Σεμιναριο περιβαλλοντικης εκπαιδευσης στην Κομοτηνη

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε διήμερο Σεμινάριο που συνδιοργάνωσαν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου και Μαρώνειας. Το θέμα του Σεμιναρίου ήταν «Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία και Περιβάλλον», ένα θέμα πρωτότυπο αλλά και συνάμα πολύ επίκαιρο και πραγματοποιήθηκε στο ΚΕ.Γ.Ε. (Κέντρο Γεωργικών Ερευνών) «Δήμητρα» στην Κομοτηνή από 19 έως 20 Μαΐου 2012. Το Σεμινάριο παρακολούθησαν 55 ενήλικες στα πλαίσια των «Δράσεων δια βίου μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία».

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η επίτευξη συνεργασιών μεταξύ του πρωτογενή τομέα και των καταναλωτών σε τοπικό επίπεδο. Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓ) είναι μια εναλλακτική κοινωνική πρόταση για τον τρόπο παραγωγής και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων. Ο τρόπος παραγωγής γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, χωρίς την χρήση φυτοφαρμάκων, χημικών λιπασμάτων, κλπ. Σε όλη αυτή την διαδικασία παραγωγής έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν οι καταναλωτές και να αναπτύσσουν στενή συνεργασία με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη και με περιβαλλοντική συνείδηση.

Η πρωτοτυπία του σεμιναρίου αφορούσε και στους εισηγητές που συμμετείχαν και ήταν αγρότες-παραγωγοί από την Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία και την Αυστρία που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην ΚΥΓ στις χώρες τους. Αναφέρθηκαν λεπτομερώς στον τρόπο σύστασης και λειτουργίας των ΚΥΓ τόσο στις χώρες τους όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη και στα πολλά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει αυτή η μορφή γεωργικής παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Εισηγήσεις επίσης πραγματοποιήθηκαν σχετικά με το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας από τον Διευθυντή του ΚΕ.Γ.Ε. «Δήμητρα», το Συνεργατισμό και τις καλές πρακτικές σε εθνικό επίπεδο από την Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης, τη Διάσωση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών από εκπρόσωπο της κοινότητας του «Πελίτι» – τοπική ομάδα Κομοτηνής. Τέλος ακολούθησε Στρογγυλό τραπέζι για τη διερεύνηση της δυνατότητας οργάνωσης ΚΥΓ και στη χώρα μας. Το σεμινάριο, πέρα από το θεωρητικό του μέρος, περιλάμβανε και επισκέψεις στο οινοποιείο «Κίκονες» με ενημέρωση από την υπεύθυνη του οινοποιείου – παραγωγού κ. Μελίνας Τάσσιου και στο κτήμα του κ. Δομπάζη Νικόλαου, εκπαιδευτικού και παραγωγού, εκπροσώπου της τοπικής ομάδας Πελιτι.

Σε σχετικό δελτίο τύπου τονίζεται ότι «το ΚΠΕ Παρανεστίου – ως υπεύθυνο συντονιστικό ΚΠΕ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στα πλαίσια της συνεργασίας του στις δράσεις των ΚΠΕ της περιφέρειας ΑΜΘ – με μεγάλη χαρά ανέλαβε την πρόκληση μιας τέτοιας συνδιοργάνωσης με το ΚΠΕ Μαρώνειας. Να σημειώσουμε ότι είναι η δεύτερη φετινή συνδιοργάνωση του ΚΠΕ Παρανεστίου μετά το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις 11-13 Μαΐου στη Σαμοθράκη σε συνεργασία με το ΚΠΕ Σουφλίου και θέμα «Αειφορική Διαχείριση – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση». Η θερμή υποδοχή και φιλοξενία του Διευθυντή κ. Μπούντα, στις εγκαταστάσεις του ΚΕ.Γ.Ε. «Δήμητρα», η αγαστή συνεργασία με το ΚΠΕ Μαρώνειας και η άρτια διοργάνωση και η επιτυχία με την οποία ολοκληρώθηκε το Σεμινάριο, δικαίωσαν πλήρως την πρωτοβουλία μας και μας παρακινούν για την διοργάνωση ανάλογων επιμορφωτικών δράσεων στο μέλλον».
Τέλος το ΚΠΕ Παρανεστίου ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Υπεύθυνο του ΚΠΕ Μαρώνειας κ. Γεώργιο Σερμπέζη και την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ, το Διευθυντή του ΚΕ.Γ.Ε. «Δήμητρα» – Γεωπόνο κ. Κωνσταντίνο Μπούντα, το Γεωπόνο κ. Ανδρέα Γεωργακάκη – εκπρόσωπο της ΔΗΩ, τον κύριο Δομπάζη Νικόλαο – Εκπαιδευτικό, Παραγωγό και εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας Πελίτι Κομοτηνής, τον κ. Μανόλη Κιουτσούκη – Δικηγόρο της Ένωσης Καταναλωτών Ροδόπης, την Υπεύθυνη του οινοποιείου Κίκονες – Παραγωγό Μελίνα Τάσσιου και τέλος όλους τους πολίτες που τίμησαν με τη συμμετοχή τους το σεμινάριο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.