Απο αναπτυξη καλα παμε

Της έκδοσης

Την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός της ανάπτυξης εμφανιζόταν βέβαιος πως την Παρασκευή θα εμφανιστεί ο επενδυτής και θα συμμετέχει στον πλειστηριασμό του εργοστασίου της Shelman στην Κομοτηνή. Η πραγματικότητα την επομένη τον διέψευσε πανηγυρικά. Ο επενδυτής δεν εμφανίστηκε ποτέ. Η κατάσταση παρά τα όσα πολλές φορές έχει υποσχεθεί ο ίδιος υπουργός κατά το παρελθόν παραμένει ακριβώς στο ίδιο σημείο. Βαλτωμένη.

Ας μην είμαστε όμως επικριτικοί. Εκεί στην Αθήνα νοιάζονται για την ανάπτυξη της Θράκης. Ολόκληρη διακομματική έκαναν άλλωστε. Και μάλιστα από το πολύ ενδιαφέρον κατέθεσε και κάθε κόμμα το δικό του πόρισμα για αυτήν την περιβόητη ανάπτυξη της περιοχής. Πόρισμα βεβαίως που ήδη βλέπουμε τα απτά του αποτελέσματα παντού γύρω μας, ώστε να μην χρειάζεται να αναφερθούμε στον βαθμό υλοποίησης του. Τα είπε άλλωστε αναλυτικά η πρόεδρος κ. Μπακογιάννη κατά την πρόσφατη παρουσία της στην περιοχή μας.

Είναι τόσο μεγάλη η ανάπτυξη της περιοχής, που κλείνουν και τα  εναπομείναντα εργοστάσια, όπως η περίπτωση του Σαββάτου με το εργοστάσιο της Palco.

Σε μια προβληματική βιομηχανία που είχε απλήρωτους τους εργαζομένους και δούλευε, λέει, με «ξένα» μηχανήματα, (που δεν ήταν δηλαδή της εταιρείας αλλά ενός Κροάτη επιχειρηματία, για λογαριασμό του οποίου έβγαζαν φασόν και τις οποίες ήρθε να τις πάρει), ήρθε να προστεθεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος, αναστέλλοντας τουλάχιστον προς το παρόν τη λειτουργία του εργοστασίου με το μέλλον βεβαίως να προδιαγράφεται κάθε άλλο παρά ευοίωνο.

Την ίδια ώρα δύο Ξανθιώτες από τα πομακοχώρια βραβεύονται από την πρόεδρο της δημοκρατίας γιατί διαπρέπουν επιχειρηματικά στο εξωτερικό με την εταιρεία που δημιούργησαν και έχει έδρα τη Γερμανία. Εργάστηκαν σκληρά σε εργασίες στα ναυπηγία του Σκαραμαγκά και κατάφεραν να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία. Εμπειρία που κατάφεραν να μετουσιώσουν σε επιτυχία στο εξωτερικό όμως, αφού η πατρίδα τους δεν είχε δουλειά για αυτούς. Και φυσικά η ιστορία τους δεν είναι μοναδική. Μοιάζει με τόσες άλλες όσων έφυγαν στο εξωτερικό.

Μήπως για αυτήν την ανάπτυξη λοιπόν μιλάνε και εμείς δεν τους εννοήσαμε καλώς; Την ανάπτυξη των Θρακιωτών στα πέρατα του κόσμου;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.