Οι Διεθνολογοι Αποφοιτοι της Νομικης Σχολης του ΔΠΘ επιστρεφουν στην Κομοτηνη

Συνδυάζοντας επιστημονικό ενδιαφέρον με το Διεθνές Συνέδριο που θα λάβει χώρα το διήμερο 18 και 19 Απριλίου με την ευκαιρία να συναντηθούν εκ νέου μετά από χρόνια

Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει φέτος η Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που μαζί με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης αποτέλεσαν τα πρώτα δύο τμήματα, που ξεκίνησαν την λειτουργία τους το 1974.

Στο πλαίσιο της φετινής επετείου αναμένεται το διήμερο 18 και 19 Απριλίου να πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στο αμφιθέατρο τελετών της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ Συνάντηση Διεθνολόγων Αποφοίτων της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ με πρωτοβουλίων των μελών του Εργαστηρίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων «Κρατερός Ιωάννου».

Άλλωστε όπως υπογράμμισε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, 8 Απριλίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ.Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος χάρη στην προσωπικότητα του Κρατερού Ιωάννου, του πρώτου Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου της Σχολής αναδείχθηκε το Διεθνές Δίκαιο σε ένα από τα δημοφιλέστερα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στην Σχολή και της έχουν χαρίσει μνείες τόσο εγχώρια όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οι «πρωτεργάτες» του Διεθνούς Δικαίου στη Νομική του ΔΠΘ

Υπέρμαχος άλλωστε όπως τόνισε ο ίδιος, του Διεθνούς Δικαίου και της χρησιμότητάς του, όχι μόνο στη διεξαγωγή των διεθνών σχέσεων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ειρήνη στον κόσμο, αλλά και για τη σημασία τους στο εσωτερικό των κρατών, δεδομένα που σε συνεργασία με τους συνεργάτες του, Καθηγητές κ.κ. Παρασκευή Νάσκου – Περάκη, Στέλιο Περάκη και Αναστασία Στρατή, όπως εξήγησε «ενέπνευσαν πολλές γενιές φοιτητών, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί απόφοιτοι της σχολής μας, να έχουν ειδικευτεί, να έχουν επιλέξει να ειδικευτούν στο Δημόσιο  Διεθνές Δίκαιο, το οποίο το υπηρετούν από διάφορες θέσεις».

Κατά τη διάρκεια της διήμερης αυτής διοργάνωσης αναμένεται να παρουσιαστούν εισηγήσεις σε διάφορες θεματικές του Διεθνούς Δικαίου, συμβατές πάντα με την επικαιρότητα, όπως η ειρηνική επίλυση των διαφορών, η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, το δίκαιο της θάλασσας, το δίκαιο χρήσης βίας κ.ο.κ. ενώ στην έναρξη του συνεδρίου θα υπάρχει ειδικό πάνελ παλαιότερων καθηγητών, αφιερωμένο στην διδασκαλία του Διεθνούς Δικαίου και το πόσο κεντρική θέση έχει στο πρόγραμμα σπουδών των νομικών σχολών της χώρας.

Ανάμεσα στους ομιλητές θα βρίσκονται μεταξύ άλλων, ο απόφοιτος της σχολής και σήμερα ο έλληνας δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αναπληρωτής καθηγητής κ.Ιωάννης Κτιστάκις, καθώς και δυο προσκεκλημένοι καθηγητές από το εξωτερικό, ο καθηγητής Nigel D.White από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και η Καθηγήτρια Mary-Ellen  O’Connell  από το Πανεπιστήμιο Ρότερνταμ των ΗΠΑ.

Συνάντηση Αποφοίτων

Ο κ. Αντωνόπουλος έκανε λόγο για ένα «γεμάτο» διήμερο το οποίο πέραν του επιστημονικού ενδιαφέροντος, θα αποτελέσει και ευκαιρία συνάντησης παλαιών συμφοιτητών, μελών της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, επανασύνδεσης και διαλόγου. Αποφοίτων ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως και την τελευταία πενταετία.

Η πρόσβαση για το κοινό στο σύνολο των εργασιών είναι ελεύθερη για όποιον και όποια επιθυμεί να τις παρακολουθήσει συνολικά ή μέρος αυτών, με τον κ. Αντωνόπουλο να απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής προς όσους πραγματικά επιθυμούν να ακούσουν και ενδιαφέρονται για τα σύγχρονα θέματα Διεθνούς Δικαίου, να ακούσουν και να μεταφέρουν προβληματισμούς μας για σύγχρονα θέματα Διεθνούς Δικαίου κ.α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.