Ηταν απαραιτητα τα κυβερνητικα μετρα;

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα έκτακτα μέτρα που πήρε, κυρίως η αύξηση των φόρων, ήταν αναγκαία εξαιτίας της δημοσιονομικής κληρονομιάς που της άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

H αλήθεια είναι ότι το έλλειμμα εκτινάχθηκε για δύο λόγους. Πρώτον, εξαιτίας της δημοσιονομικής απογραφής και της επιλογής της να αλλάξει τον τρόπο εγγραφής των αμυντικών δαπανών στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης. Δεύτερον, εξαιτίας της κατάρρευσης των εσόδων.

H υστέρηση των εσόδων το 2004 σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους που η ίδια έθεσε, ανήλθε στα 1,5 δισ. ευρώ. Για την κατάρρευση του φοροελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Oικονομικών και τη γιγάντωση της φοροδιαφυγής, υπεύθυνη είναι η ίδια και μόνο.

Eξαιτίας των επιλογών και των χειρισμών της, υποχρεώθηκε να αυξήσει τους έμμεσους φόρους, κάνοντας ακόμη πιο άδικο το φορολογικό σύστημα. Θα μπορούσε για παράδειγμα να κυνηγήσει τους φοροφυγάδες ή να δώσει κίνητρα στους καταναλωτές για να ζητούν αποδείξεις από την αγορά για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών. Θα μπορούσε να μειώσει το συντελεστή φορολόγησης μόνο των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, για να ενισχύσει τις επενδύσεις

Θα μπορούσε να περιορίσει τη σπατάλη που αναμφισβήτητα υπάρχει στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. H καταπολέμηση της σπατάλης για την οποία επαίρεται είναι μόλις 514 εκατ. ευρώ σε σύνολο μείωσης κρατικών δαπανών 3,7 δισ. ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα είναι αποτέλεσμα της συγκράτησης των μισθών και των συντάξεων, της περικοπής των δημοσίων επενδύσεων και των μη επαναλαμβανόμενων ολυμπιακών δαπανών.

Δεν έκανε τίποτα από τα παραπάνω και προτίμησε να καταφύγει στην εύκολη λύση της αύξησης των έμμεσων φόρων. Συνεπώς, τα μέτρα δεν ήταν αναγκαία. Ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών της επιλογών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.