Εντονοτερο αποτυπωμα του ΔΠΘ σε Σουφλι Διδυμοτειχο και Ορεστιαδα θελει ο Κ. Μητσοτακης

Της έκδοσης

Η ενίσχυση του πανεπιστημίου της περιοχής μας, του ΔΠΘ, δεν είναι καινούργιο αίτημα. Θα λέγαμε για την ακρίβεια πως είναι τόσο παλιό όσο και η ύπαρξη του πανεπιστημίου. Το περιεχόμενο βέβαια που παίρνει αυτή η περιβόητη «ενίσχυση» είναι διαφορετική ανάλογα με την περίσταση και τους σχεδιασμούς των κυβερνώντων.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ερωτώμενος για τις καταστροφές στον Έβρο, ανάμεσα στα άλλα που είπε, αναφέρθηκε και στην επιθυμία του το αποτύπωμα του ΔΠΘ να γίνει ισχυρότερο στις τρεις άλλες πόλεις του Έβρου, πέρα από την Αλεξανδρούπολη.

«Νομίζω ότι μια διαφορετική προσέγγιση για το ρόλο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στον Έβρο είναι κάτι το οποίο είμαι έτοιμος να συζητήσω και με την ηγεσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, αλλά και με τον Υπουργό Παιδείας, για ένα πιο έντονο αποτύπωμα του τρίτου μεγαλύτερου πανεπιστημίου, στον Έβρο. Αναφέρομαι στις τέσσερις πόλεις του Έβρου, πλην της Αλεξανδρούπολης, όπου ήδη υπάρχει δυνατή παρουσία, στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο, αλλά και στο Σουφλί» ήταν συγκεκριμένα η φράση του.

Τώρα το πώς το εννοεί ακριβώς αυτό το εντονότερο αποτύπωμα δεν το γνωρίζουμε. Υποπτευόμαστε, λαμβάνοντας υπόψη το παρελθόν, πως εννοεί κάποιου είδους επέκταση και σε αυτές τις πόλεις του Πανεπιστημίου με την ίδρυση τμημάτων. Ας μην ξεχνάμε πως το Σουφλί έχει ζητήσει επανειλημμένως την ίδρυση της σχεδιαζόμενης από το ΔΠΘ Κτηνιατρικής στην πόλη τους, αν και για να πούμε την αλήθεια, αυτή την έρμη Σχολή Κτηνιατρικής μας φαίνεται πως μέχρι τώρα την έχουν ζητήσει όλες οι πόλεις του Έβρου.

Και όλα αυτά βεβαίως την ώρα που η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας των υπαρχόντων τμημάτων ή τη φοιτητική μέριμνα, που όσο και να πει κανείς, είναι απολύτως απαραίτητη για τους περισσότερους φοιτητές. Αντίθετα την βλέπουμε να φθίνει, μιας και οι καινούριοι εισακτέοι θα ακούσουν από τους μεγαλύτερούς τους ιστορίες από εκείνη τη θρυλική εποχή, που η μετακίνηση από και προς την Πανεπιστημιούπολη γινόταν με δωρεάν λεωφορεία.

Σε περίπτωση πάντως που το σενάριο σχηματιστεί σε αυτή τη μορφή, θεωρούμε ότι δυσκολεύει η επέκταση του πανεπιστημίου στην Ανατολική Μακεδονία, που αποτελούσε διακηρυγμένο στόχο της νέας διοίκησης του ΔΠΘ, αν και η αλήθεια είναι πως αν τα Τμήματα μπορούν να έρθουν στο σύνολό τους (μαζί φυσικά με την χρηματοδότησή τους).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.