Ελλειψη…διαλογου

Της Έκδοσης

Δυσκολεύουν την ζωή τους στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς διαπιστώνουμε μία έλλειψη διαλόγου με εκπροσώπους του κάθε κλάδου στον οποίο αφορούν τα νέα μέτρα που λαμβάνονται ως προς την προστασία από την διασπορά του κορωνοϊού.

Αυτό διαπιστώθηκε, τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, και καταγγέλθηκε μάλιστα από εκπροσώπους των συλλογικών οργάνων, τόσο στην περίπτωση των αποφάσεων που αφορούν στο κλείσιμο των καταστημάτων της εστίασης τα μεσάνυχτα και αποδεικνύεται περίτρανα και στο μέγιστο ζήτημα των ημερών την επαναλειτουργία των σχολείων.

Και σαφώς ως προς την αντιμετώπιση του ιού και την προφύλαξη όλων από αυτών οι επιστήμονες ορθώς έχουν και πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο, ωστόσο σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων, όπως ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης ή ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων, ο διάλογος με τους καθ’ ύλην αρμοδίους, τους ίδιους δηλαδή τους εκπροσώπους του κάθε κλάδου καθίσταται απαραίτητος για την αποφυγή αν μη τι άλλο όλης αυτής της παραφιλολογίας. Πόσο δε μάλλον των αντιδράσεων που ακολούθησαν και στις δύο περιπτώσεις τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Και αυτό γιατί αν μη τι άλλο οι «διοικούντες» μπορεί να γνωρίζουν τα της διοίκησης, το τι «σηκώνει» ή όχι ο όποιος προϋπολογισμός και τι «ορίζει» σε κάθε περίπτωση η θεωρία, οι έτεροι όμως γνωρίζουν τι ισχύει και τι απαιτείται σε επίπεδο πρακτικό. Γιατί πολύ απλά αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους.

Αυτό αποδεικνύεται στην δεύτερη περίπτωση και από τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών που εξεδόθησαν αυτή την εβδομάδα, σε συνέχεια των ανακοινώσεων από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, και από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης – που σαφώς έχουν και μία αντιπολιτευτική σκοπιά – όσο και από τις επίσημες δηλώσεις εκπροσώπων του κλάδου, όπως αυτές του προέδρου της ΕΛΜΕ Ροδόπης Μιχάλη Βασιλειάδη και του προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρείς Ιεράρχες» Στέφανου Μακρυγιάννη στον «ΠτΘ» οι οποίοι αμφότεροι πρόκριναν την υιοθέτηση του μοντέλου της Ιταλίας.

Και δεν είναι οι μόνοι…!

Παρατηρείται λοιπόν μία έλλειψη διαλόγου, η οποία δεν γνωρίζουμε πού μπορεί να οφείλεται, αν είναι δηλαδή αποτέλεσμα αδιαφορίας από πλευράς των «διοικούντων» ή παράλειψης αυτών, σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα της είναι ίδια… η ασυμφωνία – όχι χαρακτήρων- λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο έντονος προβληματισμός, η αμφιβολία και ο φόβος που υπάρχουν διάσπαρτα σε γονείς και μαθητές, που με τη σειρά τους γεννούν και μετατρέπονται μάλιστα και σε «θυμό» ή αγανάκτηση προς τους ίδιους τους διοικούντες  και εν τέλει ζημιώνουν την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία και το σύνολο των «εμπλεκομένων».

Και εντάξει το «μότο» της εποχής μπορεί να είναι το «κρατάμε αποστάσεις» αλλά η έλλειψη επικοινωνίας σε τέτοιο επίπεδο, αν μη τι άλλο αποδεικνύει την απομάκρυνση, των κυβερνώντων στην προκείμενη, από δημοκρατικές διαδικασίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.