Το «Ημερολογιο Καραντινας» του Τμηματος Ιστοριας και Εθνολογιας του ΔΠΘ

Κανονικά η λειτουργία του τόσο σε ακαδημαϊκό και διοικητικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο επιστημονικών δράσεων και δράσεων εξωστρέφειας

Μανόλης Βαρβούνης, πρόεδρος τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας
«Οι Θρακιώτες πρέπει να είναι περήφανοι για το πανεπιστήμιό τους, διότι σε αυτή τη φάση έβγαλε την τριτοβάθμια εκπαίδευση ασπροπρόσωπη»

 
Σελίδες από το «Ημερολόγιο Καραντίνας» του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης μοιράστηκε το πρωί της Δευτέρας, 11 Μάϊου με τους ακροατές του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο καθηγητής κ. Μανόλης Βαρβούνης.
 
Ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας έκανε έναν σύντομο απολογισμό της διοικητικής αλλά και ακαδημαϊκής λειτουργίας του Τμήματος από το διάστημα που τέθηκαν σε ισχύ οι απαγορεύσεις και κατ’ επέκταση ανεστάλη και η κανονική λειτουργία των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας έως και σήμερα, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά και στις επόμενες δράσεις του Τμήματος που αναμένονται το επόμενο διάστημα με «όχημα» την τεχνολογία.
 
Αρχικά όπως εξήγησε ο κ. Βαρβούνης τόσο σε διοικητικό όσο και ακαδημαϊκό επίπεδο η λειτουργία του τμήματος συνεχίστηκε κανονικά, αλλά εξ αποστάσεως και μάλιστα με επιτυχία, καθώς όπως επεσήμανε «στο ελληνικό πανεπιστήμιο και ειδικότερα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ήμασταν προετοιμασμένοι, δεδομένου ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία και η απαραίτητη τεχνογνωσία γι’ αυτήν χρησιμοποιούνταν ήδη». Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την άψογη συνεργασία τόσο με τις Πρυτανικές αρχές, και ειδικότερα τις αντιπρυτάνεις κ.κ. Ζωή Γαβριηλίδου και Μαρία Μιχαλοπούλου, όσο και με την «αυτοθυσία» όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος των διοικητικών υπαλλήλων, το σύνολο του έργου του πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε κανονικά. «Το πανεπιστήμιο μας λειτούργησε συντεταγμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να επισημάνει πως πέραν όλων των άλλων ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η διαδικασία πιστοποίησης του τμήματος με πολύ καλά αποτελέσματα, και τα επόμενα βήματα για περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τμήματος με ορίζοντα τετραετίας, όταν και θα επαναληφθεί η διαδικασία της πιστοποίησης, να βρίσκονται ήδη σε προγραμματισμό.
 

«Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι χρήσιμα για καταστάσεις ανάγκης»

 
Ερωτηθείς σχετικά με την ανταπόκριση της φοιτητιώσας νεολαίας του Τμήματος ο κ. Βαρβούνης στάθηκε και στην αυξημένη συμμετοχή των φοιτητών, στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, για να τονίσει ωστόσο το έκτακτο των συνθηκών, αλλά και την αξία της δια ζώσης εκπαίδευσης.
 
«Η εκπαίδευση είναι δια ζώσης. Ωστόσο, επειδή όπως βλέπουμε υπάρχουν περιπτώσεις που είναι αναγκαίο να γίνει κάτι άλλο, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτό το κάτι άλλο. Όλοι περιμένουμε την ημέρα που οι υγειονομικές συνθήκες να το επιτρέψουν να μπούμε στις αίθουσες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά παραλλήλως μας δίνεται η δυνατότητα να προβούμε και σε άλλα πράγματα. Για παράδειγμα θα μπορούσε κάλλιστα αυτή η εμπειρία και η τεχνογνωσία να δώσει τέλος στις αναπληρώσεις μαθημάτων. Αν απαιτηθεί εγώ να λείπω εκτός για μία έρευνα ή ένα συνέδριο, θα μπορώ δια μέσου αυτών των εργαλείων να συνδεθώ με τον υπολογιστή μου και να κάνω το μάθημά μου κανονικά» σημείωσε επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως «η διδακτική διαδικασία είναι δια ζώσης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ωστόσο τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι χρήσιμα για καταστάσεις ανάγκης, που υποβοηθούν το έργο μας».
 
Ένα από τα ελάχιστα πράγματα που δεν κατέστη εφικτό να υλοποιηθεί υπό τις συνθήκες αυτές, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, αφορά στην πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος, που ωστόσο δεν είναι απαραίτητη για την λήψη του πτυχίου και επομένως δεν επηρεάζει τη βάση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Τμήματος.
 

