Εδω Τμημα, εκει Τμημα, που ειναι το Τμημα;

Της Έκδοσης

Ξαναβγαίνει στο προσκήνιο το θέμα των Τμημάτων του ΔΠΘ, με αφορμή τις εξελίξεις στο Διδυμότειχο, και το τι θα διαμειφθεί κατά τη διάρκεια της Σύσκεψης στο Υπουργείο Παιδείας των φορέων του Έβρου με τον υφυπουργό κ. Διγαλάκη, με τις μαρτυρίες να αποτελούν μια πρώτη ευκαιρία να ασχοληθεί το νέο Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου, όποτε αυτό ιδρυθεί, με την παρατήρηση του «φαινομένου Ρασομόν» (που παίρνει το όνομά του από την εμβληματική ταινία του Ακίρα Κουροσάβα) από τους συμμετέχοντες, μιας και ο καθένας βγήκε με εντελώς αντικρουόμενες απόψεις για το τι ακριβώς συνέβη εκεί μέσα.

Αυτό πάντως που φαίνεται να συμβαίνει, κάτι το οποίο επισήμανε και ο Υπουργός Παιδείας στη βουλή την Παρασκευή, είναι πως οι όποιες κινήσεις, αποτελούν πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου, και οι όποιες αλλαγές ή νέες προτάσεις, θα πρέπει πρώτα να περάσουν από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, και μετά θα πάρουν το δρόμο τους προς την ανεξάρτητη αρχή, που θα κρίνει εν τέλει, αν θα δημιουργηθούν οι νέες σχολές που προτείνονται.

Με δεδομένο ότι το πανεπιστήμιο κλείνει για τον Αύγουστο, καθώς και την γενικότερη θερινή ραστώνη που συνήθως επιβραδύνει όλες τις διαδικασίες, δεν φαίνεται πως σε αυτό το μέτωπο τουλάχιστον, θα έχουμε εξελίξεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Όμως μια είδηση από την Πάτρα, μας έδωσε την ευκαιρία να θυμηθούμε τις άλλες μεγάλες μάχες που είχαν γίνει για τη ναυαρχίδα του Πανεπιστημίου, τη Νομική, και την 4η Νομική που σχεδιαζόταν εκεί.

Αυτό ήταν η εκλογή του Καθηγητή κ. Χρήστου Μπούρα στην θέση του Πρυτάνεως, ο οποίος, να υπενθυμίσουμε, είχε παραιτηθεί το 2019 από τη θέση του αναπληρωτή πρυτάνεως του Πανεπιστημίου, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαφωνία του με το πολυνομοσχέδιο Γαβρόγλου, το οποίο προέβλεπε τη συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο. Να θυμίσουμε επίσης πως η νέα Νομική, και η συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας είχε προχωρήσει παρά την αντίθετη γνώμη που είχε εκφράσει η Σύγκλητος.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, πριν τις πρυτανικές εκλογές, στο thebest.gr ο κ. Μπούρας είχε αναφερθεί και στη δημιουργία της Νομικής Σχολής, που θεωρεί πως ολοκληρώνει σε σημαντικό βαθμό τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά τονίζει πως η χρονική στιγμή και η εκπλήρωση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων όμως είναι κομβικά σημεία για την ίδρυση.

Το 2019, σημειώνει, όλα έγιναν πρόχειρα και αποσπασματικά και είχαν τα γνωστά αποτελέσματα, τη στιγμή που έχουν τμήματα με ελλείψεις και σε προσωπικό, και σε υποδομές.

«Η δημιουργία Νομικής Σχολής αυτή τη στιγμή θα κρύψει σημαντικά προβλήματα και θα δημιουργήσει μία σειρά από άλλα. Επομένως η λύση των παραπάνω προβλημάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση για την ίδρυση Νομικής Σχολής» ανέφερε, δείχνοντας πως, τουλάχιστον προεκλογικά, δεν ήθελε να βάλει το κάρο πριν από το βόδι.

Όμως και μόνο που το θέμα τίθεται, όπως τίθενται τα θέματα όλων των σχολών, Τμημάτων και δομών που δημιουργήθηκαν στα χαρτιά την εποχή που θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί «δώσε και μένα μπάρμπα» για τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, δείχνει πως η ελαφρότητα στον ακαδημαϊκό τομέα, όπως και σε πολλά άλλα πράγματα στην δημόσια σφαίρα, έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες (στην Πάντειο ακόμα θυμούνται ότι δεν τους άφησαν να ιδρύσουν Νομική στις αρχές της δεκαετίας του ’90).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.