Πρωτοπορο στην ακαδημαικη συνεργασια μεταξυ Ελλαδας και Ινδιας το ΔΠΘ

Εξωτερικό Επίτιμο Μέλος του Εργαστηρίου Νεοελληνικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του ΤΕΦ ο Δρ. Anil Kumar Singh, Επίκουρος Καθηγητής της έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru

Με αφορμή και την παρουσία του Καθηγητή Βασίλειου Σύρου, που έχει στενή συνεργασία με το εργαστήριο

Το Επιστημονικό Συμβούλιο του Εργαστηρίου Νεοελληνικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας κατά τη δεύτερη συνεδρίασή του για το τρέχον ημερολογιακό έτος (2022) αποφάσισε ομόφωνα να διορίσει τον Δρ. Anil Kumar Singh, Επίκουρο Καθηγητή, στην Έδρα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru, του Νέου Δελχί, ως Εξωτερικό Επίτιμο Μέλος του Εργαστηρίου Νεοελληνικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η απόφαση αυτή αποτελεί απτή έκφραση αναγνώρισης της προσφοράς του καθ. Anil Kumar Singh στην καλλιέργεια των Ελληνικών Σπουδών στην Ινδία και ειδικότερα στην Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Jawaharlal Nehru στο Νέο Δελχί όπου διδάσκει την Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό από το 2011.

Σκοπός της Έδρας είναι να αναπτύξει συνεργασίες, πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και με πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιφέρειας, όπως το ΔΠΘ, το οποίο παράγει σημαντικό έργο στον χώρο του και έχει πλούσια και μακρά εμπειρία σε διεθνή προγράμματα ανταλλαγών, όπως το Erasmus Mundus. Η τεχνογνωσία του θα ήταν καίριας σημασίας αν τα δύο πανεπιστήμια αποφασίσουν να δρομολογήσουν προγράμματα ανταλλαγών για φοιτητές και διδακτικό προσωπικό για την περαιτέρω ανάπτυξη των ακαδημαϊκών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Βασίλειος Σύρος, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ και ιδιαίτερα τον κ. Νίκο Μαυρέλο, του οποίου υπήρξε φοιτητής, προσεκλήθη πέρυσι το καλοκαίρι να αναλάβει την έδρα Ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru.

Μια από τις προτεραιότητες της έδρας είναι να καλλιεργηθεί η διδασκαλία της νέας Ελληνικής γλώσσας, καθώς και η συγκριτική προσέγγιση στην Ελληνική και Ινδική γραμματεία.

Για αυτό και ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του κ. Singh του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου εταίρου του εργαστηρίου.

Ένας από τους σκοπούς αυτής της συνεργασίας αλώστε, είναι να υπάρξει μια πιο στενή ανταλλαγή διδακτικού προσωπικού και φοιτητών, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί διαλέξεις στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.

Είναι δε, σύμφωνα με τον κ. Σύρο, μια από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, συστηματική σύμπραξη που πραγματοποιείται μεταξύ πανεπιστημίου της Ελληνικής Περιφέρειας και της Ινδίας, αλλά και όλης της Ινδικής υποηπείρου.

Σύντομο Βιογραφικό του Δρ. Anil Kumar Singh

Ο Δρ. Anil Kumar Singh (Γενν. 1974) έχει σπουδάσει στο MJP Rohilkhand University, Bareilly, CCS University, Meerut, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, MBA και MA και έχει παρακολουθήσει μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού σε έγκριτα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Πήρε υποτροφίες από το ICHR, Govt. της Ινδίας και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών στην Ελλάδα για την ακαδημαϊκή του έρευνα. Είναι Διευθύνων Συντάκτης του Journal of People’s History Society «Janitihas» και συνεργάζεται με το International Journal of Indian Society for Greek and Roman Studies «Yavanika» ως Προσκεκλημένος Εκδότης. Έχει επιμεληθεί δύο βιβλία, το Dialogue of Civilizations: India and Greece (Aryan Books International, 2019) και το Hindu Dharma Ke Aadhar Tattva (IHRC, 2022) εκτός από πολλές ερευνητικές εργασίες/άρθρα σε φημισμένα περιοδικά και έχει παρακολουθήσει και οργανώσει πολλά εθνικά και διεθνή σεμινάρια , συνέδρια και εργαστήρια.

Εργάστηκε ως Principal & Lecturer στο Nehtaur Degree College, Bijnor (2005-2007), Sr. Lecturer στο Faridabad Institute of Technology, Faridabad (2007-2009), ΙΚΥ Post Doctoral Research Scholar (2009-2010) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Επίκουρος Καθηγητής στο Deep Institute of Engineering and Technology και Group Institutions, Nuh, Mewat (Haryana) και σήμερα εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής στην Ελληνική Έδρα, School of Language, Literature and Culture Studies, JNU, Νέο Δελχί. Εκτός από Συντονιστής του Κυττάρου Γλωσσικής Ενδυνάμωσης (LEC), έχει επίσης υπηρετήσει το Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru ως Συντονιστής Προγράμματος του Εθνικού Σχεδίου Υπηρεσιών (NSS).

Είναι Επίτιμος Πρόεδρος του Indo-Hellenic Research Centre, Νέο Δελχί και ενεργό μέλος της Indo-Hellenic Friendship League, Indian History Congress, Life Member of Uttar Pradesh History Congress, Μέλος του Συμβουλίου Σπουδών, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο of Mumbai, Member of the Board of Studies, Latin Greek and Modern European Languages, University of Mumbai, Member of the Advisory Board of Collcom Organization , Reviewer of Ancient Punjab, the Journal of the Department of History and Archaeology, University of Punjab, Lahore , Πακιστάν και Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Περιοδικού «Δόγμα» που δημοσιεύεται από την Ακαδημαϊκή Ερευνητική Εταιρεία του Ούταρ Πραντές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.