Εργασιακα παραγωγικοτεροι και προσωπικα γονιμοτεροι….

Της Έκδοσης

Αν θα έπρεπε κάπως να συμπυκνώσουμε την επικαιρότητα των ημερών μάλλον με την παραπάνω φράση θα το πράτταμε. Κι αν το πρώτο είναι διαχρονικά ζητούμενο στον καπιταλισμό, το δεύτερο προστέθηκε στη ζωή μας ως αιτούμενο τις τελευταίες δεκαετίες, τουλάχιστον για την Ελλάδα. Προστέθηκε ωστόσο κάπως στοχοποιητικά, ρητώς ή αρρήτως.  Πόσες και πόσες φορές δεν ακούσαμε τα τελευταία χρόνια «οι Ελληνίδες γεννούν λιγότερο» ή το «οι γυναίκες σήμερα θέλουν καριέρα και όχι οικογένεια» και άλλα τέτοια που αναγάγουν και αναπαράγουν την συνειδητή επιλογή σαν πρόβλημα και τη γυναίκα ως αιτία του προβλήματος; Για να έρθει και να πρέπει να θεωρηθεί ενδεχομένως λογικό ένα συνέδριο «γονιμότητας» απενοχοποιημένο να προβάλλει όλα αυτά τα στερεότυπα, που κουβαλούν οι μεγαλύτερες γενιές και προσπαθούν να ανατρέψουν οι νεότερες.

Στον χυλό που ζούμε καθημερινά, ο χρόνος περνά αμείλικτος. Πρέπει να είμαστε παραγωγικοί για να είμαστε και ανταγωνιστικοί. Πρέπει να είμαστε ευειδείς, κατά το δυνατόν χωρίς χρονικό προσδιορισμό στην εμφάνισή μας, γι’ αυτό και ο χρόνος μετατρέπεται σε σκληρή ανταλλακτική αξία για την εργασία μας. Γιατί πλέον κάνουμε τα πάντα για να μην φαίνεται η επίδρασή του πάνω μας…

Την ώρα βέβαια που μετράμε χρόνια πολλά ενός κράτους, μιας πολιτείας που επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα, δίχως – τουλάχιστον στην περίπτωση της γονιμότητας, της υπογεννητικότητας και ό,τι σχετικό- να έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα, αφήνοντας περιθώριο σε «τρίτους» να καταδείξουν τον «υπαίτιο», στην προκειμένη την γυναίκα. Το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες, Ευρωπαϊκές που έχουν δείξει τον δρόμο τουλάχιστον για την ανάσχεση του, τόσο σε ό, τι αφορά τη γονιμότητα, όσο και σε ό,τι αφορά την εργασία.

«Βίοι παράλληλοι» λόγω επικαιρότητας των τελευταίων ημερών στην χώρα μας, «βίοι παράλληλοι» και στην πραγματικότητα, σε μεγάλο τουλάχιστον βαθμό, όχι με τον τρόπο που μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ.Χατζηδάκης προς υπεράσπιση του εργασιακού νομοσχεδίου, αλλά ως αλληλένδετα ζητήματα – εργασία και μητρότητα – της πραγματικότητας των πολιτών. Ζητήματα που βέβαια σε επίπεδο κοινοβουλευτικό «παραλληλίζονται» μόνο ως συγκυρία χρονικής «συνύπαρξης» ως θέματα της επικαιρότητας.

Και μιας και η «παρερμηνεία» επίσης πρωταγωνίστησε ως όρος μετά και την ανακοίνωση της ακύρωσης του προαναφερθέντος συνεδρίου, να πούμε και να τονίσουμε ότι παρερμηνείες σε ό,τι αφορά την αυτοδιάθεση των σωμάτων των γυναικών – και οποιαδήποτε άλλου φυσικά – δεν χωρούν!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.