Ερχονται (επιτελους) 1.725.523 ευρω εκτακτης ενισχυσης στο ΔΠΘ

Της έκδοσης

Στο 1.725.523 ευρώ ανέρχεται η έκτακτη επιχορήγηση προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή, που θα καλύψει λειτουργικές δαπάνες, αλλά και ενεργειακά κόστη, με τα δεύτερα να αποτελούν την μερίδα του λέοντος της επιχορήγησης.

Η συνολική έκτακτη επιχορήγηση των ΑΕΙ ανέρχεται στα 31,5 εκ. ευρώ, αυξημένη, κατά το υπουργείο, κατά 10 εκ. ευρώ, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, με το Υπουργείο να τονίζει πως η τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ ανέρχεται το 2022 σε 236 εκ., αυξημένη κατά 44 εκ. σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019, και καλύπτει, κυρίως, δαπάνες: λειτουργικές, σίτισης, στέγασης και εντεταλμένων διδασκόντων.

Από την συνολική επιχορήγηση των 1.725.523 ευρώ τα 328.435 ευρώ αφορούν τις λειτουργικές δαπάνες, και τα 1.397.088 ευρώ τις δαπάνες ενέργειας, για τις οποίες τα 958.085 ευρώ αφορούν την ρευματοδότηση και 439.003 ευρώ την θέρμανση με πετρέλαιο.

Παρόλο που κάθε ενίσχυση των πανεπιστημίων είναι θετική, και στην περίπτωση της ενεργειακής επιχορήγησης αναπόφευκτη και εν μέρει δικαιολογημένη, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στο γεγονός ότι για ακόμα μια χρονιά, το Υπουργείο θα πρέπει να δώσει έκτακτη επιχορήγηση στα Πανεπιστήμια στο τέλος της χρονιάς (και μάλιστα στο πολύ τέλος) γιατί πολύ απλά δεν έφτασαν τα χρήματα.

Το άθλημα δεν είναι καινούριο, και παρατηρήθηκε σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αποτέλεσμα του περιορισμού των πόρων που δίνονται στα Πανεπιστήμια της χώρας, αλλά και της προφανούς αδυναμίας του Υπουργείου να καλύψει τις ανάγκες, μιας και ακόμα και με αυτή την έκτακτη επιχορήγηση, πολλές από αυτές και πάλι θα μείνουν πίσω.

Παράλληλα δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στο γεγονός ότι ενώ τα πανεπιστήμια ζητούσαν καθ’ επιτάσεως την χρηματοδότηση αυτή πολύ νωρίτερα, το Υπουργείο την δίνει 20 μέρες πριν την λήξη του έτους, και περίπου 10 μέρες πριν την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους.

Δυστυχώς πάλι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, και δεν αναμένεται να αλλάξουν τα πράγματα στο εγγύς (ή το απώτερο) μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.