Οταν η Θρακη διεκδικουσε και πετυχαινε

Πανηγυρικός ο εορτασμός των 50 χρόνων από το Συμπόσιο Εργασίας που έβαλε τις βάσεις για την ίδρυση του ΔΠΘ

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: «Θα έπρεπε σε αυτή την περιοχή να δίνεται το καλύτερο που έχει η χώρα»

Άρης Μανούδης: «Η ιστορία πρέπει να ενισχύεται και να διατηρείται, αυτός είναι ο σκοπός»

Οδηγός για το μέλλον του ΔΠΘ τα επόμενα 50 χρόνια, είναι οι μνήμες της προσπάθειας χρόνων για την ίδρυση Πανεπιστημίου στη Θράκη, που τελικά κορυφώθηκαν με το Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε, στη Λέσχη Κομοτηναίων, τον Δεκέμβριο του 1972, που οδήγησε στην ίδρυση, ένα χρόνο μετά, του Πανεπιστημίου, και των πρώτων σχολών του, Νομικής και Πολυτεχνικής, το 1974.

Όπως λοιπόν πριν από 50 χρόνια, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου συγκεντρώθηκαν στη Λέσχη Κομοτηναίων πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες για να θυμηθούν εκείνες τις προσπάθειες, και να τιμήσουν όλους εκείνους που εργάστηκαν ακούραστα για να δημιουργηθεί αυτό το Πανεπιστήμιο, τη μεγαλύτερη, όπως σημείωσε και ο Πρύτανης κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, αναπτυξιακή επένδυση στη Θράκη.

Η εκδήλωση αυτή είχε σαν σκοπό την απότιση τιμής σε πανεπιστημιακούς και παράγοντες της τοπικής κοινωνίας που συνδέονται με τη διεκδίκηση ίδρυσης Πανεπιστημίου στην ακριτική Θράκη, με χρονικό ορόσημο το Συμπόσιο που διοργάνωσε το Θρακικό Πνευματικό Κέντρο Κομοτηνής, στις 2-3 Δεκεμβρίου 1972, αμέσως μετά την υιοθέτηση του αιτήματος από τη Σύγκλητο του Α.Π.Θ. στις 2/11/1972 και την προώθησή του προς το Υπουργείο Παιδείας. Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ήταν η ίδρυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου με το ΦΕΚ159 Α/ 27 Ιουλίου 1973.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Καθηγήτρια κ. Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη κατέθεσε την προσωπική μαρτυρία της για τις προσπάθειες πανεπιστημιακών Καθηγητών για την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή, ενώ ο κ. Άρης Γ. Μανούδης αναφέρθηκε στο ιστορικό των προσπαθειών υποστήριξης, από τοπικούς παράγοντες, της ίδρυσης Πανεπιστημίου στη Θράκη και τον συντονισμό τους από τον πατέρα του Γεώργιο Μανούδη.

Τέλος οι Κοσμήτορες της Νομικής Σχολής Καθηγητής κ. Μιχάλης Χρυσομάλλης, και της Πολυτεχνικής Σχολής Καθηγητής κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος, συνέδεσαν το παρελθόν με το παρόν του ΔΠΘ.

Τιμή στο παρελθόν, αισιοδοξία για το μέλλον

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Πολυχρονίδης, ο οποίος σημείωσε πως αυτή αποτελεί την έναρξη των εκδηλώσεων για την ίδρυση του Πανεπιστημίου, το 1973, ενώ το 2024 θα γιορτάσουν τα 50 χρόνια της ίδρυσης των δύο σχολών σε Κομοτηνή και Ξάνθη.

Ο κ. Πρύτανης αναφέρθηκε σε όλη την προσπάθεια που έγινε για την ίδρυση του Πανεπιστημίου, από τις αρχές του 1960 μέχρι το Συμπόσιο του 1972, και έκανε ειδική μνεία σε όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή.

