Παιχνιδια χωρις συνορα και χωρις αποκλεισμους στην Κομοτηνη

Πάνω από 900 παιδιά θα βρεθούν σε ΤΕΦΑΑ και Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής σε τρείς μέρες που συμπεριλαμβάνουν όλους τους μαθητές ανεξαιρέτως

Επιστρέφει, μετά από 4 χρόνια, το Φεστιβάλ Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα στην Κομοτηνή, στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, όπου πάνω από 900 μαθητές από 38 σχολεία της Ροδόπης και της Ξάνθης, υπό την εποπτεία πάνω από 100 εθελοντών κάθε μέρα, θα συμμετάσχουν στο 2ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα-Παίζοντας Μαζί, Παίζοντας στο Χρόνο.

Το φεστιβάλ διοργανώνουν η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις/τους μαθήτριες/τές της Ε΄ Τάξης των Δημόσιων και Μειονοτικών Δημοτικών Σχολείων των Δήμων Κομοτηνής, Ξάνθης, Μαρωνείας Σαπών και Ιάσμου, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Θα περιλαμβάνει πρωτότυπες, βιωματικές, παιγνιώδεις, κινητικές και αθλητικές δράσεις, κατάλληλα σχεδιασμένες με σκοπό τη διαμόρφωση κλίματος σεβασμού, αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των μαθητών/-τριών, χωρίς αποκλεισμούς λόγω ικανοτήτων ή δεξιοτήτων και διακρίσεις ή διαχωρισμούς βάσει διαφορετικών χαρακτηριστικών (κοινωνικών, πολιτισμικών, κ.λπ.), με τις δύο πρώτες μέρες να λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ, ενώ την τρίτη μέρα οι δράσεις θα μεταφερθούν στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, με τη συμμετοχή σχολείων κυρίως από την Ορεινή Ροδόπη και Ξάνθη.

Συνέντευξη τύπου για το φεστιβάλ έδωσαν ο υπεύθυνος για την διοργάνωσή του κ.  η κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, μέρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ, η Κοσμήτορας κ. Ελένη Δούδα και ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης κ. Νικόλαος Καμέας, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο ΓΓ Αθλητισμού κ. Γιώργος Μαυρωτάς.

Συνάντηση και ευαισθητοποίηση

Όπως τόνισε ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, Καθηγητής ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ κ. Ευάγγελος Αλμπανίδης, η Θράκη αποτελεί ένα πολύμορφο ψηφιδωτό, γεμάτο με χρώματα αρώματα και εικόνες, που φέρνουν κοντά Δύση και Ανατολή, συμβιώνουν αρμονικά Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, μιλιούνται διαφορετικές γλώσσες και συνυπάρχουν διαφορετικές θρησκείες.

Υπάρχει όμως σε αυτή και μια ιδιαιτερότητα, με τα δημόσια σχολεία να αποτελούν πλέον κυψέλες με παιδιά και παιδιών τα οποία έχουν διαφορετικές κινητικές ικανότητες ή έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Όλα αυτά τα παιδιά, αν και συνυπάρχουν στις αυλές των σχολείων, δύσκολα παίζουν μαζί, για αυτό και ο στόχος του Φεστιβάλ είναι διττός:

Κυρίαρχος σκοπός είναι η συνάντηση, η γνωριμία, η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ μαθητών/τριών από διαφορετικά σχολεία, αλλά και η προώθηση της ενσυναίσθησης και της ευαισθητοποίησης απέναντι σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ή με χαμηλές κινητικές ικανότητες.

Ειδικότερος σκοπός είναι να παρακινήσουν τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής της περιοχής μας να εντάξουν στο ημερήσιο πρόγραμμά τους δράσεις ανάλογες με σκοπό την προώθηση της αποδοχής, του σεβασμού και της συνεργασίας.

