Βαπτισμα πυρος για τους πρωτοετεις της Νομικης Κομοτηνης

Μιχάλης Χρυσομάλλης, Κοσμήτορας «Να έχετε υψηλό ηθικό το οποίο, αφού έχετε κατακτήσει μια κορυφή, θα σας κινητοποιήσει στις σπουδές σας, για μάθηση, για σπουδή, για ενασχόληση, για συμμετοχή»

Τους πρωτοετείς φοιτητές υποδέχτηκε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου η Νομική Σχολή Κομοτηνής, με τον Κοσμήτορα, καθηγητές αλλά και εκπροσώπους των φοιτητών να καλωσορίζουν τους νέους φοιτητές και να τους εγκλιματίσουν στο νέο τους περιβάλλον.

Έτσι ενημερώθηκαν για την γραμματεία, τις δυνατότητες που έχουν μέσα στη σχολή, τη χρήση της βιβλιοθήκης και άλλες λεπτομέρειες που θα χρειαστεί αν γνωρίζουν κατά τις πρώτες μέρες της φοίτησής τους.

Υψηλό ηθικό ζήτησε από τους φοιτητές ο Κοσμήτορας

Πρώτος στην υποδοχή ήταν ο Κοσμήτορας, Καθηγητής κ. Μιχάλης Χρυσομάλλης, ο οποίος μίλησε στους φοιτητές για το Τμήμα, τους έδωσε συγχαρητήρια για την εισαγωγή τους στην Νομική, που αποτελεί ίσως την πρώτη κορυφή της ζωής τους, κάτι που θα πρέπει να τους κάνει περήφανους.

Αυτό που ζήτησε από τους νέους φοιτητές είναι «να έχετε υψηλό ηθικό το οποίο, αφού έχετε κατακτήσει μια κορυφή, θα σας κινητοποιήσει στις σπουδές σας, για μάθηση, για σπουδή, για ενασχόληση, για συμμετοχή».

«Δεν θέλω απογοήτευση, δεν θέλω στεναχώρια, το ξέρω στην Κομοτηνή κλαις μια φορά όταν έρχεσαι και μία φορά όταν φεύγεις» σημείωσε, κάτι που έζησε και ο ίδιος, ως φοιτητής στα θρανία που βρέθηκαν αυτοί, το 1975, όταν δεν υπήρχαν καθηγητές, βιβλία, αίθουσες.

Η σχολή όμως εξελίχθηκε, μεγάλωσε και πέρασε από διάφορα στάδια, και πλέον κάνει καλά τη δουλειά της. «Δεν θα σας πω ότι είμαστε καλοί, αυτό το διαπιστώσετε εσείς, και μέσα από τις αξιολογήσεις κάθε μαθήματος, θα μας κάνετε και καλύτερους» ανέφερε.

Θέλησε πάντως να είναι ρεαλιστικός για το μέλλον των αποφοίτων τους, μιας και οι τρεις νομικές σχολές της χώρας έχουν 1200 αποφοίτους σε ένα πληθωρισμένο επάγγελμα, και ενώ η νομική δίνει πολλές επαγγελματικές διεξόδους, το περιβάλλον είναι πολύ ανταγωνιστικό, για αυτό και θα πρέπει να κατανοήσουν πως δεν δικαιολογείται η μετριότητα.

Τους ζήτησε λοιπόν να δουν την σχολή σαν ευκαιρία μάθησης και σπουδής, προειδοποιώντας τους πως θα βρουν ότι η διαδικασία αυτή είναι εντελώς διαφορετική από τα όσα έχουν μάθει μέχρι τώρα, και θα πρέπει να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη. Θα έχουν αποτυχίες, τους προειδοποίησε, όμως πάνω σε αυτές θα στηριχθεί η επιστημονική τους εξέλιξη και οι μετέπειτα επιτυχίες τους.

Δύο συμβουλές για την ακαδημαϊκή ζωή

Έδωσε δε και δύο συμβουλές: η μία, ήταν ότι το μυστικό για να μπορέσουν να έχουν μια εξαιρετικά επιτυχημένη φοιτητική επίδοση είναι η παρακολούθηση και το αμφιθέατρο, να βομβαρδίσουν τους καθηγητές με ερωτήματα και να κρατούν δικές τους σημειώσεις. Όσο δε τα μαθήματα γίνονται πιο τεχνικά, η παρακολούθηση είναι απολύτως αναγκαία. «Γεμίστε το αμφιθέατρο ελάτε στη Σχολή παρακολουθήστε τα μαθήματα κρατήστε τις δικές σας σημειώσεις να βλέπετε το υλικό που ανεβάζουν οι καθηγητές υποστηρικτικό του κάθε μαθήματος και θα πάτε καλά» τόνισε.

Η δεύτερη συμβουλή, είναι να κατανοήσουν πως είναι ακαδημαϊκοί πολίτες, που δεν ήρθαν στο πανεπιστήμιο μόνο για να σπουδάσουν, αλλά και για να προετοιμαστούν για το αύριο και τη ζωή.

Για αυτό τους ζήτησε να συμμετέχουν στις διαδικασίες του Συλλόγου Φοιτητών, να  δουλέψουν στα εργαστήρια που διαθέτει ο κάθε τομέας, να επωφεληθούν της κινητικότητας Erasmus, να συμμετέχουν σε εικονικές δίκες και ομαδικές εργασίες. «Δεν είναι μόνο να περάσουμε το μάθημα, είναι να εμπλουτίσουμε τον νομικό μας εξοπλισμό, γιατί αυτός θα μας χρειαστεί αύριο εκεί έξω» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.