Εχουμε πολλα να δουμε ακομα

Της έκδοσης

Μεγάλο ενδιαφέρον, κατά την ταπεινή άποψη, παρουσιάζει η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Υγείας σε ερώτηση για τον νέο χάρτη στο ΕΣΥ που σχεδιάζει το υπουργείο και τους φόβους που έχουν εκφραστεί για το κλείσιμο νοσοκομείων. Δύο είναι τα σημεία που κρατάμε. Το ένα έχει να κάνει με τον σχεδιασμό που όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο. Όμως, σύμφωνα με τα όσα είπε, μάλλον θα φύγουμε από τη λογική των Γενικών Νοσοκομείων και θα περάσουμε στη λογική των εξειδικευμένων, με τον διαμοιρασμό των κλινικών. «Δεν κλείνουν οι υγειονομικές δομές. Να το ξεκαθαρίσουμε. Όμως είναι προφανέστατο ότι στο νέο χάρτη θα δούμε πώς ακριβώς θα πρέπει να διαμορφωθούν όλες αυτές οι δομές, ως νοσοκομεία, ως δευτεροβάθμιες δομές. Και να δούμε αν το συντηρείς δύο κλινικές απέναντι, θα πρέπει να συνεχίσεις να το κάνεις ή αν θα πρέπει να έχει κάποιες κλινικές το ένα νοσοκομείο και άλλες κλινικές το άλλο νοσοκομείο για να υπάρχει μια στόχευση», ήταν συγκεκριμένα τα λόγια του υπουργού.

Το δεύτερο σημείο που κρατάμε, και μας προβληματίζει περισσότερο είναι αυτό της προμήθειας νέου εξοπλισμού στα νοσοκομεία της χώρας. Προκρίνοντας τη μέθοδο ΣΔΙΤ, ο υπουργός ούτε λίγο πολύ προανήγγειλε την επιβολή κάποιου είδους χρέωσης για τη χρησιμοποίηση του εξοπλισμού.  «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 650 εκατομμύρια. Είναι για κτηριακά, είναι και 80 εκατομμύρια για μηχανήματα. Όπου χρειαστεί να μπουν ιδιώτες, θα βάζουν το 80%. Άρα αν όλα τα μηχανήματα διατεθούν, με τα 80 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει ότι θα εμφανιστούν ιδιώτες που θα βάλουν 160 εκατ. και συνολικά για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, θα διατεθούν 240 εκατ.», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας σημειώνοντας ότι αυτή η πρακτική εφαρμόζεται παντού. Σημείωσε δε ότι προφανώς «αφού κάποιος θα βάλει 160 εκατ., τότε θα υπάρχει και ένας τρόπος να πληρώνεται η υπηρεσία που παίρνεις».

Περιμένουμε βέβαια να δούμε το πότε και πώς όλα αυτά που είπε ο υπουργός γίνουν πράξη. Αλλά μέχρι τότε, για άλλη μια φορά μένουμε με την απορία γιατί χρειάζεται να πληρώνουμε ασφάλεια, αν είναι να καταθέτουμε οβολό σε δημόσια δομή για να κάνουμε εξετάσεις και γιατί χρειάζεται να πληρώνουμε φόρους, αν είναι τα έργα γίνονται με ΣΔΙΤ; Το μυαλό μας όσο και να το στύψαμε απάντηση δεν βρήκαμε…

Ως φαίνεται έχουμε πολλά να δούμε ακόμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.