Στην Τιφλιδα η ομαδα της Νομικης Σχολης του ΔΠΘ για τον 11ο Διεθνη Διαγωνισμο Εικονικης Δικης HPMCC

Οι Αιμιλία Τσαχαλίδου, Αναστασίου Πούλιου και Θοδωρής Δούκας, με ακαδημαϊκή υπεύθυνη την Ιωάννα Πέρβου και προπονήτριά την Μυρτώ Λειβαδάρου διεκδίκησαν την πρόκρισή τους στον τελικό του Στρασβούργου

Στην Τιφλίδα της Γεωργίας βρέθηκε το διάστημα 24 με 26 Φεβρουαρίου η ομάδα της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που φέτος εκπροσώπησε το πανεπιστήμιό μας στον 11ο διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης Helga Pedersen Moot Court Competition (HPMCC) που διοργανώνεται από την ELSA και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο  HPMCC προσομοιώνει τις διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αποτελεί μοναδική ευκαιρία στους φοιτητές να γνωρίσουν από κοντά τις αρχές και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ).

Οι δευτεροετείς φοιτητές κ.κ. Αιμιλία Τσαχαλίδου, Αναστασία Πούλιου και Θοδωρής Δούκας, συνοδευόμενοι από την εντεταλμένη διδάσκουσα της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και προπονήτριά τους κ. Ιωάννα Πέρβου, αλλά και την επίσης προπονήτρια κ.Μυρτώ Λειβαδάρου, ταξίδεψαν έως την Τιφλίδα για τις ανάγκες του προφορικού γύρου της φετινής διοργάνωσης, διεκδικώντας την πρόκρισή τους στο τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού, όπου διαγωνίζονται οι 18 καλύτερες ομάδες. Ο τελικός διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Στρασβούργο με τις αγορεύσεις να λαμβάνουν χώρα στο Palais de l’Europe και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ η νικήτρια ομάδα καλείται για πρακτική άσκηση στο ΕΔΔΑ.

Το θέμα της φετινής υπόθεσης

Το θέμα της φετινής υπόθεσης αφορά στην εφαρμογή της ΕΣΔΑ στο πλαίσιο παρένθετης μητρότητας σε ομόφυλο ζευγάρι. Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Θοδωρής Δούκας η υπόθεση αφορούσε στο δικαίωμα της υιοθεσίας ενός παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια, όπου στην ουσία ο προσφεύγον κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διότι τα εθνικά δικαστήρια του αρνήθηκαν το δικαίωμα να υιοθετήσει το παιδί και να αναγνωριστεί η πατρότητά του, δίνοντας το στην παρένθετη μητέρα του.

Η φετινή θεματολογία και το γεγονός ότι πραγματευόταν ανθρώπινα δικαιώματα ήταν το στοιχείο εκείνο που εξ αρχής έπεισε την κ.Αιμιλία Τσαχαλίδου να δηλώσει συμμετοχή στην πρόσκληση του διαγωνισμού που «έτρεξε» η ELSA της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, ενώ η γραπτή διαδικασία, της κατάθεσης των δικογράφων, είτε ως προσφεύγον είτε ως κράτος, αποτέλεσε για την κ. Αναστασία Πούλιου ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της όλης διαδικασίας. Η μεγαλύτερη πρόκληση που η ίδια συνάντησε στην έως τώρα πορεία του διαγωνισμού ήταν η προφορική διαδικασία στην Τιφλίδα, όμως όπως εκμυστηρεύθηκε ήταν και η πιο ενδιαφέρουσα δεδομένης της αλληλεπίδρασης που υπάρχει και με τις άλλες ομάδες.

Όπως εξήγησε ο κ. Δούκας η προσομοίωση έγινε σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο την Τιφλίδα, σε αίθουσες τις οποίες η διοργανωτική επιτροπή προσπάθησε να μετατρέψει όσο το δυνατόν πιο κοντά σε δικαστική αίθουσα, ενώ όπως τόνισε το σύνολο της διοργάνωσης «διαπνεόταν» από τον επαγγελματισμό που συναντά κανείς σε ένα δικαστήριο.

