Μετωπικη στη Βουλη Δ. Χαριτου-Α. Γεωργιαδη για το θεμα της Shelman

Ο βουλευτής διέψευσε τον υπουργό για τα περί εμφάνισης επενδυτή στον πλειστηριασμό της Παρασκευής

Ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη επαναλειτουργίας της Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής έκανε κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης για την λειτουργία των ΒΙΠΕ ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Ο κ. Χαρίτου υπενθύμισε στον παριστάμενο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι δύο φορές μέχρι σήμερα με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης συζητήθηκε στη Βουλή το θέμα της επαναλειτουργίας της Shelman. Και σημείωσε ότι και ο πρωθυπουργός αθέτησε την υπόσχεση του για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας, όπως και τις υποσχέσεις που έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης.

Αμέσως μετά την ομιλία του βουλευτή Ροδόπης πήρε το λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α.Γεωργιάδης ο οποίος ανακοίνωσε στο σώμα της Βουλής ότι αύριο (σ.σ. Παρασκευή 14/10) στον πλειστηριασμό για την Shelman υπάρχει επενδυτής με κατατεθειμένη πρόταση η οποία έχει συζητηθεί και με το υπουργείο και ότι από τον πλειστηριασμό αυτόν θα προκύψει λύση για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.  

Ο βουλευτής κ. Χαρίτου τόνισε ότι η δέσμευση του υπουργού δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γιατί στον πλειστηριασμό που γίνεται ηλεκτρονικά έπρεπε ήδη να είχε κατατεθεί η προσφορά αλλά και το ανάλογο οικονομικό τίμημα, ενέργειες που όφειλαν να γίνουν μέχρι την προηγούμενη Τρίτη. Ως εκ τούτου οι νέες υποσχέσεις του υπουργού ότι τουλάχιστον από τον πλειστηριασμό  θα προκύψει λύση για την επαναλειτουργία της Shelman δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Το νομοσχέδιο είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της υγιούς επιχειρηματικότητας»

Νωρίτερα στην ομιλία του ο βουλευτής Ροδόπης ανέφερε πως σε μία συγκυρία που η οικονομική κρίση και οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης πλήττουν βάναυσα την κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι μακριά είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της υγιούς επιχειρηματικότητας, της προώθησης μιας βιομηχανικής πολιτικής, του μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου και της αξιοποίησης με διαφάνεια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο κ. Χαρίτου έκανε ειδική αναφορά στη ΒΙΠΕ  Κομοτηνής που στη μέγιστη ακμή της μετρούσε 114 βιομηχανικές μονάδες και σχεδόν 6.000 εργαζόμενους, ενώ  σήμερα λειτουργούν ούτε  30 επιχειρήσεις με μόλις 1.500 εργαζόμενους και τόνισε πως «με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θέτετε σε ομηρία, για να μην πω διώκετε, τις ήδη υπάρχουσες εγκατεστημένες βιομηχανίες στις ΒΙΠΕ».

«Δημιουργείτε ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο που δεν λογοδοτεί πουθενά σε όφελος μόνο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ και του Fund που βρίσκεται πίσω της» επεσήμανε ο βουλευτής συνεχίζοντας την ομιλία του και συμπλήρωσε: «την διαχείριση και τη λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων τα παραχωρείτε σε μία άλλη ιδιωτική εταιρεία παρακαλώ την ΕΑΔΕΠ, που θα ρυθμίζει τα πάντα στις ΒΙΠΕ, που θα μπορεί να τροποποιεί κανονισμούς λειτουργίας, να καθορίζει χωρίς κανέναν έλεγχο, καμία λογοδοσία, καμία διαφάνεια, δαπάνες και χρηματικά ποσά για τις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις αγνοώντας τες. Γι’ αυτό, κύριοι, όλα όσα λέτε περί δήθεν προσέλκυσης νέων επενδύσεων είναι λόγια χωρίς αξία, είναι να τα ακούει κανείς βερεσέ».

Ο βουλευτής ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «επιβεβαιώνετε ότι δεν  έχετε σχέδιο βιομηχανικής πολιτικής, όπως και σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας με όρους βιωσιμότητας και δικαιοσύνης. Αυτός είναι ένας ακόμη ισχυρός λόγος για τον οποίον χρειάζεται να υπάρξει πολιτική αλλαγή και μία νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα αναλάβει να αξιοποιήσει τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας και να δώσει προοπτική και ελπίδα στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.