Για αυτό στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παίξουν κινητικά ομαδικοσυνεργατικά μη ανταγωνιστικά παιχνίδια. «Γιατί το παιχνίδι, όταν δεν έχει σκοπό τη νίκη και την επίδοση, μπορεί να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας που μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους σε ένα ευχάριστο κλίμα συνύπαρξης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πετυχαίνει τους στόχους το Πανεπιστήμιο

Ένα πανεπιστήμιο πετυχαίνει τους στόχους του» σημείωσε η κ. Μιχαλοπούλου, «όταν καταφέρνει να σχεδιάζει και να υλοποιεί δράσεις που περιλαμβάνουν όλους τους κοινωνικούς εταίρους οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή που δραστηριοποιείται», και καταφέρνει να καλύπτει τους στόχους της Πρωτοβάθμιας και της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή της που το Τμήμα καταφέρνει να υλοποιεί με συνέπεια αυτές τις δράσεις, αξιοποιεί τις υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού της πόλης, οι φοιτητές τους υλοποιούν τις δράσεις για τις οποίες έχουν εκπαιδευτεί, υπό την οργάνωση της διοίκησης της Σχολής σε συνεργασία με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Σημείωσε πως θα παίξουν όλοι μαζί, και θα συνεχίσουν κοινωνικά πιο ανοιχτοί την πορεία τους.

Ελπίζουν να γίνει θεσμός στην ΠΑΜΘ

Το 2° Φεστιβάλ χωρίς σύνορα: Παίζοντας μαζί, παίζοντας στον χρόνο αποτελεί μια σημαντική αθλητική και εκπαιδευτική δράση του Τ.Ε.Φ.Α.Α. που ευελπιστούν να γίνει θεσμός στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημείωσε η κ. Δούδα, καθώς αγκαλιάζει Δημόσια και Μειονοτικά σχολεία, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος #BEACTIVE και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για τα πενήντα χρόνια λειτουργίας του.

Διαχρονικά το Τ.Ε.Φ.Α.Α., σημείωσε, έχει οργανώσει μεγάλα αθλητικά γεγονότα ωστόσο αυτή η διοργάνωση αναδεικνύει περίτρανα τη σύνδεση του Τμήματος με την τοπική κοινωνία που ξεπερνάει πλέον τα όρια του Δήμου Κομοτηνής καθώς επεκτείνεται και σε άλλους Δήμους της Περιφέρειας.

«Ο ακαδημαϊκός ρόλος του ΤΕΦΑΑ αποτελεί μια ολότητα με επιμέρους πτυχές που συνδέονται με το ευρύτερο οργανικό σύστημα της κοινωνίας μέσα στην οποία λειτουργεί, γι’ αυτό και το Τμήμα μας αποτελεί ένα ζωντανό κοινωνικό κύτταρο, που ζει, κινείται και αναπτύσσεται εδώ στην ακριτική περιοχή της Θράκης».

Αφού αναφέρθηκε στην συμβολή των Δήμων που συμμετέχουν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ, τόνισε πως στόχος τους είναι, μέσα από τις βιωματικές δράσεις που θα συμμετέχουν τα παιδιά, «να βιώσουν τη χαρά της συμμετοχής μέσα από παιχνίδια συνεργασίας που αποτελούν μια ιδιαίτερη μαθησιακή διαδικασία που μπορεί να διαμορφώσει και να ενισχύσει την πολιτιστική ζωή της περιοχής καθώς δημιουργείται ένα περιβάλλον με πολλές ευκαιρίες επαφής με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την παράδοση και παρέχει στήριξη και ευκαιρίες συνύπαρξης διαφορετικών κοινωνικών μαθητικών πληθυσμών».

Ευχαρίστησε δε τους εθελοντές που συμμετέχουν σε αυτή τη δράση, τη διοίκηση του ΔΠΘ, την ΠΑΜΘ, τους Δήμους Κομοτηνής και Ξάνθης και το ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ

Όλοι υπηρετούν μια ιδέα

Όλοι μαζί υπηρετούν μια ιδέα, σημείωσε ο κ. Καμέας, τονίζοντας την συμπαράσταση των διευθύνσεων εκπαίδευσης σε Ξάνθη και Κομοτηνή, και των υπευθύνων εκπαίδευσης, αλλά και κάθε ένα εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής που αγκάλιασαν την διοργάνωση αυτή, έχοντας κάνει έντονη διεργασία όλο το προηγούμενο διάστημα ώστε να πετύχει αυτή η διοργάνωση.

«Το φεστιβάλ είναι ένα πολυδιάστατο γεγονός, δεν περιορίζεται σε μια εποχιακή τακτικότητα, αλλά θέλει να αποτελέσει σημείο αναφοράς και έχει συνδεθεί ήδη με την σχολική φυσική αγωγή και ότι αυτό περιλαμβάνει» τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.