Η έρευνα, η γνώση και η διάδραση με τους υπολοίπους συμμετέχοντες τα «κέρδη» της συμμετοχής τους

Ερωτηθείσα ως προς το τι κέρδισαν από την όλη εμπειρία η κ.Τσαχαλίδου αναφέρθηκε τόσο στην «επαφή» που κέρδισε με τον τομέα του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα με αυτόν τον ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στη διάδραση που υπήρχε με τους κριτές, οι οποίοι σε ρόλο «δικαστή» απέδειξαν ότι είχαν και καλή γνώση της υπόθεσης, και της νομολογίας πάνω στο αντικείμενο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η διαδικασία της έρευνας και η γνώση που «κατέκτησε» μέσα από αυτήν, μαζί με την αδρεναλίνη της δίκης, είναι τα κύρια στοιχεία που ξεχώρισε η κ.Πούλιου, η οποία προέτρεψε όποιον/α βρεθεί ενώπιον μιας αντίστοιχης ευκαιρίας να την αρπάξει, ενώ όπως τόνισε ο κ.Δούκας πέραν των γνώσεων και των εμπειριών, κέρδισαν και αυτοπεποίθηση καθώς η διαδικασία απαιτούσε την αγόρευση στην αγγλική γλώσσα.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η ανακοίνωση του οποίου αναμένεται σήμερα, όπως τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά «θεωρώ ότι έχουμε αποκτήσει έναν τρόπο σκέψης, έναν συλλογισμό και σίγουρα μια εμπειρία, η οποία θα μας είναι χρήσιμη και πολύτιμη καθ’όλη τη μετέπειτα πορεία μας».

Από συμμετέχουσα ως φοιτήτρια, σε ρόλο προπονήτριας

Για μια από τις καλύτερες ομάδες της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ που έχουν περάσει από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό κατά τη δική της θητεία ως προπονήτρια έκανε λόγο η κ.Μυρτώ Λειβαδάρου, η οποία επίσης κατά τα φοιτητικά της χρόνια, το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 είχε συμμετάσχει ως προπτυχιακή φοιτήτρια στον διαγωνισμό, πετυχαίνοντας τότε και την πρόκρισή τους στο Στρασβούργο.

Η ίδια «επιστρέφει» τα τελευταία χρόνια υπό την ιδιότητα της προπονήτριας, υπό την οποία μίλησε επίσης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» εξαίροντας την προσπάθεια των παιδιών αλλά και την συνεισφορά της προπονήτριας και ακαδημαϊκής υπευθύνου της ομάδας κ. Ιωάννας Πέρβου, μια εξαιρετική όπως τόνισε νομικό.

Η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα στην εξέλιξη της ομάδας της Νομικής του ΔΠΘ εξηγώντας πως η προετοιμασία ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη, συνεχίστηκε τον Δεκέμβριο με την κατάθεση των δικογράφων έως και το ταξίδι στην Τιφλίδα όπου οι συμμετέχοντας φοιτητές ξεχώρισαν όχι μόνο για τις νομικές δεξιότητες που έχουν αποκτήσει, αλλά και στην εξέλιξή τους ως ομάδα.

Η ίδια αναφέρθηκε και στον διαγωνισμό αυτόν καθ’ αυτόν, κάνοντας λόγο για μία «γιορτή της νομικής επιστήμης», που αποτελεί αφορμή συνάντησης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών από διαφορετικές χώρες και πανεπιστήμια, ακαδημαϊκών υπευθύνων αλλά και της Οργανωτικής Επιτροπής κατά την οποία μοιράζονται το ίδιο ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προώθηση της σύνθεσης δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Η ίδια προσβλέπει σε μια καλή διάκριση για την ομάδα του ΔΠΘ, το οποίο όπως υπογράμμισε έχει μια συνεχή παρουσία στη διεθνή σκηνή και τις εικονικές δίκες, εντός και εκτός Ελλάδας. «Προσωπικά, ως απόφοιτος του ΔΠΘ, νοιώθω πολύ περήφανη για την συνεχή παρουσία του ΔΠΘ στη διεθνή σκηνή, παρουσία αισθητή αλλά και διακρίσεις – τόσο στο Telders και τον Εθνικό Διαγωνισμό Εικονική Δίκης, όσο και σε άλλους διαγωνισμούς – που αποδεικνύουν πως το ακριτικό μας πανεπιστήμιο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού» ανέφερε.

Κλείνοντας η ίδια έκανε γνωστό πως με την ευκαιρία του ταξιδιού στην Τιφλίδα τα μέλη της ομάδας του ΔΠΘ είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με την Πρέσβυ της Ελλάδας στην Τιφλίδα κ. Μαρία Θεοδώρου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.