Θύμισε δε πως η ιδέα να ονομαστεί το Πανεπιστήμιο Δημοκρίτειο ήταν πρόταση του Συμποσίου αυτού, και σήμερα λειτουργούν 20 τμήματα σε τέσσερις πόλεις, με 24.000 προπτυχιακούς φοιτητές και 4.000 μεταπτυχιακούς, ενώ ελπίζουν πως θα λειτουργήσουν σύντομα δύο νέα Τμήματα, Ψυχολογίας και Εργοθεραπείας. Ο κ. Πολυχρονίδης εξέφρασε την ελπίδα πως οι επόμενες πρυτανικές αρχές θα καταφέρουν την ένταξη των τμημάτων της Καβάλας και της Δράμας στο Πανεπιστήμιο, ώστε αυτό να γίνει πραγματικά Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Εμφανής η επίδραση του ΔΠΘ στη Θράκη

Συγκινητικό χαρακτήρισε τον εορτασμό των 50 ετών και τις προσπάθειες που έγιναν ώστε να ιδρυθεί το ΔΠΘ η κ. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη (σ.σ.: Δείτε ολόκληρη την εισήγηση της κ. Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη εδώ), η οποία είναι από τους λίγους εναπομείναντες συμμετέχοντες στο τότε Συμπόσιο, και συνέβαλλε καθοριστικά με την προσπάθειά της στον να ιδρυθεί αλλά και να ανδρωθεί το Πανεπιστήμιο στη Θράκη.

Ένα Πανεπιστήμιο, σημείωσε, που είναι ιδιόμορφο, γιατί δεν έγινε για καθαρά διδακτικούς στόχους, αλλά για καθαρά εθνικούς σκοπούς, και η πρωτοβουλία ανήκε σε ιδιώτες, και συγκεκριμένα ανθρώπους της περιοχής, που ανησυχούσαν για κάποιες όχι ευχάριστες εξελίξεις, αλλά και τους Πανεπιστημιακούς των δύο πανεπιστημίων της Βορείου Ελλάδας.

«Ο ενθουσιασμός τότε ήταν πολύ μεγάλος, δεν αναμέναμε τίποτα εκτός από την δημιουργία του πανεπιστημίου, και τώρα, μετά από 50 χρόνια, πιστεύω ότι ήταν πολύ αποφασιστική αυτή η συμβολή των πανεπιστημιακών και των τοπικών παραγόντων» ανέφερε. Και αυτό γιατί η περιοχή έχει πάρει μια εντελώς διαφορετική όψη, είναι λαμπερή, είναι ζωντανή και είναι εμφανής η επίδραση που είχε το πανεπιστήμιο σε αυτή.

Οι στόχοι λοιπόν που είχαν τεθεί στο Συμπόσιο επιτεύχθηκαν, όμως δεν ήταν αρκετοί κατά την κ. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, που θεωρεί πως η πολιτεία πρέπει να κάνει πολλά ακόμη πράγματα στη Θράκη, έχοντας όμως ως πολύ αποφασιστικό μοχλό το ΔΠΘ.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι τότε και τώρα, η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχει το χαμηλότερο εισόδημα από όλες τις περιφέρειες της χώρας, εκτός ίσως από αυτής του Βορείου Αιγαίου» σημείωσε.

Από την πρώτη στιγμή της προσάρτησης αυτών των ευαίσθητων περιοχών, σημείωσε θα έπρεπε η πολιτεία να τις κάνει απροσπέλαστες από κάθε άποψη, και κυρίως από οικονομικής πλευράς, και να μην θεωρείται, τότε όπως και τώρα, ως τόπος εξορίας για τους δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται εδώ. «Θα έπρεπε σε αυτή την περιοχή να δίνεται το καλύτερο που έχει η χώρα» τόνισε.

Διεκδίκηση για πάνω από μία δεκαετία

Το Συμπόσιο του Δεκεμβρίου του 1972 ήταν η κορύφωση της προσπάθειας να ιδρυθεί πανεπιστήμιο στην πόλη μας, σημείωσε ο κ. Άρης Μανούδης, (σ.σ.: Δείτε ολόκληρη την εισήγηση του κ. Άρη Μανούδη εδώ) που παρακολούθησε αυτή την προσπάθεια από το 1960 και μετά, όταν ο καθηγητής της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Έξαρχος, μίλησε για την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής στην Κομοτηνή.

