«Διαβαστηκε», η απορριψη στην εποχη των Social Media

ξίζει να χάσουμε για μία λέξη με 4 συλλαβές;

«Διαβάστηκε», μία λέξη με 4 συλλαβές  και όμως η εμφάνιση της κάτω από ένα μήνυμα μπορεί να φέρει έναν στρόβιλο συναισθημάτων.

Τι μας οδηγεί και την θεωρούμε τόσο σημαντική;

Σε μία εποχή, που το Instagram, το messenger, το twitter και τα υπόλοιπα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κυριαρχούν, ξεχάσαμε την σπουδαιότητα της face to face επικοινωνίας, και δημιουργήσαμε έναν νέο κώδικα ανταλλαγής συναισθημάτων. Οι αγκαλιές, οι χειραψίες, τα φιλιά έχουν αντικατασταθεί στην πλειονότητα τους από emoji, βιντεοκλήσεις και φωτογραφίες.  Αναμενόμενο ήταν οπότε να υπάρξει ένας συμβολισμός που θα αναλάμβανε τον σκληρό ρόλο της απόρριψης και της αδιαφορίας. Τι καλύτερο λοιπόν από την ένδειξη ενός διαβασμένου μηνύματος, το οποίο δεν απαντήθηκε ποτέ…

Η μάστιγα του διαβάστηκε και τα στάδια της

Έχει φτάσει η ώρα που βρίσκεις το θάρρος να στείλεις επιτέλους το μήνυμα που σε βασάνιζε τόσο καιρό. Και ενώ περιμένεις καρτερικά – όπως η Πηνελόπη τον Οδυσσέα – την πολυπόθητη απάντηση και έχεις ήδη δημιουργήσει τους φανταστικούς διαλόγους που είσαι έτοιμος/η να κάνεις, εμφανίζεται το διαβάστηκε. Είναι η φάση που προσπαθείς να επιστρατεύσεις την λογική και την ψυχραιμία, παρηγορώντας σε με την ιδέα ότι πνίγεται στη δουλειά ή κάτι του έτυχε, σκέφτεσαι πως ακόμα έχουμε ζωές και δεν γίνεται να είμαστε πάνω από ένα κινητό. Και ενώ περνάνε οι ώρες, βουβές και αμείλικτες, το διαβάστηκε μένει ακούνητο και απτόητο σαν στρατιώτης στη μάχη. Και εσύ τι; Απλά τσεκάρεις και ξανατσεκάρεις το κινητό σου και την συνομιλία, παρακολουθώντας ανά διαστήματα το αν είναι ενεργός ή όχι, μετατρέποντας την κίνηση σε εμμονή. Πλέον έχει περάσει το εύλογο διάστημα για να απαντήσει και φτάνει η ώρα, όπου η βόμβα συναισθημάτων που καταπίεζεις θα κάνει ένα τεράστιο μπαμ, η στιγμή που έχεις το δικαίωμα να εκνευριστείς και να στενοχωρηθείς ενώ ταυτόχρονα σε ζώνουν τα φίδια με χιλιάδες αναπάντητα ερωτήματα να ταλαιπωρούν το μυαλό σου, όπως «τι έκανα λάθος», «μήπως είπα κάτι που δεν έπρεπε», «τι τον πείραξε» ή απλώς «βαρέθηκε να μου μιλάει».

Ποιος ο λόγος που αναλωνόμαστε τόσο σε αυτό;

Το αναπάντητο είναι κάτι που μπορεί να αναστραφεί και αυτό ακριβώς είναι που μας οδηγεί στην τρέλα. Η ελπίδα δηλαδή πως κάποια στιγμή μπορεί να απαντήσει. Όσο εμφανές και αν μας το κάνει ο άλλος, αφήνοντας μας να κοιμόμαστε αγκαλιά με τις σκέψεις μας, εμείς συνεχίζουμε να τρέφουμε την προσδοκία ότι απλά μπορεί να είναι ένα καπρίτσιο του για να μας ψήσει, λες και δεν έχουμε ήδη ροδοκοκκινήσει αρκετά. Το λάθος σε αυτό βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν έχουμε μάθει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.

Πρωταγωνιστούμε σε μία εποχή δειλίας και αποστροφής της ειλικρίνειας. Πραγματικά πόσο ευκολότερα θα γινόντουσαν όλα αν λέγαμε στον άλλο ότι απλά δεν επιθυμούμε κάποια επικοινωνία μαζί του για συγκεκριμένους λόγους. Δεν λέω, η αλήθεια πονάει, αλλά τουλάχιστον είναι διαχειρίσιμη σε σχέση με τα ερωτηματικά που πλανώνται, αφήνοντας μας να ζούμε με ψευδαισθήσεις και πολλά «αν».

Αξίζει όμως όλο αυτό;

Όλοι έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση του διαβάστηκε και σίγουρα θα ξαναβρεθούμε. Το ερώτημα όμως είναι αν αξίζει τελικά να δώσουμε τόσο μεγάλη διάσταση σε αυτό. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να «σπαστούμε», να κλειστούμε στον εαυτό μας και να προβληματιστούμε αλλά στην τελική το θέμα έχει να κάνει με εμάς και το κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε πιόνια στα χέρια του άλλου. Πόση αντοχή, υπομονή και κατανόηση θα δείξουμε; Πόσο αξίζει στον καθένα να μπαίνει σε τρυπάκια, τοξικά και χωρίς λογική; Και το κυριότερο, τι μας προσφέρει το άτομο αυτό για να ασχοληθούμε περισσότερο εμείς; Όποιος ενδιαφέρεται για εμάς θα απαντήσει στα μηνύματα ακόμα και αν έχει δουλειά, θα μας δείχνεις με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον του και το κυριότερο θα διεκδικεί πρωταγωνιστική θέση στη ζωή μας και όχι μία κρυψώνα στα παρασκήνια. Όσο γρηγορότερα καταλάβουμε ότι η μετριότητα δεν είναι αυτό που αξίζουμε, τόσο γρηγορότερα θα το ξεπεράσουμε. Θυμηθείτε πως η ζωή είναι στιγμές που κρύβουν εκπλήξεις… Αξίζει λοιπόν να την χάσουμε για μία λέξη με 4 συλλαβές;

*Η Ραφαέλλα Μπίκου είναι φοιτήτρια

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.