…Και επι γης ειρηνη

Το μήνυμα της Γεννήσεως σε μια πολυπολιτισμική, γήινη κοινωνία

Όταν οι άγγελοι μετέφεραν το θεϊκό μήνυμα «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη» θα περίμεναν οι άνθρωποι της περιοχής να απευθύνεται προς τους περιούσιους, ώστε να λέει και επί Ιουδαίοις Ειρήνη. Να όμως που ο μεγάλος Θεός ως δημιουργός των πάντων δεν εξαιρεί κανέναν από αυτό το σπουδαίο αγαθό, την ΕΙΡΗΝΗ, και το στέλνει «επί γης» και προς όλους.

Η Γέννηση του Χριστού δεν απασχόλησε μόνο τους Ιουδαίους (γνωστή η σφαγή του Ηρώδη) αλλά όλες τις τότε εθνότητες Ρωμαίους, Αιγύπτιους, Πέρσες (οι Μάγοι) και άλλους, που έτσι το θεϊκό ενδιαφέρον απλώνεται σε όλους τους λαούς από διάφορες φυλές με διαφορετικούς πολιτισμούς και νοοτροπίες με πλούτο παθών και αναρίθμητες εμπόλεμες καταστάσεις. Και θα μπορούσε ο Θεός να αρκεστεί στο ότι στέλνει τον Υιό του για τη σωτηρία του κόσμου, αλλά δεν σταματά στο σημείο αυτό και προχωρά στη σημαντική επιθυμία …και επί γης ειρήνη.

Πέρασαν 2021 χρόνια από τότε και μπορεί να διαπιστώσει κανείς την εφαρμογή αυτής της θεϊκής ευχής επάνω στη γη. Στα τόσα χρόνια και οι πόλεμοι δεν σταμάτησαν και πολύ αίμα χύθηκε και η ηρεμία στον κόσμο δεν επιβλήθηκε.

«Εάν δεν πιστεύουμε στη δυνατότητα μια μόνιμης ειρήνης, αυτό ισοδυναμεί με το να αμφιβάλλουμε για το θεϊκό χαρακτήρα της ανθρώπινης φύσης», δήλωνε ο Mahatma Gandhi, συνεχίζοντας ότι «οι μέθοδοι όπου μέχρι τώρα ακολουθήθηκαν απέτυχαν γιατί παρόλες τις πoλυάριθμες προσπάθειες που έκαναν όσοι ανέλαβαν αυτό το έργο διατήρησαν κάποια αμφιβολία στα πιο μύχια μέρη της ψυχής τους. Δεν θα μπορέσουμε να έχουμε μόνιμη ειρήνη παρά μόνο τη μέρα που όλοι οι υπεύθυνοι, χωρίς καμιά επιφύλαξη και ξέροντας καλά τι κάνουν θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν όσες μηχανές καταστροφής έχουν κάτω από τον έλεγχό τους». Λόγια που όχι μόνο δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, αλλά η πράξη αποδεικνύει ότι και σήμερα η ειρήνη, αυτό το πολύτιμο αγαθό για τον άνθρωπο, δεν έχει αποτελέσει πανεθνική πίστη για την γήινη επιβίωση.

Και αν εκείνα τα χρόνια της γεννήσεως οι άνθρωποι ήταν αγράμματοι, ή ελάχιστα μορφωμένοι και αποτελούσαν εύχρηστη πολεμική δύναμη στα χέρια κάθε επίδοξου βασιλιά που την μεγαλοσύνη του την περνούσε μέσα από πολεμικές αναμετρήσεις, σήμερα μετά από 2.000 χρόνια με τόση παγκόσμια επικοινωνία και αναπτυγμένο πολιτισμό δεν δικαιολογούνται πολεμικές καταστάσεις έχθρες, μίση και πάθη που εν τέλει καταρρακώνουν την ανθρώπινη υπόσταση.

Αν ο Χριστός γεννήθηκε στο στάβλο φτωχός και κυνηγημένος από τότε μέχρι σήμερα και κάθε μέρα, ο Ηρώδης συνεχώς υπάρχει και αφανίζει παιδικές ψυχές, και δεν έλειψε ούτε η φτώχια, ούτε η ασιτία, ούτε ο πόνος στον παιδικό κόσμο. Δυστυχώς τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 2.000.000 παιδιά ανάπηρα, 1.000.000 ορφανά και 10.000.000 με ψυχολογικά τραύματα λόγω πολέμων της τελευταίας δεκαετίας. Είναι τα επιτεύγματα του σύγχρονου κόσμου(!) της έντονης ειρηνικής επιθυμίας(!) με πολεμικά μέσα και της κατανόησης των λαών(!) δια της επιβολής της απάνθρωπης βίας