«Τότε εμείς νεαροί φοιτητές στα μεγάλα κέντρα, αναρωτιώμασταν πώς είναι δυνατόν, καθως η Ελλάδα έχει ήδη τέσσερα μεγάλα πανεπιστήμια» σημείωσε, και όμως, στη συνέχεια είχε την χαρά να παρακολουθήσει την πρόοδο του αιτήματος αυτού να προχωρά, με κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, αρθρογραφία, επιστολές, ενώ κατάφεραν οι τότε παράγοντες της πόλης να κινητοποιήσουν και ακαδημαϊκούς και πανεπιστημιακούς καθηγητές, ώστε να μην φανεί ότι το Πανεπιστήμιο ήταν απαίτηση παραγωγικών δυνάμεων, αλλά θα συμπλήρωνε και πανεπιστημιακές ανάγκες της χώρας.

Ευτύχησε δε ο πατέρας του Γεώργιος Μανούδης, ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας, να έχει στοιχειοθετήσει λεπτομερώς στο αρχείο του αυτή την προσπάθεια.

Ο ίδιος εξέδωσε αυτό το αρχείο, και 100 σελίδες αυτού αφιερώνονται σε αυτές τις δραστηριότητες από το 1960 μέχρι το 1972. Με την ευκαιρία της επετείου ο κ. Μανούδης γνωστοποίησε κάποιους από τους ανθρώπους που βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια. «Όμως η ιστορία πρέπει να ενισχύεται και να διατηρείται, αυτός είναι ο σκοπός» ανέφερε. Όσο για το αν η τοπική κοινωνία εκτιμά τη σημασία του Πανεπιστημίου, ο κ. Μανούδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η υποδοχή των νέων φοιτητών φέτος τον Οκτώβριο, είχε ένα πανηγυρικό χαρακτήρα.

Αποτελούσε άλλωστε ένα πάγιο αίτημα και του ιδίου προς τις δημοτικές αρχές, στις οποίες είχε γνωστοποιήσει πως στην Ευρώπη τις ημέρες που έρχονται οι φοιτητές, πανηγυρίζει όλη η πόλη.

Έτσι και η πόλη μας, που οργάνωσε αυτή την εκδήλωση έδειξε πως ενδιαφέρεται για τους φοιτητές της, και θεωρεί πως αυτό το ενδιαφέρον αυτοί θα το ανταποδώσουν, γιατί η Κομοτηνή είναι εύκολη, περπατήσιμη και όμορφη.

Οι πανεπιστημιακοί που κινητοποιήθηκαν για την ίδρυση του Πανεπιστημίου

Η κ. Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη έκανε ειδική αναφορά στους πανεπιστημιακούς που κινητοποιήθηκαν για την ίδρυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, έχοντας ως στόχο το επαναλαμβανόμενο όραμα του Γεωργίου Μανούδη: «Να γίνει εδώ Πανεπιστήμιο, να γεμίσουν οι δρόμοι και οι πλατείες από φοιτητές».

Όπως τόνισε η κ. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη οι πανεπιστημιακοί αυτοί μπορεί να μην είναι πια μαζί μας, έχουν, ωστόσο, αφήσει την αύρα τους στο Δημοκρίτειο. Με αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι: Ν. Ανδριώτης της Φιλοσοφικής, Μ. Ανδρόνικος της Φιλοσοφικής, I. Βικελίδης της Κτηνιατρικής, Κ. Βλάχος της Κτηνιατρικής, Κ. Βουγιούκας της Ν.Ο.Ε., Δ. Γερμίδης, Ειδικός Εκπρόσωπος του Ο.Ο.Σ.Α., Δ. Δελιβάνης της Ν.Ο.Ε., Ιωάννης Έξαρχος της Κτηνιατρικής, I. Καραγιαννόπουλος της Φιλοσοφικής, Κ Κεραμεύς της Ν.Ο.Ε., Γ. Λιβαδάς της Φυσικομαθηματικής, Α. Μιχαηλίδης-Νουάρος της Φιλοσοφικής, Ευθύμιος Παπαγεωργίου της Γεωπονικής, Στ. Πελεκανίδης της Φιλοσοφικής, Α. Σιμωτάς της Ιατρικής, Α. Συμεωνίδης της Ιατρικής, Παν. Χρήστου της Θεολογικής, Κ. Συμεώνογλου Γ.Γ. της Ν.Ο.Ε., Γ Ταυρίδης της Ιατρικής, X. Φραγκίστας της Ν.Ο.Ε. και Π. Χρήστου της Θεολογικής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.