνησης φέρεται να έχει στις προθέσεις της, την επαναφορά της εν λόγω «αρχιτεκτονικής» στη δομή του πανεπιστημίου. Και τούτο όχι από κάποια αναλαμπή ή επιφοίτηση αλλά ένεκα της υπογραφής του Συμφώνου της Μπολόνια, που θέλει ένα πανεπιστήμιο περισσότερο «επιχειρηματικό» στη βάση ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου.

Η αλήθεια είναι πως από το 1982 όταν και θεσμοθετήθηκε το «πανεπιστήμιο των ομάδων», το βασικό δηλαδή νομοθέτημα για το πανεπιστήμιο εν Ελλάδι, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά και υπάρχει η ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου.

Εκεί όμως που έχουμε πολλές αμφιβολίες είναι η εμμονή με την τοποθέτηση manager. Η αλήθεια είναι όμως πως για την παρούσα κυβέρνηση η τοποθέτηση manager φαίνεται να είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα. Manager στη ΔΕΗ, manager στον ΕΦΚΑ, manager στο ΤΑΙΠΕΔ, ίσως σε λίγο manager στα Νοσοκομεία και δεν ξέρουμε πού αλλού…

Στο τέλος και τα πανεπιστήμια θα την πάρουν «πρέφα» τη δουλειά και θα ιδρύουν μόνο σχολές για manager. Για να έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Κανείς βέβαια από τους πολιτικούς ιθύνοντες δεν αναρωτιέται πώς με τόσες και τόσο συχνές θα μπορέσει να βρει βηματισμό η εκπαίδευση…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.