Ενας αλλος ορισμος της «ατομικης ευθυνης»

Της Έκδοσης

Ίσως την καλύτερη εξήγηση στον ορισμό της «ατομικής ευθύνης», κατά τη δική μας τουλάχιστον άποψη, δίνει σήμερα δια μέσου των σελίδων του «ΠτΘ» ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ Ευθύμιος Λαμπρίδης. Στην ραδιοφωνική συζήτηση που πραγματοποιήσαμε με κύριο θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις στη μετά κορωνοϊού εποχή και στο ερώτημα αν δηλώνει πεπεισμένος ότι θα είμαστε έτοιμοι ως κοινωνίες να δράσουμε προς το κοινό καλό, ο ίδιος απαντά πως η απάντηση κρύβεται στο «σημείο που η ατομική ευθύνη συναντάται με την κοινωνική». Επεξηγώντας στην συνέχεια πως αυτή συνίσταται τόσο στην προστασία της δικής μου υγείας αλλά και των άλλων, αλλά και στην ατομική ευθύνη όλων να φέρουμε την κοινωνία σε ένα καλύτερο σημείο από αυτό που είναι σήμερα. 

Μία εκδοχή της «ατομικής ευθύνης» άκρως επίκαιρη αν αναλογιστεί κανείς και τα γεγονότα της φετινής 6ης του Δεκέμβρη, επέτειο μνήμης της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά και τα όσα ζούμε, ακούμε και διαβάζουμε σε καθημερινό επίπεδο, που πρωτίστως θα πρέπει να μας κάνει να αναρωτηθούμε, ποια θα είναι την επαύριον, η πραγματικότητα στην οποία τόσο πολύ θέλουμε να επιστρέψουμε.

Όχι φυσικά σε όρους υγείας, γεγονός αδιαμφισβήτητο, αλλά σε όρους κοινωνικούς. Σε ποια κοινωνία θέλουμε να επιστρέψουμε, διότι η υφιστάμενη μάλλον δεν ικανοποιεί ή σε κάθε περίπτωση δεν θα έπρεπε να μας ικανοποιεί. Απέναντι άλλωστε στην κοινωνία αυτή στάθηκε και το κίνημα της 6ης του Δεκέμβρη, 12 χρόνια πριν και συνεχίζει να στέκεται από άλλη ίσως θέση ακόμα και σήμερα παρά τις απαγορεύσεις. Απέναντι στην κοινωνία που αντιστέκεται με κάθε τρόπο στην αλλαγή. Η ίδια όμως η ζωή εν μέσω και της πανδημίας του κορωνοϊού αλλάζει και μας αλλάζει. Όπως άλλαξε και μας άλλαξε τη δεκαετία της κρίσης που προηγήθηκε. Το ζήτημα είναι να αποφασίσουμε αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε την αλλαγή αυτή πιο «κοινωνικά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.