Γιατι η Νεα Δημοκρατια αγωνια για τις εκλογες στο ΚΙΝΑΛ;

Θα πρέπει να μας προβληματίζει το γεγονός ότι έχουν επιστρατευθεί όλα τα ΜΜΕ σε μια αχαλίνωτη επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου

Παίρνοντας αφορμή από τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη του νέου προέδρου του, νομίζω πως αν θέλουμε να είμαστε περισσότερο αντικειμενικοί, καλό είναι να μην εξιδανικεύουμε καταστάσεις και πρόσωπα. Παλιός, νέος, φθαρμένος, άφθαρτος, νέος, ηλικιωμένος. Διότι στη ζωή ενός ανθρώπου το παρελθόν ενυπάρχει στο παρόν, οδηγώντας σε ωριμότερες αποφάσεις. Εκτός κι αν η εξιδανίκευση υπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Σε αυτήν τη λογική εντάσσεται η προσπάθεια απαξίωσης του Γιώργου Παπανδρέου, έτσι ώστε άλλοτε αναφέρεται ως «άνθρωπος του χθες», ή «γόνος του γεννήτορος του κόμματος που σταδιοδρόμησε πολιτικά χάρη στο επώνυμό του», στο πλαίσιο αφορισμού της οικογενειοκρατίας στη χώρα μας, αποσιωπώντας όμως την προέλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Κώστα Καραμανλή, του Αντώνη Σαμαρά ή του Κώστα Μπακογιάννη, αλλά και άλλων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Σήμερα η ΝΔ κυριολεκτικά «φλέγεται» για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στο ΚΙΝΑΛ. Διότι οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, και μια μικρή έστω εκλογική ανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ μπορεί να ανατρέψει τους κομματικούς συσχετισμούς, στέλνοντας τη ΝΔ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Γι’ αυτό θα πρέπει να μας προβληματίζει το γεγονός ότι έχουν επιστρατευθεί όλα τα ΜΜΕ σε μια αχαλίνωτη επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου. Γιατί λοιπόν εκθειάζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη;

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, επί σειρά ετών, υπήρξε ο Γραμματέας του κόμματος στον οποίο ανήκει και ο οργανωτικός τομέας που τον έφερνε σε συνεχή επαφή με τη βάση του κόμματος, με τις νομαρχιακές όλης της χώρας. Έτσι θα πρέπει να ερμηνευτεί η πρωτιά του της περασμένης Κυριακής. Είναι αλήθεια ότι από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2015 που συγκυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ, όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν Γραμματέας του κόμματος, το «σύστημα» 4-2-1 –λες και ήταν σύστημα ποδοσφαιρικής ομάδας– κωδικοποίησε τις πελατειακές σχέσεις μεταξύ των τριών συγκυβερνώντων.

Μήπως αποτελεί προσόν η ηλικία του; Η περίπτωση του αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς αποδυναμώνει πλήρως αυτό το επιχείρημα. Ιδιαίτερα αρνητική στην περίπτωση της εκλογής του θα είναι η απουσία του από το κοινοβούλιο μέχρι τις επόμενες εκλογές, με αποτέλεσμα όχι μόνον να απολεσθεί η οποιαδήποτε δυναμική της ανανέωσης της ηγεσίας του κόμματος αλλά να υπάρξει και θέμα αξιόπιστης εκπροσώπησής των απόψεών του.

Η συμβολή του Γιώργου Παπανδρέου στην άμβλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Η θητεία όμως του Γιώργου Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών, από τον Φεβρουάριο του 1999 έως τον Φεβρουάριο του 2004, παραμένει μέχρι και σήμερα αξιομνημόνευτη για την άμβλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τι είχε προηγηθεί και τι παρέλαβε τότε; Η πολιτική της περικύκλωσης της Τουρκίας είχε επιχειρηθεί και τότε, κατά το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1990, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με προσέγγιση γειτονικών προς την Τουρκία κρατών (Αρμενία, Συρία, Ιράν), ενώ ενθάρρυνε ποικιλοτρόπως τους Κούρδους του ΡΚΚ, μέχρι να χρεοκοπήσει η πολιτική αυτή με τη σύλληψη του Οτσαλάν. Η σύλληψη αυτή έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου, όπως είχε προηγηθεί και λίγο πριν, το 1996 στα Ίμια. Έλληνες βουλευτές είχαν παραστεί άτυπα στην ορκωμοσία του εξόριστου κουρδικού κοινοβουλίου στη Χάγη και είχαν επισκεφθεί το 1994 τον Οτσαλάν στο κρησφύγετό του στη Συρία! Η άμβλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έδωσε τη δυνατότητα προσέγγισης για την επίλυση των διαφορών και είχαν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, για να ακυρωθούν από την κυβέρνηση Καραμανλή. Επί της υπουργίας του Παπανδρέου είχε συνομολογηθεί το «Ελσίνκι», το οποίο έφερε Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είχε ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ χωρίς προϋποθέσεις. Η εξωτερική πολιτική του θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως σεμινάριο από τη σημερινή κυβέρνηση.

Σήμερα η ΝΔ κυριολεκτικά “φλέγεται” για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στο ΚΙΝΑΛ. Διότι οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, και μια μικρή έστω εκλογική ανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ μπορεί να ανατρέψει τους κομματικούς συσχετισμούς, στέλνοντας τη ΝΔ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Γι’ αυτό θα πρέπει να μας προβληματίζει το γεγονός ότι έχουν επιστρατευθεί όλα τα ΜΜΕ σε μια αχαλίνωτη επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου. Γιατί λοιπόν εκθειάζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη;

Όσον αφορά αυτά που του καταμαρτυρούν για την ένταξη της χώρας στα μνημόνια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τι παρέλαβε τον Οκτώβρη του 2009 από τον Κώστα Καραμανλή. Διότι ξεχνάμε την πενταετία του Καραμανλή, ο οποίος παρέλαβε χρέος ύψους 183,2 δισ. ευρώ το 2004 και παρέδωσε χρέος 299,5 δισ. το 2009, δηλαδή το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτοξεύτηκε από το 98,9% στο 128,7%. Ξεχνάμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009 ξεπέρασε τα 36 δισ. ευρώ και έκλεισε στο 15,7% του ΑΕΠ το 2009, αντί των χαλκευμένων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ περί 6% που επικαλείτο η ΝΔ, ότι τα έξοδα του προϋπολογισμού το 2009 υπερέβησαν τον στόχο κατά 47 δισ. ευρώ («Καθημερινή», 22/3/2013) και ότι συνολικά η κυβέρνησή του δανείστηκε 109,3 δισ. ευρώ αθροιστικά το 2008 και το 2009 («Καθημερινή», 27/4/2014).

Ή θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Χοακίν Αλμούνια, επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις τότε, είχε πει σε συνέντευξή του, αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος: «Το πρόβλημα ήταν η καταστροφική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών από την ελληνική κυβέρνηση το 2009, λόγω της ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης και της ενασχόλησής της με τις εκλογές».

Η επανεκλογή του Παπανδρέου ως προέδρου του ΚΙΝΑΛ θα αποτρέψει την επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία τις επόμενες εκλογές. Για τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ δεν έχει σημασία να ανασχεθεί η νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά πολιτική της;

Αλεξανδρούπολη, 9/12/2021

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.