Τηλεδιαλέξεις αντί διαλέξεων και τον καιρό της καραντίνας

 
Πέραν όμως του ακαδημαϊκού και διοικητικού έργου, το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας με μεγάλη «παράδοση» στις επιστημονικές διοργανώσεις και λοιπές δράσεις εξωστρέφειας συνέχισε τη λειτουργία του και σε επίπεδο εκδηλώσεων και διαλέξεων. Ειδικότερα όπως έκανε γνωστό ο κ. Βαρβούνης, το Εργαστήριο Έρευνας Τεχνολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση, με διευθυντή τον κ. Άγγελο Παληκίδη, διοργάνωσε τηλεδιάλεξη με θέμα «Προφορική Ιστορία και Διδακτική Πράξη: Το Εκπαιδευτικό Σενάριο Κατοχή και Αντίσταση» με καλεσμένο ομιλητή τον καθηγητή κ. Χάρη Αθανασιάδη. Αντίστοιχα υλοποιήθηκε τηλεδιάλεξη με θέμα την ιστορική ενσυναίσθηση και την ιστορική εκπαίδευση στην Κύπρο, με τον κ. Λούκα Περικλέους, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια διαδικτυακή ημερίδα με τους φοιτητές του τμήματος με θέμα «Η πανδημία ως καταλύτης στην εξέλιξη της ιστορίας» που έτυχε θερμής ανταπόκρισης, με ομιλητές τους κ.κ. Βαρβούνη, Νικολέττα Γιάντση και Κωνσταντίνο Ζαφείρη.
 
Ακολούθως το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας οργάνωσε επίσης διαδικτυακή διάλεξη της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης κ. Aslı Çete, με θέμα «Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: ζητήματα φύλου και συγκρότησης της εθνικής ταυτότητας» καθώς και διάλεξη του κ. Αλέξανδρου Καπανιάρη, με θέμα «Ψηφιακή Λαογραφία και Λαϊκές Τέχνες. Εμπλουτισμένα περιβάλλοντα, πρακτικές και προεκτάσεις».
 

Οι επόμενες διοργανώσεις

 
Οι διοργανώσεις αυτές θα συνεχιστούν όπως έκανε γνωστό ο κ. Βαρβούνης και το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης με την διάλεξη με θέμα «Έντεχνος λαϊκός λόγος και ψηφιακά μέσα και ψηφιακή αφήγηση», αλλά και την ημερίδα με θέμα «Πανδημίες και Μουσεία» κατά την οποία θα μιλήσουν μέλη του Τμήματος όπως οι κ.κ. Βόγλη, Κράβα, σε διοργάνωση της κ. Μαχά.
 
Ο σχεδιασμός του Τμήματος δεν σταματά εδώ, καθώς στη διαδικασία του σχεδιασμού βρίσκεται το διεθνές συνέδριο με θέμα «Ελληνική Λαϊκή τέχνη Παλαιότερες Θεματικές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις» που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του προσεχούς Σεπτέμβρη, απολύτως ψηφιακά, με συμμετοχές από επτά χώρες του εξωτερικού, ενώ θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του λαογράφου Κίτσου Μακρή. Σε επίπεδο διοργανώσεων στις αρχές του Σεπτεμβρίου το Τμήμα θα δώσει το «παρών» κι στο διεθνές συνέδριο “Conference of Mediterranean and European Linguistic Anthropology”, που διοργανώνεται από το University of London και στο οποίο το Τμήμα έχει αναλάβει την διεξαγωγή ενός Colloquium με τίτλο «Νέοι μεθοδολογικοί προσανατολισμοί της ελληνικής λαογραφίας», με την συμμετοχή ως εισηγητές των κ.κ. Ζωής Γαβριηλίδου, Πηνελόπης Καμπάκη – Βουγιουκλή, Μανόλη Βαρβούνη, Αθηνάς Μαχά και Γιώργου Κούζα.
 

«Η συνέχεια του έργου των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, λειτούργησε ως ψυχολογική ενίσχυση ότι η κοινωνία δεν εκάμθη»

 
Ο πρόεδρος του Τμήματος αναφέρθηκε και στο καίριο ζήτημα της εξεταστικής, χαιρετίζοντας την πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή της. «Το Τμήμα μας στηρίζει ολόθερμα την απόφαση αυτή της Συγκλήτου, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις εποχές, και νομίζουμε ότι αυτό ήταν μια σοφή απόφαση» τόνισε για να αναφερθεί και στους πολλαπλούς τρόπους εξέτασης οι οποίοι θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα και θα ανακοινωθούν. 
 
Ο κ. Βαρβούνης θέλησε να υπογραμμίσει την αξία συνέχισης της λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εν μέσω έκτακτων συνθηκών χαρακτηρίζοντάς της ως «μία ψυχολογική ενίσχυση ότι η κοινωνία δεν εκάμφθη», για να επισημάνει τέλος πως «οι Θρακιώτες πρέπει να είναι περήφανοι για το πανεπιστήμιό τους, διότι σε αυτή τη φάση έβγαλε την τριτοβάθμια εκπαίδευση ασπροπρόσωπη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.