Γυναικειοι αγροτικοι συνεταιρισμοι

Σύμφωνο για την ίδρυση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας υπεγράφη προχθές μεταξύ της γενικής γραμματέως ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και έξι γυναικείων παραγωγικών συνεταιρισμών της περιοχής μας. Στόχος να μπορέσουν οι συνεταιρισμοί να προχωρήσουν σε ενέργειες, που θα βελτιώσουν την επιχειρηματική τους προοπτική. Είναι γεγονός ότι η ίδρυση των γυναικείων συνεταιρισμών είχε ως στόχο να δώσει προοπτικές ανάπτυξης της υπαίθρου, να βελτιώσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό αλλά και να τονώσει τα πάλαι ποτέ ακμαία χωριά που ερημώθηκαν.

 

Πολλές από τις ελπίδες που γεννήθηκαν τότε έχουν ήδη σβήσει, άλλες έχουν μεταστοιχειωθεί σε ισχυρούς κερδοφόρους συνεταιρισμούς που αντέχουν στο χρόνο αλλά και τον ανταγωνισμό της μαζικής παραγωγής, όπως οι παραπάνω έξι συνεταιρισμοί.

 

Η ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ήταν κάτι απολύτως αναγκαίο σε επίπεδο Θράκης, γεγονός που θα δώσει την ευκαιρία στις συμμετέχουσες να λειτουργήσουν με επαγγελματισμό. Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί πρέπει να λειτουργήσουν, όπως λειτουργεί μια ιδιωτική επιχείρηση με επαγγελματισμό και συνέπεια. Το βασικό όμως είναι να έχει προηγηθεί κατάρτιση των γυναικών ώστε να λειτουργούν ως σωστοί επιχειρηματίες, να τους δοθούν εφόδια ώστε να τους κρατήσουν και να επωφεληθούν και οι ίδιες και οι οικογένειές τους και να λειτουργήσουν ως μοχλός ενεργοποίησης του ντόπιου ανθρώπινου δυναμικού.

 

Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί ίσως είναι η καλύτερη ευκαιρία να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος που διαρκώς μαραζώνει. Η επιστροφή στα παραδοσιακά προϊόντα είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να στηριχθεί σημαντικά το οικογενειακό εισόδημα των ανθρώπων της υπαίθρου, γιατί η ποιότητα των προϊόντων είναι εξαιρετική.
Και αυτό πολύ σωστά η γενική γραμματέας της Περιφέρειας το κατενόησε και στηρίζει από την πρώτη ημέρα της παρουσίας της στην περιοχή μας το συγκεκριμένο θεσμό…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.