Ανά του αιώνες η ιστορία καταγράφει το μεγαλούργημα των λαών ανάλογα με τον πολιτισμό τους και από τα ειρηνικά και δημιουργικά έργα που επιτέλεσαν, ενώ στιγματίζει με μαύρες κηλίδες τις βαρβαρότητες, τις ωμότητες και τις άγριες συμπεριφορές που υποβαθμίζουν την ειρηνική συνύπαρξη. Δυστυχώς αυτά δεν αποτέλεσαν διδάγματα στη σύγχρονη εποχή μας, γιατί η μαγική λάμψη του τεχνικού πολιτισμού μας, κλείνει τα μάτια του ανθρώπου για να μη δει το λαμπρό άστρο της Βηθλεέμ και τα αφτιά του για να μην ακούσει το ουράνιο μήνυμα «και επί γης ειρήνη».

Ο Χριστός αγάπησε χωρίς διακρίσεις όλους τους ανθρώπους, λευκούς, κίτρινους, μαύρους, αγάπησε ακόμη και τους εχθρούς του, αυτούς που τον πλήγωσαν, τον σταύρωσαν και τον πόνεσαν. Για μας σήμερα αξίζει να σεβαστούμε τα πολιτισμικά βιώματα και των άλλων και τότε μέσα από αυτό τον αλληλοσεβασμό είναι προσδοκώμενη και η ειρηνική συνύπαρξη.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το μήνυμα της Γέννησης. Αν ένας Ηρώδης έσφαξε όλα τα αρσενικά βρέφη για να μη του πάρουν το θρόνο, αν ο Χριστός γεννήθηκε στο στάβλο φτωχός και κυνηγημένος από τότε μέχρι σήμερα και κάθε μέρα, ο Ηρώδης συνεχώς υπάρχει και αφανίζει παιδικές ψυχές, και δεν έλειψε ούτε η φτώχια, ούτε η ασιτία, ούτε ο πόνος στον παιδικό κόσμο. Δυστυχώς τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 2.000.000 παιδιά ανάπηρα, 1.000.000 ορφανά και 10.000.000 με ψυχολογικά τραύματα λόγω πολέμων της τελευταίας δεκαετίας. Είναι τα επιτεύγματα του σύγχρονου κόσμου(!) της έντονης ειρηνικής επιθυμίας(!) με πολεμικά μέσα και της κατανόησης των λαών(!) δια της επιβολής της απάνθρωπης βίας.

Μήπως ο ίδιος ο Ηρώδης, και πιο σκληρός δεν είναι, αυτός που αλύπητα σπρώχνει αθώα παιδιά στα ναρκωτικά και στον εθισμό, στη Βία, την ανηθικότητα, το έγκλημα, καθημερινά, και εμείς απαθείς αισθανόμαστε αυτάρεσκα το μεγαλείο του σύγχρονου πολιτισμού. Μήπως δεν δοκιμάζεται ο πλανήτης από το Θεό, με τον κορωνοϊό τα τελευταία χρόνια;

Η Γέννηση του Χριστού θα φέρει πάλι τον αγγελικό ύμνο μαζί με τους ήχους της καμπάνας. Το άστρο της Βηθλεέμ θα φωτίσει πάλι την ανθρωπότητα.

Ας μη σταθούμε τυφλοί στα θεϊκά μηνύματα, υπάρχει η ελπίδα που εξαρτάται από μας για την επί γης ειρήνη. Η πολυπολιτισμική γήινη κοινωνία μας μπορεί να βρει κοινούς τόπους για την εδραίωσή της.

Αντί όμως μιας περαιτέρω μακροσκελούς αναφοράς θεωρώ ότι αποτελεί ζωντανή έκφραση βαθιών νοημάτων εκ της του Χριστού Γεννήσεως το παρακάτω ποίημα:

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Γεννιέται ο Χριστός, εχθροί και φίλοι όλοι μαζί να τον δεχτούμε μια φορά.
Στην εκκλησιά ανάψτε το καντήλι και οι καμπάνες να σημάνουν με χαρά.

Του καθενός η ψυχή, φάτνη να γίνει κι εκεί να υποδεχτούμε το Χριστό.
Και κάθε καρδιά, τη ζεστασιά να δίνει στο Βασιλιά που έρχεται στον κόσμο αυτό.

Είναι το φως και η λύτρωση. Και τώρα απ’ τους αιώνες έρχεται στη πικραμένη γη.
Κι όπως οι Μάγοι, ας του δώσουμε τα δώρα αγάπη, καλοσύνη και στοργή

Γι’ αυτό παντού, σε όλη τη χτίση ένα το σύνθημα σε όλους μας να γίνει:
«Έξω οι συμφορές, οι πόλεμοι, τα μίση. Γεννιέται ο Χριστός. Και επί γης ειρήνη».

*Ο Αλέξανδρος Καζαντζής είναι Εκπαιδευτικός, Νομικός, Συγγραφέας, Ποιητής, τ. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.