Αρνητικη πρωτια της Ελλαδας στην σπαταλη τροφιμων υπο τον φοβο της διατροφικης κρισης

Της Έκδοσης

Ένα από τα κύρια ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και ανησυχίας από πλευράς των ελληνικών νοικοκυριών είναι το τελευταίο διάστημα το κύμα των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και προϊόντα διατροφής.

Κύμα ανατιμήσεων το οποίο το έχουμε νοιώσει στις τσέπες μας εδώ και καιρό και στο οποίο ακόμα και ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ αναφέρθηκε προαναγγέλλοντας μέτρα «στήριξης» των νοικοκυριών, αρχής γενομένης από το ρεύμα.

Αυτό το οποίο λιγοστοί ωστόσο γνωρίζουν ή τουλάχιστον αντιλαμβάνονται αφορά στο λεγόμενο “food waste” ελληνιστί η σπατάλη τροφίμων που αναπτύσσεται σε όλον τον κόσμο, φτάνοντας να θεωρείται έως μια σύγχρονη μάστιγα με πολλαπλές συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, με την Ελλάδα μάλιστα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών με την υψηλότερη κατά κεφαλήν ετήσια σπατάλη τροφίμων.

Το ζήτημα αυτό τέθηκε σε συνέντευξη του διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας Τροφίμων Δημήτρη Νέντα στο voria.gr όπου ο ίδιος χρησιμοποίησε δεδομένα έρευνας του Οργανισμού Περιβάλλοντος του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία τα ελληνικά νοικοκυριά σπαταλούν 142 κιλά τροφίμων ετησίως κατά κεφαλήν, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 74 κιλά.

Η χώρα μας μάλιστα φαίνεται πως κατέχει την αρνητική αυτή πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την Μάλτα να «τερματίζει» δεύτερη με 129 κιλά, η Ουγγαρία τρίτη με 94 κιλά, ενώ ακολουθούν το Λουξεμβούργο με 90 κιλά και η Γαλλία με 85.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Νέντα η σπατάλη τροφίμων προέρχεται είτε από το φαγητό που μαγειρεύτηκε και περίσσεψε ή από ένα τρόφιμο που έμεινε ξεχασμένο στο ράφι, μέχρι ένα λαχανικό, πχ καρότο που βγήκε στραβό και δεν το αγόρασε ο καταναλωτής από τη λαϊκή ή δεν το δέχεται το Σούπερ Μάρκετ να το αγοράσει από τον αγρότη, ακόμη και από μια συσκευασία μακαρόνια που θα λήξει σε 1-1,5 μήνα και ο καταναλωτής δεν θα το αγοράσει με συνέπειες οι αλυσίδες να το πετάνε ή το καταστρέφουνε.

Πέραν της μεγάλης ευθύνης που γεννάται για κάθε έναν και κάθε μία από εμάς, ειδικά εν μέσω μιας «διατροφικής» όπως έχει χαρακτηριστεί κρίση που επίκειται και λόγω των ανατιμήσεων, η Ελλάδα υποχρεούνταν ήδη από το 2017 να θεσπίσει νόμο για την σπατάλη τροφίμων, κατόπιν οδηγίας της Ε.Ε., ωστόσο αυτό έγινε μετά από καθυστερήσεις, με τον νέο Περιβαλλοντικό νόμο.

Προς γνώση και «συμμόρφωση»!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.