Η κομοτηνοκεντρικη αναπτυξη της Ροδοπης και το Σπηλαιο του Κυκλωπα στη Μαρωνεια

Ενδιαφέρουσα η επισήμανση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Γιώργου Παυλίδη για την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη Ροδόπη μετά την εφαρμογή των διαφόρων κοινοτικών πλαισίων στήριξης, που καλά κράτησαν τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε στην υλοποίηση του 5ου (2014-2020).
 
Ο κ. Περιφερειάρχης επισήμανε λοιπόν ότι πολλά πράγματα δεν έγιναν στην περιοχή μας, τη Ροδόπη, και δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσουν να γίνονται. Μεταξύ αυτών η Μελέτη του Σπηλαίου του Κύκλωπα στη Μαρώνεια για το οποίο, όπως ανέφερε, η τελευταία προσπάθεια χρονολογείται το 2004, έχουμε δηλαδή διαμεσολαβήσαν άπρακτο χρονικό διάστημα δώδεκα χρόνων.
 

Βέβαια όλοι ενθυμούμεθα ότι επί νομαρχίας ακόμη Άρη Γιαννακίδη, το ζήτημα με το Σπήλαιο του Κύκλωπα ήταν ανοικτό, όπως όλοι γνωρίζουμε και την επίσκεψη της Σπηλαιολογικής Εταιρείας Ελλάδος με την Άννα Πετροχείλου επικεφαλής, το 1969, για την καταγραφή και αποτύπωση του Σπηλαίου, όπως επίσης όλοι γνωρίζουμε, – γιατί έτσι είχε ειπωθεί τότε – ότι το Σπήλαιο έχει ιδιαίτερη αξία για τον πληθυσμό νυχτερίδων που φιλοξενεί και συνέβαλαν στην αξία του μετ’ την ιδιαιτερότητα που αποδίδουν στο σταλαγματικό περιβάλλον που δημιουργείται από το γκουανό τους.
 
Σημειωτέον ότι χάρη στην προαναφερθείσα εξερεύνηση γνωρίζουμε ότι το Σπήλαιο εκτείνεται σε 10.000 περίπου τ.μ., έχει μήκος 350μ περίπου και πλάτος 15-20μ. και ότι σ’ αυτό οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως, εκτός από ευρήματα της νεολιθικής εποχής και της εποχής του χαλκού, αποσπάσματα αγγείων και αγγεία που ανήκουν στους αρχαϊκούς, κλασικούς, ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, λίθινα και οστέινα εργαλεία και όπλα, καθώς και πλήθος οστών μικρών και μεγάλων ζώων, από τα οποία βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι πρώτοι κάτοικοι του σπηλαίου ήταν κυνηγοί.
 

Όπως όλοι οι δημοσιολογούντες και δημοσιογραφούντες γνωρίζουμε επίσης ότι η υπόθεση της ανάπτυξης του Σπηλαίου του Κύκλωπα της Μαρώνειας δεν είχε προχωρήσει, γιατί κατά τους πολιτικούς ηγήτορες της εποχής, υπήρχαν προβλήματα με την αντοχή της οροφής του Σπηλαίου, γεγονός που επιβάρυνε πολύ την προοπτική αξιοποίησής του.
 
Από τότε και για δώδεκα χρόνια επικράτησε απόλυτη σιωπή, το Σπήλαιο ουδέποτε κατέστη επισκέψιμο, ουδέποτε έγινε τουριστικό σημείο και όσοι ακόμη το αγαπούσαν, το εγκατέλειψαν, σε σημείο που η θέση του από το διερχόμενο δρόμο να μην είναι καν ορατή. Το ζήτημα της αξιοποίησης του Σπηλαίου του Κύκλωπα, επανέρχεται λοιπόν στο δημόσιο λόγο, δώδεκα ολόκληρα χρόνια μετά, κι ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις και κυρίως, σήμερα που τα πάντα σε τεχνολογικό επίπεδο επιλύονται, σοβαρό σχέδιο και δη χρονοδιάγραμμα αξιοποίησής του, δεδομένα που συνυφαίνονται απόλυτα με το γενικό προφίλ της σημερινής διοίκησης της ΠΑΜΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.