Ανοικτη επιστολη-Εκκληση προς τις πρυτανικες αρχες του ΔΠΘ και την τοπικη κοινωνια φοιτητη-ενοικου* των Φοιτητικων Εστιων Κομοτηνης

Όχι πάλι τα ίδια

Το δεύτερο καθολικό lockdown ανακοινώθηκε με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να αυξάνεται καθημερινά. Ταυτόχρονα, η οικονομία παραπαίει και ο κοινωνικός ιστός της χώρας έχει διαρραγεί. Μέσα στο μάτι του κυκλώνα της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης των ημερών μας, η νεολαία της χώρας συνεχίζει την προσπάθειά της με το βλέμμα στραμμένο σε ένα καλύτερο αύριο.

Στις φοιτητικές εστίες του ΔΠΘ στην Κομοτηνή, η κατάσταση δεν διαφέρει. Φοιτητές και φοιτήτριες δίνουν καθημερινό αγώνα να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους πορεία με όποιον τρόπο είναι αυτό εφικτό. Η πανδημία άλλαξε τις ζωές μας άρδην και εξακολουθεί να το κάνει με τρόπους που κανείς μας δεν ήταν σε θέση να προβλέψει. Κάποιοι από εμάς δυστυχώς προσβλήθηκαν με covid-19 και βρίσκονται στην απομόνωση της υποχρεωτικής καραντίνας, ενώ άλλοι λαμβάνουν συνεχώς κλήσεις ανησυχίας ή πανικού από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Τα μαθήματα συνεχίζονται εξ αποστάσεως ενώ η εστίαση που παραδοσιακά ήταν ο επαγγελματικός κλάδος ο οποίος απορροφούσε φοιτητές σε μία προσπάθειά μας να βγάλουμε τα προς το ζην και να βοηθήσουμε τις οικογένειές μας, έχει κλείσει τις πόρτες αλλά και τις προοπτικές ερμητικά.

Αυτή τη στιγμή στις εστίες βρίσκονται κατά προσέγγιση 70-80 οικότροφοι. Η κυβέρνηση επέλεξε για ακόμα μια φορά να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τα οριζόντια μέτρα που θα λάβει πολύ αργά, φέρνοντάς μας όλους για ακόμα μια φορά προ τετελεσμένου. Σε πλήρη αντίθεση με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του 1ου lockdown την άνοιξη, ελπίζουμε η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση οι πρυτανικές αρχές να μας μεταχειριστούν διαφορετικά αυτή τη φορά. Ας μην χρειαστεί να μαζέψουμε όλα μας τα υπάρχοντα και να τραπούμε σε άτακτη φυγή. Ας μην παρακολουθήσουμε κρατικούς υπαλλήλους να κυνηγούν με ζήλο αλλοδαπούς οικοτρόφους για να τους διώξουν. Ας μην πέσουμε πάλι θύματα εκβιασμού ότι θα μας κοπούν οι παροχές του ζεστού νερού, του ίντερνετ, του φαγητού και των αστικών λεωφορείων. Ας μην μας απειλήσουν ότι θα έρθουν αστυνομικές δυνάμεις και θα μας σύρουν με τη βία έξω από τα δωμάτιά μας. Η ιστορία έως τώρα έγραψε ότι αυτές οι πρακτικές απέτυχαν. Η πρυτανεία του ΔΠΘ πάτησε μία φορά το κουμπί του πανικού και τα αποτελέσματα την εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τόσο στα μάτια της κοινής γνώμης όσο και στα μάτια του φοιτητικού σώματος.

Συνεπώς, εν όψει του 2ου lockdown, είναι θεμιτό η σύγκλητος, η επιτροπή μέριμνας και σύσσωμες οι Πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ, να μεριμνήσουν, κυριολεκτικά αυτή τη φορά, για τους φοιτητές, για τους οικοτρόφους, για τους νέους αυτής της χώρας και τα μυαλά αυτού του πανεπιστημίου. Προσβλέπουμε σε παροχή αντισηπτικών, μασκών και σε τακτικές απολυμάνσεις όλων των κοινόχρηστων χώρων των εστιών. Περιμένουμε να μην επαναληφθούν οι εικόνες ντροπής και αναξιοπρέπειας της περασμένης άνοιξης. Θα μείνουμε στα δωμάτιά μας να συνεχίσουμε αυτό για το οποίο ήρθαμε σε αυτήν την πόλη. Θα συνεχίσουμε να σπουδάζουμε, να εκπαιδευόμαστε, να κοινωνικοποιούμαστε, να ζούμε αξιοπρεπώς, να κυνηγάμε τα όνειρά μας, όσα εμπόδια και αν προκύψουν.

*Το όνομα του φοιτητή είναι στη διάθεση της εφημερίδας, σεβόμαστε όμως την επιθυμία του η έκκλησή του να παραμείνει ανώνυμη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.