Ενταση στην παιδεια

Η ανώτατη εκπαίδευση, μετά και από την εξέλιξη με την απόφαση του ευρωδικαστηρίου για τα κολέγια, είναι σε αναβρασμό. Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου ανοίγει το δρόμο για την εξίσωση των πτυχίων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με τρίχρονα πιστοποιητικά ιδιωτικών κολεγίων αλλά και τελικά για την εξίσωση των μισθών και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, είτε είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, είτε ΤΕΙ, είτε ΚΕΣ.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι επόμενο νομοθετικό βήμα της, με το νέο έτος, θα είναι η «έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το οποίο, βέβαια, θα εναρμονίζει το ελληνικό σύστημα με το ευρωπαϊκό». Η παραπάνω δήλωση του υπουργού, Ε. Στυλιανίδη, χτυπάει καμπανάκι σε φοιτητές, σπουδαστές, πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Το όλο ζήτημα πυροδοτεί κλίμα έντασης τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Είναι ήδη γνωστές οι αντιδράσεις πρυτάνεων, πανεπιστημιακών και φοιτητών, για τους οποίους η αναγνώριση των κολεγίων αποτελεί αιτία πολέμου. Όπως δηλώνει σήμερα στον ΠτΘ ο αντιπρύτανης του Δημοκριτείου κ. Καραμπίνης η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «υποβαθμίζει το ρόλο των πανεπιστημίων». Οι πρυτάνεις θα αποφασίσουν για τις κινήσεις τους στη Σύνοδο των πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτώβρη, και βρίσκονται ήδη επί ποδός, ενώ, τόσο στις μαθητικές καταλήψεις όσο και στο πλαίσιο αιτημάτων δασκάλων και καθηγητών, η μη αναγνώριση των κολεγίων είναι από τα πρυτανεύοντα αιτήματα.

Και όπως όλα δείχνουν ο Νοέμβρης θα είναι καυτός μήνας για την παιδεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.