Το πρωτο διεθνως προγραμμα εξειδικευσης στην αρχαια ελληνικη λυρα ειναι στο ΚΕΔΙΒΙΜ του ΔΠΘ

Ευαγγελία Κοψαλίδου: «Δεν θα μπορούσε να είναι πουθενά αλλού εκτός από την πατρίδα του Ορφέα»

Την ευκαιρία να γνωρίσουν την αρχαία ελληνική λύρα, ολοκληρωμένα και εμπεριστατωμένα, θα έχουν όσοι επιλέξουν να παρακολουθήσουν το νέο πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ ΔΠΘ με τίτλο «Η Αρχαία Ελληνική Λύρα στην Εκπαίδευση».

Μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής η κ. Ευαγγελία Κοψαλίδου, μια εκ των διδασκόντων/ουσών του προγράμματος, μέλος του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού της Σχολής Επιστήμων Αγωγής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Ιστορική Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός και Λυρίστρια, εξήγησε πως «από το τέλος του προηγούμενου αιώνα ακόμη είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες από αλλοδαπούς κυρίως ερευνητές και αρχαιομουσικολόγους για την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής μουσικής και της αρχαίας ελληνικής λύρας. Ωστόσο την τελευταία  δεκαετία γίνεται μια συστηματική προσπάθεια πραγματικής αναβίωσης της εκτέλεσης και της γραμματείας της αρχαίας ελληνικής εφτάχορδης λύρας, από τον Νίκο Ξανθούλη. Δηλαδή είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που την αναβίωσε με αυτόν τον τρόπο, ο οποίος τρόπος την καθιστά ισάξια με ένα όργανο της συμφωνικής ορχήστρας».

Εύκολη η εκμάθηση της αρχαίας λύρας

Σύμφωνα με την ίδια «η λύρα είναι απλή, εύκολη και γρήγορη στην εκμάθησή της» εξ ου και μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο μέσα από το οποίο οι μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα μάθουν μουσική. Όσοι επομένως εκπαιδευτικοί παρακολουθήσουν το πρόγραμμα θα λάβουν μια εξειδίκευση και θα αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις στην τεχνική της εκτέλεσης της αρχαίας λύρας, δυνάμενοι ακολούθως να την εντάξουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Όπως εξήγησε η κ. Κοψαλίδου θα προτιμηθούν άτομα που έχουν γνώσεις μουσικής ανάγνωσης και γραφής, που γνωρίζουν δηλαδή να διαβάζουν το πεντάγραμμο, δηλώνοντας βέβαιη πως όσοι συμμετέχουν θα μαγευτούν από τις εφτά ανοιχτές χορδές της αρχαίας ελληνικής λύρας καθώς ο ήχος της είναι μοναδικός.

Οι θεματικές και οι διδάσκοντες

Στη συνέχεια η ίδια αναφέρθηκε στις θεματικές του προγράμματος και παρουσίασε τους λοιπούς διδάσκοντες του προγράμματος. Συγκεκριμένα η κ. Κοψαλίδου είπε: «θα γίνει μια εισαγωγή στην εκμάθηση της αρχαίας λύρας, στην κατανόηση του ρόλου της στην εκπαίδευση, θα δοθεί βαρύτητα στην ερμηνεία αρχαίων μουσικών αποσπασμάτων, σύνδεση του λόγου με τη μουσική,  γνώσεις συνοδείας κειμένων, μύθων-ποιημάτων της αρχαίας Ελλάδας αλλά και σύγχρονων. Ας μην ξεχνάμε ότι διδάσκει επίσης ο κ. Τσομής, ο οποίος είναι καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου διοίκησης του πανεπιστημίου, ο κ. Δημήτρης Γουλιμάρης χορό, ο κ. Σίμος Παπαδόπουλος το θέατρο, ο κ. Χάρης Μιχαλόπουλος τη Λατινική Φιλολογία και φυσικά ο Νίκος Ξανθούλης, ο δημιουργός όλης αυτής της μεθόδου και η Σοφία Καρακούτα, η οποία  είναι μονοδός, και θα διδάξει χορωδία και ό,τι έχει σχέση με τη φωνή».

Παράλληλα εξήγησε πως είναι ένα πρόγραμμα εννέα μηνών με πιστοποίηση και έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, από 1 Νοέμβρη μέχρι τέλος Ιουλίου. Το πρόγραμμα προβλέπει να υπάρξουν δυο εβδομάδες δια ζώσης διδασκαλίας στη Σχολή Επιστημών Αγωγής η πρώτη και στο τέλος Ιουλίου ή  μέσα Ιουλίου στον Ελληνική Κόσμο  και στους Δελφούς η δεύτερη για όσους μπορούν να τις παρακολουθήσουν, και για όσους δεν μπορούν θα υπάρξουν και μαγνητοσκοπημένες όλες οι διδασκαλίες.

«Είναι η πρώτη φορά διεθνώς που γίνεται ένα  τέτοιο πρόγραμμα, και μάλιστα δεν θα μπορούσε να είναι πουθενά αλλού εκτός από την πατρίδα του Ορφέα» εξήγησε η ίδια κλείνοντας για να ευχαριστήσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την υλοποίηση του προγράμματος, και να καλέσει όλους όσους το επιθυμούν να έρθουν και να εξειδικευτούν, «γιατί θα είναι οι πρώτοι που θα μεταδώσουν και θα μεταφέρουν αυτή την πολύτιμη γνώση στους υπόλοιπους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.